Dobbanások

Erdélyben, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben monumentális szabadtéri előadásként mutatták be tavaly augusztusban Vidnyánszky Attila rendezésében a Csíksomlyói passiót.

Bódy Géza
2019. 02. 13. 20:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyben, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben monumentális szabadtéri előadásként mutatták be tavaly augusztusban Vidnyánszky Attila rendezésében a Csíksomlyói passiót. A premier a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója volt.

Ezt az előadást idézi meg a Magyar Művészeti Akadémia Kiadó gondozásában megjelent különleges, fotókkal, élménybeszámolókkal tarkított album, amely többféle szemszögből idézi fel a monumentális vállalkozás legfelemelőbb pillanatait. Az erdélyi ünnepi játékból vett szemelvények, a Berecz András által összeállított archaikus mesék és énekek mellett olvashatunk tanulmányt a ferences iskoladrámákról, és természetesen megszólalnak a produkció főbb alkotói is. Vidnyánszky Attila rendező és Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, koreográfus vall arról, miért jelent mérföldkövet pályájukon ez a grandiózus előadás.

A Csíksomlyói passió több, mint egy színházi műsor szabadtéri feldolgozása. Ez a könyv pedig több, mint egy élménybeszámoló. Ez hallható ki azoknak a színészeknek a tanúságtétellel felérő interjúiból, akik megosztják gondolataikat a próbákról és a premierről. De ez érezhető ki azoknak a székelyföldi táncosoknak az élményszerű beszámolóiból is, akik csatlakoztak az augusztusi előadáshoz. Sőt a produkcióban részt vett egy ötventagú gyermekkórus is, amelynek tagjai Marosszékről és Böjte Csaba gyermekotthonából érkeztek. Hat zenész adta az élő kíséretet, fellépett a Nemzeti Színház társulatának 16 színésze és Molnár Levente operaénekes is.

Aki tehát kézbe veszi e kötetet, nemcsak az alkotók beszámolóiban merülhet el, hanem annak is részese lehet, hogyan állt össze lépésről lépésre ez a produkció. A színészek játéka, a táncosok dobbanásai, a hangok, a fények – mindez együtt olyan hatással volt a lélekre, ami ritkán adatik meg.

Ez a katartikus élmény most mind-mind visszaköszön a fényképeken. Ugyanis a Prima Primissima díjas Benkő Imre és a Nemzeti Színház fotósa, Eöri Szabó Zsolt exkluzív fotói is segítenek felidézni mindazt, amit 25 ezer ember a helyszínen, százhúszezer a Duna Televízió adását nézve átélt. A kötet egy könyvespolcról sem hiányozhat, hiszen azt az élményt adja vissza, amely a keresztény világ legfontosabb történetéről szól, és azt az előadást eleveníti meg, amelyet a magyarság egyik legszentebb helyén mutattak be.

(Csíksomlyói passió – Egy színházi előadás zarándokútja. Magyar Művészeti Akadémia, Budapest, 2018, 224 oldal. Ára: 4800 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.