időjárás 10°C Amália 2022. október 7.
logo

Csángó Fesztivál hat napon át Jászberényben

Csaknem negyven kulturális esemény, több mint nyolcszáz fellépő, valamint száznál is több népművész és kézműves részvételével zajló népművészeti vásár is várja a közönséget augusztus 9. és 14. között Jászberényben a 30. Jubileumi Csángó Fesztiválon. A szervezők, a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes, a határon túli magyarság népművészetét mutatják be az eseményen a kisebbségek, nemzetiségek identitástudatának erősítése érdekében.

Csángó Fesztivál hat napon át Jászberényben

Jászberény
https://csangofesztival.eu/ Jegyrendelés

A fellépők között erdélyi, moldvai és gyimesi csángó hagyományőrzők, felvidéki és vajdasági táncegyüttesek, Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői is bemutatkoznak. 

Augusztus 9-én Mindenek szerelme címmel táncos koncertet láthat a közönség a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon, az előadás rendező-koreográfusa Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti igazgatója, a Csángó Fesztivál igazgatója. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes közös műsorában egyedülálló módon jelenik meg a rock and roll, a népzene és a néptánc hármas egysége. Közreműködik: Heinczinger Mika.

Augusztus 10-én Kárpátok visszhangja címmel ad műsort a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kossuth-díjas koreográfusa rendezésében. Az előadáson a Kárpát-medence néptáncos és népzenei kincseit bemutató lendületes és sokszínű folklórműsort láthat a közönség, amely során a jól ismert csárdás, az erdélyi és magyar cigány táncok mellett a legényes sem marad el.

Augusztus 11-én a Csík zenekar ad koncertet Ugye mi jó barátok vagyunk címmel a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon. Ugyanezen a napon éjszaka az Ötödik évszak koncertjére várják a résztvevőket a Jászság Népi Együttes székházába.

Augusztus 12-én Menyegző - Ásó, kapa, nagyharang címmel lesz látható táncszínházi előadás a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon kétszáz táncos és zenész részvételével. Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili koreográfiáját a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes, a Debreceni Nép Együttes, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, a budapesti Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes és a jászberényi Jászság Népi Együttes adja elő. A zenei kíséretet Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Zagyva Banda biztosítja. Vőfély lesz Farkas László és Sikentáncz Szilveszter. Ugyanezen a napon éjszaka a Góbé Zenekar koncertjét hallhatják a résztvevők a Jászág Népi Együttes székházában.

Augusztus 13-án a Magyarság hangja című ingyenes gálaműsort láthatja a közönség a Főtéri nagyszínpadon, ahol moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel. Éjszaka a Parno Graszt zenekar koncertje várja a közönséget a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon.

Augusztus 14-én, vasárnap este a Viszontlátásra Csángó Fesztivál című ingyenes gálaműsorral zárul a program a Főtéri nagyszínpadon. Közreműködnek az erdélyi hagyományőrző táncosok, zenészek, a Martenica Táncegyüttes, a Püspökhatvani Szlovák Táncegyüttes, az eleki hagyományőrzők, a Testvériségi Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Galagonya Táncegyüttes, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, a Jászság Népi Együttes és a Zagyva Banda.

Fotó: Csángó Fesztivál