Mit eszünk majd szilveszterkor s utána? – töprengett Rezeda Kázmér, egészen pontosan megpróbált úgy tenni, mintha töprengene. Ugyanis úgy általában nem tudta, mit fognak enni. Ezt úgy kell érteni, hogy ha például bárki megkérdezte volna tőle, hogy mit fogtok enni július 14-én, kedden, úgy estebéd idején, bízvást állíthatjuk, hogy Rezeda Kázmér „nem tudom”-mal válaszolt volna. (A november 2-ára vonatkozó kérdésnél ugyanez lenne a válasz…) Vagyis, ha jobban belegondolunk, Rezeda Kázmér az esztendő 365 napjából kizárólag a szilveszteri és a szilveszter utáni eledeleiről tudott biztosat. S az még csak hagyján, hogy mi belegondolunk, de ha ő gondolt bele, akkor is ez az eredmény jött ki. Ezért történt az, hogy Rezeda Kázmér csak úgy tett, mintha töprengene.
Most, hogy ezt a kérdést megnyugtatóan tisztáztuk, áttekinthetjük, mit is eszik szilveszterkor s utána Rezeda Kázmér. Lencsét. De ki nem eszik lencsét? Lencsét muszáj enni, ugyanis a lencseevés biztosítja az előttünk álló esztendő anyagi jólétét. Persze, ha jobban belegondolunk, ez talán mégsem egészen biztos, ugyanis ha a lencse biztosítaná az előttünk álló tárgyév anyagi jólétét, akkor mindenki jól élne, szegények sem lennének, és hajléktalanok sem, legfeljebb a lencsetermesztők lennének kicsit gazdagabbak, mint a többiek. Amiből az is következne, hogy a rizs-, köles-, bab-, csicseriborsó- és ciroktermesztők hamar átállnának lencsetermesztésre, és erős hiány mutatkozna hamar rizsből, kölesből satöbbi.

Ettől még muszáj szilveszterkor lencsét enni, ez faktum. Rezeda Kázmérék eszik salátának is és főzeléknek is, de Rezeda Kázmér utóbbit jobban szerette, füstölt hússal vagy malaccal. Szilveszterkor ugyanis malacot is muszáj enni. Kicsi, helyes, újévi malacot, ügyesen megsütve, sörrel locsolgatva a bőrét, hogy szép piros és ropogós legyen, a húsa pedig valószerűtlenül omlós, puha és tejes. Ha van mellette sült burgonya, ártani nem árt.
Rezeda Kázmérék szilveszterkor esznek még hagymás babsalátát is, továbbá majonézes krumplit, nevezett majonéz kizárólag úgy ehető, ahogy rezeda Kázmér édesanyja készíti, vagyis nem sűrű, nem nagyon sárga, ellenkezőleg, folyós, majdnem fehér és könnyű.