A tokaji tőkék felett ráérősen megy le a nap, mintha direkt elnyújtaná, hogy gyönyörködhessen a tájban. Homoky Dorka negyedik generációs borász. 2012 óta készít saját borokat, és dolgozik együtt szüleivel Tállyán. Elmondása szerint koronavírus ide vagy oda, borvidékükön zavartalanul folyik a munka.

– A szőlőben nálunk nincs sok emberre szükség, kis pincészet vagyunk. Most éppen zöldmunkák vannak, ezeket maximum hatan végzik egyszerre: kötözés, pótlás, és lassan indul a hajtásválogatás. Amikor az asszonyok végeznek a szőlőben, és kimegyünk értük, mindenki maszkot húz, de ez a munkán nem változtat.
Frittmann Péter Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készíti borait családjával. Szerinte szeptemberben ha törik, ha szakad, lesz szüret – amennyiben pedig az időjárás is kegyes lesz hozzájuk, akkor jó évjáratra számíthatnak. Frittmannék állandó munkatársakat foglalkoztatnak, az öt-hat fős csoportokban dolgozó brigádok pedig egy helyszínen is laknak. Erdélyi vendégmunkásaik maguk döntöttek úgy, hogy inkább Magyarországon vészelnék át ezt az időszakot, és inkább dolgoznának, mint hogy otthon üljenek.
– Március közepén éreztük meg komolyabban a járvány hatásait, amikor a hotel-étterem-gasztronómiai szegmens kizuhant az értékesítésből. Zömmel a hipermarketekben értékesítünk, de most kiderült, hogy sokkal nagyobb az éttermi kitettségünk, mint gondoltuk. Egy nagykereskedelmi partner nem ad tételes beszámolót a csatornáiról, de amint bezárták az éttermeket, tisztán látszott, hogy mennyi bor fogy a vendéglátásban – magyarázza Péter, aki szerint mindenképpen újragondolásra fogja késztetni a szakmát ez a helyzet, hiszen a szegmens értékesítési rendszere lassan fog visszaépülni.
A borászok viszont hozzá vannak szokva ahhoz, hogy aki szőlőtermesztésbe fog, az csak négy év után tud először szüretelni, ám ez az időszak sem tétlenkedéssel telik, hiába nincsen látható eredménye.
A Gál Tibor Pincészet Eger öt kiemelt dűlőjében gazdálkodik. A borászatot vezető ifjabb Gál Tibor szerint az ágazat prémium szegmensében, ahová ők is tartoznak, a borok kilencven százalékát éttermeknek, szállodáknak értékesítették, valamint nagy részüknek saját vendéglátóüzleteik is vannak. Azért vannak nehéz helyzetben, mert az árbevételükhöz képest sok embert alkalmaznak, közben pedig nő a szőlő: a költségeik zöme most képződik, nyakukon a hajtásválogatás, kötözés, metszés, talajmunkák és permetezések. Annyival nem fog megnövekedni a kereslet, mint amennyit most veszítenek. Külföldi rendeléseiket visszamondták, a hosszú évek során kiépített csatornákat egyszerre sodorta el a járvány.