Csirkeketrecben

Mohás Lívia szeretné bemutatni Szabó Magda kevésbé ismert oldalát, másrészt továbbra is fenntartani a szeretetet és az érdeklődést az írónő és munkái iránt.

Ozsda Erika
2019. 06. 07. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohás Lívia – többek között – a Magyar Írószövetség és a Magyar Pszichológiai Társaság tagja. Az egyik legnépszerűbb írónőnk – Szabó Magda – férjéről elnevezett Szobotka Tibor Irodalmi Díjat 1994-ben vehette át. A pszichológus-író Arcképvázlat Szabó Magda rejtőzködő személyiségéhez című kötetében az írónő sokrétű személyiségét tárja az olvasók elé A pillanat (1990) című regényben megmutatkozó önarckép alapján. Mohás szerint ez a művész legjobb és legszínvonalasabb munkája, ebben árul el a legtöbbet magáról. „A cím is jelzi, hogy csak vázlat, azért, mert az emberi lények személyisége oly hihetetlenül gazdag mélységekbe nyúlik, le egészen állati múltunk gyökereihez, hogy személyiségének megragadása szinte lehetetlen” – vallja a szerző.

Több célja volt a könyv megírásának. Egyrészt szeretné bemutatni az írónő kevésbé ismert oldalát, másrészt továbbra is fenntartani a szeretetet és az érdeklődést Szabó Magda és munkái iránt. Harmadrészt, hogy az olvasók ne csak a közkedvelt műveit olvassák, vegyék kezükbe A pillanatot is, mely segít Szabó Magda rejtőzködő személyiségének megismerésében. A regény az antik görög és latin világban játszódik, amelyhez az alkotó vérbő témákat kapott családi és nemzetségi múltjából. Főhőse, Creusa, Aeneas felesége az írónő rejtőzködő énje: Magda-Creusa.

A nemes lélek, a szofisztikált úri elme gyilkosságokat, halálhörgést, sötét rémségeket varázsolt a papírra. Szó esik gyereknevelésről, hitről, vallásról, politikáról, jin-jang erőkről, feminin és maszkulin vonásokról. Van benne dráma, vágy, szerelem, botrány, még sunyi istenek is. A főhősnőben jól együttműködnek a különböző világok.

Szabó Magda Creusába áramoltatta energiáit, rajta keresztül élte ki ösztöneit. Megtehette, mert úgy gondolta, még az irodalomtörténészek sem tudják megfejteni, mikor ki volt, melyik figurája. Sasmadár volt ő csirkeketrecben – fogalmaz Mohás Lívia. Szabó Magda gondosan elrejtette a lelkét, nehogy szétmarcangolják. „Holott ő a szeretetünket kívánta, akarta a dédelgetésünket meg a hódolatunkat, ezért tett néha engedményeket a lektűr mezői felé bóklászva.” És persze, mint mindenki, „a testes honoráriumot is”. Sok érdekes történetet ismerhetünk meg Szabó Magda életéből Mohás Lívia kötetéből és A pillanatból. Az jár a legjobban, aki a két könyvet egyszerre olvassa.

(Mohás Lívia: Arcképvázlat Szabó Magda rejtőzködő személyiségéhez. Nap Kiadó, Budapest, 2018, 123 oldal. Ára: 2500 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.