Mindig egy órával korábban jövök, mert még kávézunk, beszélgetünk – mondja Tibor, a sajtárus. – Ha valaki késik, és nem jelezte előre a hiányzását, felhívjuk, mi van vele. Ebben a közösségben mindenki mindenkiről tud.
A társadalom kis körei, mondhatjuk a helyi piacokra, ahol hétvégén ott van mindenki, aki számít. Ki néhány sárgarépáért, más csak a sétáért, a harmadik a trécselésért, a többség meg mindenért együtt. Ha jó a reklám, akkor egy-egy termelői piac híre messzire elszalad, elkezdenek özönleni az emberek, aztán már el lehet gondolkodni azon, hogy mi a fontosabb: a haszon vagy a meghittség.
Piacra járni – nem divatból, hanem meggyőződésből – amúgy remek dolog. Nemcsak ismerősök és választék van, hanem még ebédötleteket is kaphatunk. Itt nem az ész, hanem a szem vásárol. Nem az ártáblát nézzük, hanem azt, milyen kívánatos, mennyire friss az áru. Aztán otthon csodálkozva számolgatjuk, mennyit költöttünk.
Az őrbottyáni termelői és kézműves piac több szempontból is különbözik az elhíresült nagy piacoktól. Mindössze 25 termelő árul, mert Csancsár Erikának fontosabb, hogy a gazdák itt maradjanak, mint hogy konkurenciát teremtsen nekik. Most éppen egy fürjtojásárus jelentkezését hárította el, mert szerinte abból egy is elég. Jó kenyeresre viszont nagy szükség lenne.
Csancsár Erika az őrbottyáni piac lelke: megálmodója és működtetője. Férjével, Sándorral Salgótarjánból költöztek előbb Budapestre, majd kikötöttek a főváros közeli Őrbottyánban. Építkeztek, aztán megvettek egy farmot, ezért Erika elvégezte az Aranykalászos gazda tanfolyamot. Előbb tojókat tartottak, és tojást árultak, majd megszerezték az engedélyt vágott baromfi tartására és eladására is. Ma már van tehenük, disznójuk, birkájuk, árulják a saját nyers tejüket, joghurtjukat, tejfölüket. Két hektáron gazdálkodnak, vegyszermentesen termelnek, az állatoknak nem tápot, hanem takarmányt adnak, a tehenek, birkák legelnek.
Az Én Kosaram története három éve kezdődött. Erika úgy gondolta, a kapirgálós tyúkjai mellé más, egészséges élelmiszerek is jól jönnének, ezért megkereste a környékbeli gazdákat, és belőlük, illetve a minőségi helyi termékek iránt érdeklődőkből megszerveződött a közösségi csoport. Egyre többen lettek. Az Én Kosaram mozgalom egyszerű filozófia szerint működött.