Koronavírus: valóban egy hajóban evezünk a celebekkel?

A sztárok nagy része erőltetett drámaisággal szajkózta, mennyire egyenlőek vagyunk mi az egész világon.

2020. 05. 18. 18:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden oké. A minap egy galambpárnak próbáltam elmagyarázni, hogy ne fészkeljen a szomszéd légkondijának a bejárati ajtó fölé szerelt kültéri egységére, mert már a tavalyi család is csúnyán megjárta: repültek a tojások a körfolyosóra. Hazaérve a lakásba aztán már aggódtam kicsit. Egyrészt, hogy kikezdhetetlen érvelésem nem jutott el az apró galamb­agyakig, másrészt, hogy hamarosan bekattanok. El is meséltem a kutyámnak, aki szerencsére megnyugtatott, hogy nincs semmi gáz.

Minden oké. A bezártság persze idegőrlő, szociális kapcsolataink monitorbámulássá való csökevényesedése pedig ugyan jobb, mint a semmi, és a zoomos borozgatások tartják is bennünk a lelket, de hát azért na. Van az a sokatmondó mém, amelyen a Pornhub (a legnagyobb pornómegosztó, ha esetleg nem tudná a tisztelt olvasó) egy olyan fiktív filmet ajánl, amelynek címe: Barátok megölelése. A hozzá rendelt képen átlagemberek ölelkeznek egymással – ruhában.

Minden oké. Hiszen ahogy a celebek is előszeretettel biztatják a pórnépet: „we are in this together”, azaz a világon most mindenki ugyanabban a helyzetben van, egy cipőben járunk, egy hajóban evezünk. Más kérdés, hogy az ő cipőjüket Manolo Blahnik tervezte, a közös hajót pedig leginkább mondjuk a süllyedő Titanichoz lehet hasonlítani, de legalább a vírus valóban nem válogat társadalmi státusz vagy vagyoni megoszlás szerint. Ugyanúgy megkaphatja a brit miniszterelnök, Tom Hanks és a Pesti úti idősek otthonában élő nénike.

Az emberek pedig szerveződnek, összefognak a jó ügyek érdekében, amit öröm látni. Még április közepén Lady Gaga és a WHO összehozott egy nagyszabású, maratoni hosszúságú karanténkoncertet, melyet bárki megnézhetett online:­ a Together at Home (Együtt otthon) névre keresztelt esemény lényege az volt, hogy otthon maradásra buzdítsák az embereket, és pénzt gyűjtsenek a koronavírus elleni küzdelemhez.

A szervező Global Citizen szervezet szerint Billie Eilish, Lizzo, a Rolling Stones,­ Elton John, Paul McCartney, Céline Dion és társaik több mint 128 millió dollárt (körülbelül 41,4 milliárd forint) kalapoztak össze. A nappalijukból, esetleg otthoni stúdiójukból bejelentkező sztárfellépők előadásai között pedig tudósok, egészségügyi dolgozók, politikusok és közszereplők is megszólaltak Bill Gatestől a két ex first ladyig, ­Laura Bushig és Michelle Obamáig.

Az egykori first ladyk, a Microsoft-vezér reménykeltő, szimpatikus beszédei és néhány valóban élvezhető zenei produkció mellett azonban a sztárok nagy része erőltetett drámaisággal szajkózta, mennyire egyenlőek vagyunk mi mindannyian az egész világon, és hogy azt a közös hajót bizony végül majd győzelemre visszük. Csak hit kell, gyerekek, meg sok-sok ima, semmi más! A közösségi médiában is rengeteg hasonló mondatot olvashattunk a szupergazdagok bejegyzéseiben, hogy aztán gyorsan kiderüljön: ők azért a világjárvány idején is ragaszkodnak a kiváltságaikhoz. A koronavírus ugyan valóban nem válogat a gazdatestek között, de azért nem mindegy, hogy van-e a víkendház hatszáz négyzetméteres nappalijától balra egy sebtiben felhúzott magánkórház.

Minden oké. Ahogy a kaliforniai erdőtüzek esetében már láthattuk, a legkivált­ságosabbak előnnyel indulnak a természeti katasztrófákkal szemben is, hiszen privát tűzoltóhadseregeket vetettek be ingatlanjaik védelmében. Idén márciusban a vagyonosok szépen behúzódtak magánbirodalmaikba, ahol személyzet szolgálja ki őket, miközben az átlagember nem teheti meg, hogy ne dolgozzon és ne érintkezzen másokkal. Noha tesztekből még az egészségügyi dolgozóknak sem jut elég, a kiváltságosak csettintésre házhoz rendelik azt a magánklinikától, amellyel le vannak szerződve.

A The Sun című napilap szerint Angliában március közepén egyetlen hét alatt több mint kétezer ilyen tesztet szállítottak házhoz. Ezek egyébként kétszáz és négyszáz angol font körüli összegbe kerülnek, de így sem jut belőlük mindenkinek, hiszen a magánkórházak a nekik alapból vagyonokat fizető ügyfeleket részesítik előnyben. A New York Post beszámolója szerint ráadásul rengetegen keresték meg a klinikákat világszerte azzal, hogy szeretnének saját lélegeztetőgépet vásárolni az otthonukba – a pénz nem akadály felütéssel.

Minden oké. A légitársaságok csődközeli állapotba kerültek, a nemzetközi légi közlekedés pedig szinte teljesen leállt, a magángépeket üzemeltető cégek viszont szó szerint szárnyalnak, hiszen aki eddig az első osztályon utazott, az most inkább nem akar megfertőződni, amíg lejut a hétvégi házába: New Yorkból Hamptons tengerparti villáiba, a Szilícium-völgyből pedig a különféle trópusi szigetekre, ahol aztán saját séf főz rájuk, és magántanárok oktatják gyerekeiket. A népszerű talkshow-királynő, ­Ellen DeGeneres nemrégiben börtönnek titulálta egyik monológjában otthonát, miközben egy több tízmillió dollár értékű birtokon él. Később eltávolította a panaszos mondatot a videó most is megtalálható verziójából, de így is nagy botrány lett belőle. Justin Timberlake énekes is hasonló indulatokat váltott ki, miután egy interjúban megjegyezte, hogy napi 24 órában a gyereknevelés nem embernek való feladat. A sztárnak össze­sen egy gyereke van, szintén elképesztő luxusban él, és személyzet szolgálja ki minden igényét.

Most még minden oké, de azért jócskán megnövekedett a kereslet a privát bunkerek iránt is, mivel nemcsak a vírustól, de egy esetleges bűnözési hullámtól is tartani kell, hiszen mi lesz akkor, ha a megélhetését elvesztett pórnép betör a szép birtokokra, és fosztogatni kezd? Akkor bizony be kell zárkózni a kert végébe elásott aranyrögökkel és széfekben őrizgetett műtárgyakkal, míg elmúlik a vihar. És bőszen imádkozni, hogy a hajó ne süllyedjen el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.