– Ma sütök palacsintát! – jelentette ki nagymama reggel, és ahány kölyök éppen volt a háznál, mind odagyűlt a konyhába, a fehér ládikóra, ott zsúfolódott össze Rezeda Kázmér az unokatestvéreivel, és lesték, hogyan készül a palacsinta. Szódával keverte nagymama a tésztáját, mert „úgy könnyebb lesz”, aztán kevés olajjal megkente az öreg, fekete serpenyő alját – ehhez lúdtollat használt –, merőkanállal belecsorgatta a palacsintatésztát, ami azonnal sercegve adta meg magát, nagymama pedig kicsi idő múltával feldobta a palacsintakorongot a levegőbe, ami megfordult, visszazuhant, másik fele is megsült, úgy, hogy olyan kedves, ígéretes barnás foltok lettek rajta, és bekerültek a tányérba. Nagymama úgy száz palacsintát sütött ki, ha egyszer nekiállt, kevesebbért nem volt értelme nekifogni.