A húsban van valami erotikus… – gondolta hirtelen Rezeda Kázmér, és tényleg. A hússal foglalkozni kell, miképpen egy nővel. A húst nem lehet csak úgy nekiereszteni a bekebelezésnek, a hús előjátékot igényel, s akkor szívesen adja meg magát. S miképpen a nők, úgy a húsok is különböznek, s más-más bánásmódot igényelnek.
A marhahús az erős kezet szereti. Kissé durva a marhahús, mintha markotányosnő lenne, nem értékeli a becézgetést, dúdolást, gyertyafényt. Azonnal tudni akarja, mi fog történni, nem szereti a kerülő utakat.
A lábszár pörkölt akar lenni, semmi egyéb cifraság. Úgy kell vágni, határozottan, kockára, sózni, hagymára, pirospaprikára vetni, legfeljebb kevés vörösborral bolondítani. Nehezen puhul, nehezen adja meg magát, de ha igen, akkor teljesen.
A bélszín kicsit szelídebb, ő már igényli az odafigyelést. Szereti, ha gondosan szeletelik, egyformára, éppen elég vastagra, kedveli a simogatást sóval, borssal, kedveli a hosszú előjátékot (pácolás), s azt is meghálálja, ha megadják a módját feltálalásának. Szeret kényesen elnyúlni a kenyérszelet pamlagán, kedveli, ha illatos szószokkal kenegetik, szereti a titkokat, de nem barátja a túlzott becézgetésnek. Leginkább ahhoz a dámához hasonlatos, aki vidéken nőtt fel, most is ott él, és a lovászfiúk mutatták meg neki először az édes titkokat.
A disznó kényesebb jószág, bár ez elsőre furcsának tűnhet. És mégis. Ugyanakkor a disznó ledérebb, könnyedebb, hamar odaadja magát, ha például szűzérme, akkor igazán kokott, néhány perc törődés, és máris a tiéd, puhán, lágyan, rózsaszínűen, jó illatúan kínálkozik fel neked, és nem kér cserébe mást, csak kevés sót. Ha borsot is kap, szinte elalél. Szereti, ha rizzsel, krumplipürével veszik körül – ebben is ellentéte a marhalábszárnak, aki bőven megelégszik egy szelet durva kenyérrel és savanyú uborkával.
A disznóhús, ha pörköltnek való, szintén kényesebb. Szereti, ha gondosabban kockázzák, viseli a són kívül a majoránnát, egész zöldpaprikát, paradicsomot is, gyorsabban levedzik, és tilos vizet rakni alája. Nem viseli a fürdőt a disznó, mégis hamarabb puhul, hamarabb megadja magát, hamarabb a tiéd. De ha még életükben nézed őket, akkor is láthatod: hát mennyivel kacérabb a disznó mosolya, mint a tehén bamba kérődzése!