Poszeidón, a végzet?

Hamarosan hadrendbe állhat az orosz flotta első termonukleáris, azaz hidrogénbomba kilövésére is alkalmas robot-tengeralattjárója, amely a világ legerősebb ilyen jellegű tengeri harceszköze lehet.

Bódy Géza
2019. 08. 05. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan hadrendbe állhat az orosz flotta első termonukleáris, azaz hidrogénbomba kilövésére is alkalmas robot-tengeralattjárója, amely a világ legerősebb ilyen jellegű tengeri harceszköze lehet – legalábbis ezt jelentette be Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök ismertetése szerint a Poszeidón névre keresztelt tengeri szörny igazi kuriózum: mérete hatalmas, hossza 24, átmérője két méter, tömege pedig elérheti a száz tonnát. A monstrum sebességét a kiszivárgott információk szerint körülbelül 130 km/órára becsülik, amelynek elérését kis méretű atomreaktor által működtetett hajtómű biztosítja.

Az óriástorpedó egy több megatonnás hatóerejű nukleáris robbanófejet hordoz, és valamelyik amerikai keleti parti nagyváros, például New York lenne a célpont. Megközelítené a megapoliszt, és a tengerfenékhez simulva – hogy a lökéshullámot az aljzat sziklái is a megfelelő irányba tereljék – működésbe hozná termonukleáris bombáját. A fegyver ereje elérné az ötven-száz megatonnát (Hirosima városára „csupán” 15 kilotonnás atombombát dobtak le 1945-ben – 70 ezer ember azonnali, százezer későbbi halálát okozva), így a pusztítás nyomán kialakuló szökőárhullám nemcsak New Yorkot, hanem a környező, több ezer négyzetkilométernyi területet is letarolná.

Az oroszok állítják, hogy a „szörny” ellen jelenleg nem létezik hatásos védelem, már a végleges fejlesztéseket végzik. Mérnökök az amerikai popularmechanics.com műszaki megvalósíthatósági kérdésekkel foglalkozó portálon vitáznak: vajon az orosz fenyegetés valós, vagy csak olyan blöff, mint amilyen Ronald Reagan amerikai elnök a nyolcvanas évek elején bedobott csillagháborús terve, és lehet, hogy nem is létezik a Poszeidón?

Többen viszont állítják a megjelent vázlatrajzok, videók és fotók alapján, hogy a hajó a kilencvenes években félbehagyott és csak a közelmúltban alaposan módosított és befejezett harceszköz lehet. Elfogulatlan műszakiak szerint a Poszeidón kivitelezhető, hiszen semmilyen lényeges, ismeretlen technikai újdonságot nem tartalmaz, pusztán ismert komponensek összerakásáról van szó. Ráadásul egy tengeralattjáró-hordozó hajó hat-nyolc Poszeidónnak megfelelő eszközt is képes szállítani-indítani egyszerre. Ilyen lesz majd a világ legnagyobb tengeralattjárója is, a 30 ezer tonnás Bjelgorod, amely várhatóan jövőre áll szolgálatba az Orosz Föderáció haditengerészeténél.

Erre az amerikaiak is belengették, hogy a Boeinget bízták meg egy Poszeidón méretű robot-tengeralattjáró kidolgozásával. Egyelőre a több mint 700 milliárd dolláros idei amerikai katonai költségvetéshez képest aprópénzt költenek a projektre. Az Amerikai Haditengerészeti Intézet közlése szerint a gépgyártó konszern 43 millió dolláros szerződést írt alá a Pentagonnal négy dízel-elektromos robot-tengeralattjáró építésére.

Ezeket viszont a partról indítanák, és többféle feladatot is ellátnának. Sőt: a Brit Királyi Haditengerészet is belevágott az idén egy hasonló programba, de még csak a lehetséges változatok vizsgálatánál tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.