A kontinens egyik legkorszerűbb, Közép-Európa legnagyobb fitotronja található a martonvásári MTA Agrártudományi Kutatóközpont egyik épületében. A számítógép vezérelte növényház mind az ötven kamrájának hőmérséklete, páratartalma, megvilágításának hossza és intenzitása, a levegő szén-dioxid-tartalma és a vízellátása egyedileg szabályozható. Az ötven-száz év múlva várható körülmények is szimulálhatók: pár Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet és kétszeres szén-dioxid-tartalmú levegőt is beállíthatnak, vagy csökkenthetik a növények által hasznosítható vizet – azaz aszályos helyzetet idézhetnek elő. Utóbbi állapotokat a természet maga produkálta az elmúlt hónapokban. Hiába esett a napokban némi csapadék, az országban továbbra is nagy az aszály. A káposztarepcén és az őszi búzán túl a kukorica növekedésével is gondok lesznek. A zöldségekből és gyümölcsökből is kevesebb lehet a szokásosnál, ami az árak megduplázódását vetíti előre.
Egy köbméternyi víz
A martonvásári fitotronos kísérletek során kiderült, hogy a légkör megnövelt szén-dioxid-tartalma termésfokozó hatású – egyes búzafajták hozama akár ötven százalékkal nőhet. Az aszályt szimuláló kísérletsorozatnál egyes fajták hatvan százalékkal kisebb termést hoztak, de legalább negyvenszázalékos volt a visszaesés. Amikor a jelenleginél kétszer magasabb szén-dioxid-koncentráció és a csapadékhiány együttes hatását elemezték, azt tapasztalták, hogy a nagyobb mennyiségű szén-dioxid mérsékelte az aszály terméscsökkentő hatását. Ebben az esetben a legjobb fajta mindössze öt százalékkal termett kevesebbet.
– A növénynemesítés alapvető célja, hogy a haszonnövevényeink többet, jobb minőségben teremjenek, illetve szélsőséges időjárási körülmények között is a lehető legkisebb veszteséggel fejlődjenek – tájékoztat Veisz Ottó, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet igazgatója. – A globális klímaváltozás hatására egyre világosabban látszik, hogy térségünkben a legfontosabb terméskorlátozó tényező a víz. Az Alföldön már most a szárazságtűrő fajták keresettek. A gazdáknak a Magyarországon született fajtákat ajánljuk, mert azok a nemesítés másfél évtizede alatt olyan feltételekkel találkoztak, amilyenek nagy valószínűséggel a vetés után várnak rájuk.