Digitális táncparkett

Miután bezárultak mögöttünk az ajtók, a szekrény mélyéről előkerült a tornaszerkó.

2020. 04. 20. 13:12
Makra Noémi tornász otthoni edzése. A maci is jó közönség Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután bezárultak mögöttünk az ajtók, a szekrény mélyéről előkerült a tornaszerkó, funkciót váltott a mamusz és a vizesflakon. Az ország beállt a képernyők elé, felpattant a szobabiciklire, a futópadra, elővette évtizedes ugrókötelét. Bíró Mari korát meghaladó erőnlétben és viseletben, mókás videóüzenetekben biztatja a vele egykorúakat és a nálánál idősebbeket: ne hagyjátok el magatokat, a karanténban se feledkezzetek meg nőiességetekről, megjelenésetekről. Tornázzatok, szépítkezzetek. A már-már elmémesült rákóczifalvai asszony, aki lankadatlan kedvvel szórakoztatja vlogja követőit, még példaképe is lehetne az ötvenen túliak társadalmának, ha időnként nem esne túlzásokba. A műfajnak külföldön is vannak képviselői. Hollandiában egy hozzá hasonló szerelésben feszítő nyugdíjas hölgy mutat be követőinek tornagyakorlatokat a konyhájában, ehhez – súlyzók helyett – a mamuszát is beveti. Olasz és spanyol mintát követve Romániában kórházi alkalmazottak készítenek magukról munkahelyi táncolós felvételeket.

A Magyar Televízió 1975-ben indította el az Idősebbek is elkezdhetik című ötperces tornaműsorát, amely alig néhány hónap alatt lett népszerű. Kicsik és nagyok egyaránt várták az esti kezdést, hogy vacsora előtt fellazítsák izmaikat. A testnevelést Sárkány István és Kertész Aliz sokszoros bajnokok, kiváló edzők irányították. A gyakorlatokat úgy állították össze, hogy minden korosztálynak megfeleljenek, és a család másnap fitten mehessen munkába, iskolába. Az aerobik az 1980-as években robbant be Magyarországra. Mivel amerikai előképei voltak, az illetékesek eleinte gyanakodva szemlélték, majd tudomásul vették, hogy létezik, sőt hódít a fiatalok körében, ezért végül beleegyeztek abba, hogy idehaza is gyakorolni lehessen. Jane Fonda módszertanát a későbbiekben már videókazettán is be lehetett szerezni, a Testnevelési Főiskola tanárai pedig Amerikában sajátíthatták el a modern mozgásformát.

Makra Noémi tornász otthoni edzése. A maci is jó közönség
Fotó: Havran Zoltán

Aztán megjelentek a kínálatban a szobabiciklik, futópadok és erőgépek, de többnyire kihasználatlanul álltak a nappali valamelyik sarkában, mert mozogni is könnyebb közösségben. A négy fal közti magányos edzés a koronajárvány kitörése után kapott nagyobb hangsúlyt, összefonódott a kijárási korlátozással és az ebből fakadó távmunkával, megihletve a viccfaragókat. Tőlük származik az a humoros álhirdetés, miszerint munkába járó szobabiciklit venne a home office-ra kötelezett munkavállaló. Az otthonról dolgozók és a karanténba vonulók még sincsenek magukra hagyva, se szeri, se száma a mozgáskultúrát online népszerűsítő portáloknak, Mozogj otthon! címmel a tévétorna is újraindult a köztévében. Az összefogásból a Budapesti Operettszínház is kiveszi a részét: Karanténbalett sorozatában arról tájékoztatja Face­book-oldalának követőit, hogyan gyakorolnak odahaza az intézmény táncművészei.

Mivel a védekezést szolgáló intézkedések jelentősen érintik a klubéletet, a 122 éves Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) is túllépett a szóbeli ösztönzésen, felvette a kesztyűt, átköltözött az online térbe, onnan támogatja, motiválja ingyenes élő edzésvideóival a #sportmindenkor kampány résztvevőit. Az online edzéseket a BEAC Sportklub, az ELTE–BEAC jóga és a BEAC aerobik – Mozogni boldogság Facebook-oldalakon közvetítik élőben, a karategyakorlatok a KDIM ELTE–BEAC goju zárt csoportban érhetők el. De működik a BEAC erőnléti edzések ELTE-dolgozóknak privát csoport is. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Sportirodájának Táncoló Egyeteme – alkalmazkodva a járványügyi helyzethez – különleges módon folytatja kurzusait, sőt folyamatosan frissülő repertoárjába új mozgásformák is bekerültek. Az érdeklődők 16 különböző tánc-, torna- és aerobikóra közül választhatnak. Az ingyenes tornavideók a PTE Digitális Táncterem oldalon nézhetők meg bejelentkezés után.

A #StayActive mozgalom keretében az edzőkeresést, ötletadást okostelefonos alkalmazások és külföldi portálok is segíthetik, például a Freetrainers.com. A legmenőbb szakemberek és a legelismertebb személyi edzők tréningjei­nek gyűjteménye az eHowFitness. A testsúlycsökkentő gyakorlatok mellett a csatorna légzőgyakorlatokat és vízben (kádban) végezhető mozgásformákat tartalmaz, sőt a gyermekeknek is ad tippeket.

A CosmoBody, a BeFit és a Live Strong YouTube-­csatornát azok keressék meg, akik könnyen elvégezhető jóga-, tánc- és kardiogyakorlatokra vágynak. Natalie Jill azokhoz szól, akik labdával, ugrókötéllel és övvel is hajlandók tornázni, szeretnek diétásan főzni, enni. Astrid Swan a pörgős vonalat képviseli. Lauren Hefez has-, hát-, láb- és karizom-erősítő bemutatókat tart.

Ha mindez nem elég, vagy ráununk a kínálatra, gondoljunk arra, hogy a pókhálók leszedésével járó nagytakarítás vagy a tavaszi tisztasági festés, némi kerti munka is megmozgatja minden porcikánkat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.