Miután keményvonalas környezetvédők egyre hangosabban kongatják vészharangjukat a tenyésztett vágóállatok szén-dioxid-termelése miatt, öntudatos követőik ugyanilyen ütemben szoknak le a húsevésről, s erre buzdítják környezetüket is, de persze a média is beszállt a kampányba. Mindezt tekinthetnénk a fogyasztói társadalom konzumidiotizmusa elleni mozgalomnak is, ha a hús nélküli táplálkozás modern találmány lenne. De nem az.
A hús elutasításának többféle oka lehet, köztük régebben a szegénység jelentős tényező volt. Ám a találékonyság – s ebben a kínaiak nagyon jók – az étrend összeállításában is a konyha segítségére sietett. A CNN gasztroszerzője megszólaltatott egy kínai fiatalembert, Vang Csien-kuangot, aki kisfiú korában Észak-Kína Sanhszi tartománya egyik mélyszegénységben tengődő zugában élt, s ritka élvezet volt számára, amikor szójaszószos csirkeszárnyat kapott ebédre. Egy bökkenő volt csak, a szárny sosem tartozott a kapirgáló jószághoz, hanem szójabab és földimogyoró ravasz kombinációjából állt. Ez volt a kis Csien-kuang első találkozása a húsutánzó kínai konyha évezredes hagyományával.
Az elmúlt néhány évben a nyugati világban ugrásszerűen megnőtt a kereslet a húspótló készítmények iránt, miután az emberek mindjobban keresik a húsfélék – különösen a vörös húsok – környezetvédelmileg fenntarthatóbb és egészségesebb alternatíváját. Egész sor élelmiszeripari vállalat vette fel termékpalettájára vagy jött létre ilyen készítmények gyártására.
Az Egyesült Államokban a legnagyobbak közé tartozik a Beyond Meat (húson túl) és az Impossible Meat (lehetetlen hús), amelyek dollárszázmilliókat keresnek húsmentes hamburgerekbe való műfasírt éttermekbe, büfékbe szállításával. Mára viszont akkorára nőtt a kereslet húshelyettesítő termékeik iránt, hogy alig-alig tudják kielégíteni az igényeket.
Ám már hosszú évszázadokkal azelőtt, hogy az első gyári műhúspogácsák elözönlötték a nyugati grillsütőket, Kínában bőszen készítettek, szobrászokat megszégyenítő kézügyességgel, hagyományos húsos fogásnak látszó, rafináltan ízesített ételeket gombából, csonthéjasokból, babfélékből és zöldségekből. Szinte minden húsalapú, hagyományos ételnek megvan a zöldséges változata, ugyanúgy ezer változatban, tájegységek szerint. A Szung-dinasztia (960-1279) első századából származó feljegyzésben lehet olvasni olyan szerzetesekről, akik szójababtúróból – tofuból – készült „vegetáriánus húst” fogyasztanak. Az ilyen ételnek fanghun caj, azaz húsutánzatú fogás a neve. Vang Csien-kuang most egy vegetáriánus étteremben dolgozik Peking egyik régi sikátorában, ahol óriási a választék műhúsból készült ételekből, lehet kapni például sertéskarajt, húsgombócot, mogyorós csirkét.