Pórul járt telepesek

A Mars One kitalálóinak rá kellett jönniük, hogy nemcsak a Mars-utazás drága, de a valóságshow-készítés is.

2019. 05. 01. 13:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csődöt jelentett a vörös bolygó kolonizálását célul kitűző startup.

A zöld cégeiről híres holland vállalkozó, Bas Lansdorp korábban bejelentette, hogy 2024-re benépesíti a bolygót egy valóságshow keretében, ahol a jelentkezők csak egyirányú jeggyel szállhattak volna fel az űrhajóra. A Mars One projekt ellen az első pillanattól kedve sokan tiltakoztak, mondván, hogy a vállalkozó a biztos halálba küldte volna a jelentkezőket. A csak odautat kínáló lehetőség pedig a pszichológusok szerint beláthatatlan következményekkel járhatott volna a résztvevők testi-lelki egészségére nézve. Lansdorp nem hallgatott senkire, elkezdte a telepesek válogatását. Több mint kétszázezren jelentkeztek, az első körben 1058 embert választottak ki.

Következtek volna a csoportszimulációs tesztek, hogy a gyenge láncszemeket kiszűrjék, ekkor akadt el a program. Utoljára tavaly júliusban lehetett hallani a Mars One-ról, amikor a Phoenix Enterprises 14 millió dollárt fektetett a projektbe, a pénz a jelentkezők további szűrésére kellett. A cél az volt, hogy Paul Römer (a Big Brother producere) segítségével sivatagi táborba vigyék a jelentkezőket, és elkezdjék forgatni a valóságshow első adásait, amelyek biztosították volna a további anyagi fedezetet.

A Mars One kitalálóinak azonban rá kellett jönniük, hogy nemcsak a Mars-utazás drága, de a valóságshow-készítés is. A kisebb realityk ugyanis egy-hárommillió dollárba kerülnek évadonként, de az olyan nagy formátumú valóságshow-k, mint például a Survivor, több mint kétmillióba epizódonként. A Mars One szimulációjához ennek is többszörösére lett volna szükség. A jelentkezők az utolsó pillanatig reménykedtek, hogy a terv megvalósul. A The Guardian több résztvevőt megkérdezett, hogy miért vállalkoznak a földi visszatérést kizáró utazásra. Azt válaszolták, hogy nem élnek párkapcsolatban, ugyanakkor vonzza őket az ismeretlen és a magasztos cél.

A londoni illetőségű Mars One Ventures mind­össze húszezer fonttal a számláján kért csődeljárást. A másik fontos résztvevő, egy alapítvány még működik, és Lansdorp szerint próbál új befektetőket találni. A szakértők szerint a Mars One folytatása esélytelen, hiszen – ha már a valóságshow elkészítéséhez sem sikerült a megfelelő pénzügyi hátteret biztosítani – hogyan tudnának összeszedni elég pénzt a tévéadások többszörösébe kerülő rakétakilövéshez?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.