Vannak mindenféle ételek.

Az örömhír a fiatalokhoz is elér
A Z generáció tagjai visszataláltak a templomba.
Vannak mindenféle ételek.
Vannak egyszerű kosztok, ünnepiek, varázslatosak, különlegességek és furcsaságok, van a házi koszt meg az üzemi, a menza és a szomszéd néni főztje, van, amit imádsz (nagymama rád szól, hogy csak Istent imádjuk, kisfiam…), s amit utálsz (nagymama rád szól, hogy az ételt nem utáljuk, kisfiam, legfeljebb nem szeretjük annyira), van sós, édes, savanya és keserű – sőt ezek kombinációi is vannak, van ázsiai konyha és dél-amerikai konyha, van német konyha is, bár az értelmezhetetlen.
– És van a pörkölt…
Ezt már Rezeda Kázmér tette hozzá magában, és lássuk be, igaza volt. Mert van minden, és aztán van a pörkölt. A pörkölt úgy lebeg az étkek felett, mint Isten lelke a vizek felett.
Na most a bonyodalmat az adja, hogy a pörkölt sokféle. Alig lehet szétszortírozni. Ráadásul a magyar lélek makacssága, az örök magyar individualizmus éppen a pörköltnél csúcsosodik ki.
– Birkapörköltöt csak mi tudunk készíteni! – hallja az ember a szentenciát Karcagon.
– Szegény karcagiak, azt hiszik, amit főznek, az birkapörkölt – hallja az ember Túrkevén.
– Persze mindenfélével lehet próbálkozni, és a mindenfélét akár birkapörköltnek is lehet hívni, de a birkapörkölt itt készül – hallja az ember Hortobágyon.
– És nyilván mindenkinek igaza is van – gondolta magában Rezeda Kázmér, aki képtelen volt megenni a birkát, felőle készülhetett volna akár a Valhallában is.
Aztán volt még néhány pörköltféle ezen a tájon.
Készült pörkölt csirkéből, tyúkból és kakasból – nyilvánvaló, hogy amint a baromfiaknál elterjed majd a gender, lesz transzpörkölt is, legfeljebb kicsit tovább kell rotyogtatni. Aztán készül pörkölt heréből, zúzából, szívből, májból, gyomorból (pacal), kacsából meg lúdból, őzből, szarvasból, muflonból és nyúlból, bornyúból meg tehénkéből, sünből és varnyúból, csülökből meg körömből, harcsából meg annak bajuszából, ha jobban belegondolunk, elég kevés dologból nem főzünk mi pörköltöt, talán csak cinkéből meg cserebogárból nem, s ha a kert végében elefánt kapirgálna, abból is pörkölt lenne, feltehető.
– És akkor még ott a disznó.
Hát igen. A marhapörkölt meg a borjúpörkölt olyan kiváltságféle, míg a sertéspörkölt a pörköltök prolija, mégis az a legjobb. Megfelelő részt kell hozzá választani a disznóalkatrészekből, az az alapja ennek a dolognak. Legjobb pörköltnek a lapocka, ezt tekintsük szentenciának.
Rezeda Kázmér pörköltje pedig így készül:
Mindenekelőtt meghal sok hagyma, s ártatlan testük feldarabolódik apróra. Ha akad, akkor újhagyma is kerül bele. Jó, ha többféle a hagyma, és sok kell belőle. A hagymakockák olajon, rusztikusabb hangulatok esetén zsíron megfonnyadtatnak. Kellő pillanatban aztán rákerül a fonnyadt hagymákra az őrölt pirospaprika, nagy evőkanálnyi kiló húshoz, duplája kettőhöz s így tovább. A pirospaprika csak házi lehet, s mivel Rezeda Kázmér asszonya szegedi, hát ez nem okoz problémát. A pirospaprikás hagymás „pörköltaljára” aztán rávetjük a már előre felkockázott húst, s fakanállal összekeveredik. Sót hintünk reája, s födő alá kerül, hogy eresszen levet.
Itt meg kell állni egy pillanatra.
Van, aki ezen a ponton vizet zúdít a hús alá. Szörnyű bűn ez, csak ahhoz fogható, mint amikor valaki cukorral eszi a káposztás cvekedlit.
NEM TESZÜNK VIZET A PÖRKÖLTHÖZ!
Ezt a mondatot fel kellene írni a házak falára, a kéményekre, a falvédőkre, hogy a kezdő háziasszonyok lássák, és beléjük vésődjék örökre. Ugyanis ha víz kerül a pörkölt alá, akkor olyan híg, seszínű leve lesz, amiben úszkálnak az elszomorodott húsdarabok s az üveges hagymakockák. Az ilyen pedig nem pörkölt, hanem szégyenféle.
Tudni kell, a hús ereszt elég levet, amiben aztán megpuhul. Csak vigyázni kell, le ne kozmáljon.
Szóval födő alatt, sűrűn kevergetve megvárjuk, míg levet ereszt. Akkor aztán vetünk rája borsot, nagyon kevés köményt, nagyon kevés majorannát, beleteszünk egy egész erős paprikát egyben, egy szem paradicsomot szintúgy egyben, és puhára főzzük. Ha mindent jól csináltunk, akkor a puha húsunk körül sűrű, tapadós, sötétvörös szaft képződött, amit majd kenyérrel is élvezet lesz kitunkolni.
A disznópörkölt csak nokedlivel képzelhető el. Vagy nokedlivel, vagy semmivel, vagyis olyankor kenyérrel. És nem friss salátával, inkább savanyával.
– Kisfröccsel koronázva, jéghideg serrel tisztelve is jó…
Nem bonyolult dolgok ezek. Csak éppen a legfontosabbak.
A Z generáció tagjai visszataláltak a templomba.
XIV. Leó pápa a béke misszionáriusa lehet az egyház élén.
Nem mindenki jön föl, aki egyszer lemegy a bányába.
Három nap az osztrák Dunakanyarban, az UNESCO világörökség listájára is felkerült Wachauban.
Júliusban megváltozik az 1-es villamos útvonala
Beigazolódott a Real Madrid-szurkolók legnagyobb félelme Kylian Mbappéról
Belehalt a szülésbe az ismert tévés, Kasza Tibi ordításától zengett a TV2 stúdiója
Borította a bilit Zelenszkij volt tanácsadója – ebből óriási botrány lesz
A Royal Ascot legdrámaibb kalapjai: még Kamilla királyné is megdöbbent a kavalkádtól
Fontos bejelentést tett Orbán Viktor: erre kell felkészülnünk
Szimbolikus amerikai csapás, valós kockázatokkal
Esküvőjére készül a Fradi gyönyörű játékosa
Rapid extra Robert C. Castellel és Tóth Tamás Antallal – Amerika nem várt tovább + videó
Klopp kimondta, amit a Liverpool-szurkolók hallani akartak
Majdnem újabb európai csapat égett meg a klub-vb-n, de jött Bellingham
Kiderült a súlyos titok: nincs tovább, Magyar Péter sarokba szorult
A Z generáció tagjai visszataláltak a templomba.
XIV. Leó pápa a béke misszionáriusa lehet az egyház élén.
Nem mindenki jön föl, aki egyszer lemegy a bányába.
Három nap az osztrák Dunakanyarban, az UNESCO világörökség listájára is felkerült Wachauban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.