Zárt tér

Az olaszországi erkélyeken éneklő lelkes amatőrök videói mellett egyre több helyszín és előadó teszi át székhelyét a digitális világba, és nyújt online alternatívákat.

2020. 03. 26. 14:24
Az Első Magyar Karanténszínház interneten közvetített előadása Fotó: MTI–Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszországi erkélyeken éneklő lelkes amatőrök videói mellett egyre több helyszín és előadó teszi át székhelyét a digitális világba, és nyújt online alternatívákat. A koronavírus-járvány terjedése óta a Művészetek Palotája megnyitotta digitális médiatárát, egy Facebook-csoportban pedig folyamatosan gyűjtik, milyen koncerteket, filmeket, színházi előadásokat lehet megnézni az interneten. A TRIP Hajó megalakította az Első Magyar Karanténszínházat, ahol színészek, zenészek, előadóművészek találkozhatnak, hogy egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hozhassanak létre, és azokat online közvetítsék. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban közönség nélkül játszották el Csehov Sirály című drámáját Keresztes Attila rendezésében. Az Óbudai Danubia Zenekar volt az első magyar szimfonikus zenekar, amelyik online kezdte streamelni fellépését, azóta Face­book-oldalán közvetítette március 15-i műsorát a MÁV Szimfonikus Zenekar is, és online közvetítést tervez a Vígszínház, illetve láthatjuk Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok tehetségkutató győztesének koncertjét is.

Az Első Magyar Karanténszínház interneten közvetített előadása
Fotó: MTI–Balogh Zoltán

A tervek szerint mindennap online kamarakoncertet adnak a Budapesti Fesztiválzenekar művészei. A próbateremből közvetített előadásokat „azoknak ajánlják, akik a bezártság időszakát tartalommal, szívmelengető dallamokkal szeretnék megtölteni”, írják közleményükben. „Most eljött az intim, otthoni zenehallgatás és a néhány fős kamarazene ideje, hiszen nem szabad egy zenekarnyi zenészt és a közönséget egy zárt térben összezsúfolva veszélynek kitennünk. De zenére szükség van, ilyenkor még inkább” – mondta Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

Múzeumba is járhatunk otthonról: a Google Arts & Culture (Google Művészetek és Kultúra) rendelkezésre bocsátotta többek között például a londoni British Múzeum, a New York-i Guggenheim és a párizsi Orsay Múzeum gyűjteményét, de tehetünk virtuális sétát az Uffiziben vagy a Van Gogh Múzeumban is. Hazai vizeken maradva a Ludwigban is körbenézhetünk, és noha a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei bezártak, de már virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján; a Szépművészeti tematikus túrákkal készült, és elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal is. Ez a gyűjtemény fontos műveit bemutató felület a közoktatásban is jól hasznosítható történelem-, magyar nyelv és irodalom, valamint vizuáliskultúra-órákon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.