Szomorú sör sors

Bódy Géza
2020. 07. 14. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Padlóra küldte a brit kocsmákat a járvány, főként Skóciában és Walesben bizonytalan, hogy mikortól fogadnak vendégeket a pubok. Egyelőre a kerthelyiségekben vagy a teraszokon sem engedélyezett a fogyasztás, emiatt tízből négy üzlet tönkremehet. Londonban az újranyitóknál sem lehet bent inni, a csapolt italokat műanyag pohárban az egység előtt, az utcán kell felhajtani. Ez a világhírű sörök megcsúfolását jelenti – olvasható a The Guardianban. A napilap a brit sörözők szakmai szervezetét idézi, amely szerint a vírus miatt az Egyesült Királyságban több mint tízezer kiskocsma zárhat be végleg, így több százezer dolgozó sorsa bizonytalan. A tulajdonosok állami segítséget követelnek, a vállalkozók felélték tartalékaikat, a bankok viszont forgalom híján nem hiteleznek. A szakmai szervezet szerint nem csupán a bezárás a probléma, hanem a nyitás is: a távolságtartás miatt kevesebb turistát fogadhatnak, ami ugyancsak forgalomkieséssel jár. A tulajdonosok úgy számolnak, hogy a szupermarketekben és áruházakban alkalmazott kétméteres távolságtartási szabállyal a békeidők bevételeinek 75 százaléka folyhat be a kasszába. Ezért javasolják, hogy csökkentsék az adókat azoknál a vállalkozóknál, akik sörözőket üzemeltetnek. Ezen a más iparágban dolgozók háborodtak fel, mondván, miért különböztetnék meg a kocsmárosokat más tönkrement cégtulajdonostól. Akár lesz, akár nem állami segítség, a tét óriási: a brit vendéglátóipar évente 130 milliárd dollárt termelt tavaly a gazdaságnak. Mindezt tetézi, hogy az elmúlt pár évben tízezernyi pub már bezárt, ugyanis a migránsok befogadása, az utcai zavargások, a rossz közbiztonság elriasztja a turistákat.

A szintén világhírű cseh sörözők is megsínylették a vírust: március és május között a forgalomkiesésük 1,5-2 millió hektoliter volt. Ezzel szemben tavaly rekordmennyiségű, 21,6 millió hektoliter nedűt főztek a nagy- és kisüzemekben – közölte a cseh sörgyárak szövetsége annak apropóján, hogy az egy főre eső sörfogyasztás 2019-ben egy literrel, 142 literre nőtt. A kocsmákban és vendéglőkben értékesítették a cseh sör 35 százalékát, ám ennek most vége. A szakértők az idén jó, ha húsz százalékra számíthatnak. Ellenben kedvező, hogy pár napja kinyitottak a kerthelyiségek, ugyanis a statisztikák szerint évek óta Csehország a világ legnagyobb „sörnemzete”. A Reuters szerint már a nyitás reggelén sokan várakoztak, annak ellenére, hogy csak minden harmadik asztalnál lehet mulatozni. A turistákra Prágában viszont várni kell, a vírus közel százmilliárd koronás bevételkiesést okozott eddig az idegenforgalomban.

Míg a sörözők világszerte a túlélésért küzdenek, érdekesség, hogy megnőtt a boltban vásárolt alkoholmennyiség március és június között. Csak az Egyesült Államokban a szeszesital-fogyasztás 55 százalékkal ugrott meg. Ezen belül a legnépszerűbb a barna sör volt 81 százalékos bővüléssel, míg a világosból 55 százalékkal vettek többet. A harmadik helyen természetesen a whiskey, a negyediken a bor áll.

A Niel­sen piackutató cég adatai azt mutatják, hogy az internetes alkoholvásárlás is hatalmas szintet ugrott: 243 százalékkal többen rendeltek az online­ áruházakból. Az Egyesült Királyságban sem szomjaztak otthon: a kocsmárosok bánatára a britek 160 millió fonttal költöttek többet sörre, köszönhetően az egyszerű árubeszerzésnek. Ezzel szemben Grönlandon, Dél-Afrikában betiltották az italozást, ugyanis megnőtt a családon belüli randalírozás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.