Négylábú mázlisták

A világ egyik leggazdagabb macskájává válhat a hétéves Choupette, akit a februárban elhunyt Karl Lagerfeld nemcsak kedvencként, de múzsájaként is jellemzett.

2019. 04. 29. 17:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik leggazdagabb macskájává válhat a hétéves Choupette, akit a februárban elhunyt Karl Lagerfeld nemcsak kedvencként, de múzsájaként is jellemzett. A macska szerepel a legendás divattervező örökösei között. Choupette társaságkedvelő természetéről ismert birman, Burmából származó félhosszú szőrű fajta. „Ő a világom közepe, ha ismernék, rögtön megértenék: olyan, mint Greta Garbo” – mondta róla Lagerfeld. A macskának saját Instagram-fiókja van, több mint 300 ezren követik, de Twitteren is akad még további ötvenezer rajongója. Lagerfeld kollekciót is elnevezett róla. A macska saját maga is keresett már hárommillió eurót egy német autógyár és egy japán kozmetikai márka reklámarcaként.

Talán emlékszünk még a Disney 1970-es remekére, a Macskarisztokratákra. Ebben madame Bonfamille, egy hóbortos párizsi milliomosnő közzéteszi végrendeletét, s minden vagyonát macskáira, Hercegnőre és annak három kölykére hagyja. A hoppon maradt gonosz komornyik persze cselt sző az örökösök ellen: jó messzire elviszi a cicákat, akik aztán kalandos úton próbálnak hazatalálni. A valóságban sem ritka, hogy egy idős ember jobban megbízik hűséges háziállatában, mint a pénzén marakodó utódaiban, ráadásul eltávozása után is gondoskodni akar kedvence hátralevő napjairól.

Amíg viszont Bonfamille asszonyság a rajzfilmben egyszerűen leírta, hogy mi a végakarata, a jog szerint nem lehet állatra vagyont hagyni. Vagyonkezelő alap hozható létre, az biztosítja majd a házi kedvenc számára az anyagi javakat. A gyakorlat 1990 óta létezik az Egyesült Államokban. A vagyonkezelő nem pótgazda, hanem gondnok, ha úgy tetszik, menedzser. Ő fizeti a számlákat, és intézkedik az állat nevében, felveszi a takarítónőt, vagy lecseréli az inast. Rajta kívül gondozót is alkalmaznak az állat mellé, és egy végrehajtót, aki a vagyonkezelő és a gondozó munkáját tartja szemmel.

A haszonélvező állatot nem árt bebiztosítani, hogy könnyen azonosítani lehessen, például mikrocsippel vagy tetoválással, hogy halála után ne lehessen kicserélni egy hasonló jószágra, hogy az alkalmazottak továbbra is felvehessék a fizetést. Az állat halála után több opció létezik: a megbízó megnevezhet következő örököst, de fordíthatja az összeget jótékony célokra is, már ha a csalódott rokonok és agyafúrt komornyikok annyiban hagyják. (A gyakorlat egyébként nem csak a szupergazdagok között elterjedt, sokan csak annyi pénzt hagynak állatukra, hogy annak hátralevő életét biztosítsák.)

Az 1931-ben elhunyt New York-i Ella Wendel negyvenmilliós örökségére és Ötödik sugárúti luxuslakására például sokan pályáztak, de végül uszkárjához, Tobyhoz került minden. Igaz, néhány hónappal a kutya követte gazdáját az örök vadászmezőkre, így a pénzt jótékony célokra fordították, többek között egyetemek részesülhettek belőle. A híresen fösvény Leona Helmsley ingatlanbefektető milliárdos 2007-ben történt halála után nagy port kavart, hogy 12 millió dolláros vagyonát unokái helyett kedvencére, Trouble máltai terrierre hagyta. A bíróság a későbbi tárgyalás során az összeget kétmillió dollárra csökkentette, de a kutya az utolsó éveit így is egy sarasotai luxusszállóban töltötte.

Nem csak a négylábúak lehetnek mázlisták: Miles Blackwell, a híres brit könyvkiadó nyugdíjba vonulását követően farmon élt, ahol juhokat és szárnyasokat tenyésztett. A férfi halála után közel 15 millió dollárt hagyott Gigoo nevű csirkéjére. A Guinness Rekordok Könyvében sokáig

Blackie számított a leggazdagabb macskának a maga 13 millió dollárjával, amelyet gazdájától, Ben Rea brit antikkereskedőtől örökölt. Erős versenyző a Tommaso nevű exkóbor-macska is, őt Maria Assunta fogadta be. A fekete macska 13 millió dollárt örökölt, jelenleg az idős olasz hölgy volt ápolónője vigyáz a cicára.

Ahogyan évről évre kiadják a leggazdagabb emberek listáját, ugyanúgy létezik állatos verzió is celebek állataival, örökösökkel és olyan jószágokkal, akik, ha némi segítséggel is, de saját szerencséjük kovácsai. Taylor Swift macskája például reklámszerepekből gazdagodott meg, egy

Missy nevű tehén szépségversenyeket nyert, a híres Grumpy Cat, a morcos cica pedig már évek óta az internet egyik kedvenc mémje. Az abszolút listavezető azonban egy német juhász. Mikor 1991-ben elhunyt Karlotta Liebenstein grófnő, úgy döntött, hogy nyolcvanmillió dolláros vagyonát legkedvesebb barátjára, III. Günter nevű kutyájára hagyja. Az állat gyámjai olyan jó üzleteket kötöttek, hogy a ma élő utódnak, IV. Günternek 375 millió dollárra hízott a vagyona. Neki már villái is vannak, például Olaszországban és a Bahamákon, de 2010-ben vett egy házat Madonnától Miamiban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.