Partiumban, a határ melletti kis településen, Hegyközszentimrén – a környéken lelte halálát Szent Imre herceg, innen az elnevezés – lakik dr. Texe Gábor, aki már az első találkozásunk alkalmával megkért, hogy Mikulásnak szólítsam, hiszen mindenki így ismeri. Mihelyt megérkezem, maga mellé ültet és egy – számomra addig ismeretlen – berendezéssel állapotfelmérést végez rajtam. A diagnózis felállítását követően részletesen taglalja, mit ehetek, mit nem, valamint mit mivel és mivel nem, s a mindezek hátterében meghúzódó biológiai, kémiai okokat, majd az őseink ide kapcsolódó, már feledésbe merült gyakorlatait, és az ezekhez kapcsolódó történeteket. Olyan széles körű tudás rajzolódik ki pillanatok alatt, amely láthatóan előfeltétele volt mindazoknak a kutatási eredményeknek és felfedezéseknek, amelyeken gyógyítói gyakorlata, és az általa kifejlesztett természetes szerek hatékonysága alapszik.
Közel negyven esztendeje kezdett rügyterápiával foglalkozni. Az ötletet a homeopátia alapjait lefektető Hahnemann adta, aki felfedezte, hogy bár a kinin az egészséges emberek lázát felviszi, a lázas betegeknél alkalmazva éppen az ellenkező hatást éri el. Innen jött a hasonlót a hasonlóval gyógyítani elve. Ezt alkalmazta Texe Gábor is, aki rájött, hogy bizonyos növények rügyeiben, az életet továbbörökítő őssejtek mintázata megegyezik az emberi test egyes szerveinek sejtmintázatával. Feleségével, dr. Texe Katalin mikrobiológus, laboratóriumi főorvossal, valamint több kutatóorvossal együtt megközelítőleg háromezerféle növényt és anyagot azonosítottak be, melyek megfelelő módon az érintett szervek sejtjeihez juttatva, hatékony módon tudják segíteni az eredeti sejtmintázat és sejtinformációs rendszer helyreállítását. Így születtek meg a Gyógyikaszerek, amelyek alkalmazásával a Mikulás azoknak is segítséget nyújt, akik a sok kipróbált módszer és eszköz ellenére sem találták meg egészségük visszaállításának hatékony módját.

Fotó: Mészáros Péter
Azt a kifejezést is tőle hallottam először, hogy funkcionális élelmiszer. Olyan feldolgozott ételekről van szó, amelyek szintén a Mikulás műhelyében készülnek az egész Kárpát-medence területéről gyűjtött gyógynövények, illetve növényi rügyek felhasználásával, melyek hozzáadása révén azonos ízvilág mellett az egészségmegőrző vagy éppen gyógyító hatás kiemelkedően magassá válik, ellentétben a hagyományos élelmiszerekkel. Így a gyömbérrel fűszerezett mangalicakolbász például ahelyett, hogy a koleszterin lerakódást segítené elő az érfalakon, lepucolja azokat. A gyöngytyúk zúzahártyájának hozzáadásával készült pástétom pedig elősegíti a vesekő, epekő feloldódását. Mint megtudtam, azért van szükség a tudatos táplálkozásnak erre a formájára, mert mára a földet az úgynevezett modern technikákkal annyira tönkretettük és kizsigereltük, hogy a zöldségek, a gabonák beltartalmi értéke töredéke a fél évszázaddal ezelőttihez képest. A sárgarépa karotintartalma ma huszonöt százaléka annak, amekkora a 60-as években volt. Ez azt jelenti, hogy most négyszer annyi répát kéne ennünk, hogy ugyanazt a tápanyagot megkapja a szervezetünk – fogalmaz Mikulás, és akkor még nem is beszéltünk a vegyszerekről, műtrágyákról, génmanipulációról.