Izommemória – Két vetélytárs bajnok barátsága

A világ nyolcada már kipróbálta, de az emberek 99 százaléka segítség nélkül nem tudja megoldani a bűvös kockát. Vannak, akik egy kézzel, bekötött szemmel, víz alatt, fejjel lefelé vagy lábbal is képesek kirakni. A legjobbak kétévente összegyűlnek, és a Rubik-kocka-világbajnokságon mérkőznek meg egymással. Róluk szól Sue Kim rendező, producer alkotása.

Ozsda Erika
2020. 10. 08. 13:05
null
A 24 éves ausztrál Feliks Zemdegs (balra) a feladvány megszállottja lett Fotó: Netflix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumfilmből a két bajnok – Max Park és Feliks Zemdegs – életét, rivalizálását, barátságát ismerhetjük meg közelebbről.

A térbeli logikai játék célja, hogy az összekevert kockából forgatással visszaállítsák az eredeti helyzetet, vagyis az azonos színű oldallapokat. A háromszor hármas Rubik-kocka 26 különálló kis kockáját három tengely körül lehet elforgatni, s így több mint 43 milliárd színkombináció hozható létre. A versenyzők algoritmusokat és mozdulatsorokat tanulnak meg, a legelszántabbak akár háromszáz algoritmust is ismernek. A versenyen nagyon fontos, hogy milyen gyorsan ismerik fel a mintákat, hány algoritmust képesek memorizálni, szintetizálni és átvinni az izommemóriába.

„Minden idők legjobb kockása” a 24 éves ausztrál Feliks Zemdegs. Saját bevallása szerint, miután gyerekkorában először kirakta a Rubik-kockát, függő lett. Szülei kezdetben azt hitték, ez csak átmeneti állapot, majd elunja. Tévedtek. Feliks megszállottan játszott, 13 évesen tíz másodperc alatt rakta ki a kockát. Miután egyre több rekordot állított fel, a házuk táján megjelent a média, és a szülőkből menedzserek lettek. A fiú 2013-ban és 2015-ben is megnyerte a világbajnokságot. 2018-ban 4,22 másodperc alatt rakta ki a kockát! Meglepő módon az előző évben a párizsi világbajnokságon nem ő nyert. Feliks akkor figyelt fel a győztesre, a nála hat évvel fiatalabb amerikai Max Parkra, amikor a fiú a négyszer négyes kockát negyven másodperc alatt rakta ki – egy kézzel.

A 24 éves ausztrál Feliks Zemdegs (balra) a feladvány megszállottja lett

Max amerikai-koreai szülei mesélik el, hogy már csecsemőkorában észlelték, hogy gyermekükkel nincs minden rendben. Nem nagyon tudta használni az ujjait, a finommotorikus képességei visszamaradottak voltak. Maxnél autizmust diagnosztizáltak. Sokáig csak a saját világában létezett, egyedül. A szülei rengeteget játszottak, foglalkoztak vele. Egy nap Max kezébe került a Rubik-kocka… Első díját már második versenye után hazavihette. Példaképével, Feliksszel a 2013-as Las Vegas-i világbajnokságon találkozott először kisfiúként. Négy évvel később már ellene versenyzett, és legyőzte. Megnyerte a háromszor hármas kocka kirakását. A 17 éves Max 180 centiméter, ma már magasabb, mint Feliks. Az érzelmileg kilencéves gyerek szintjén álló fiú eddig öt kategóriában nyert világbajnoki címet.

Max felnéz Feliksre, aki úgy nyilatkozik barátjáról, hogy „mindenben ő a legjobb”. Ha egyikük rekordot állít föl, a másik megdönti. A kockások eredményei romlanak, ahogy lassan felnőtté válnak, mert nincs annyi idejük gyakorolni. Feliks már dolgozik, egy kereskedelmi cégnél gyakornok. Még nem tudja, mivel szeretne foglalkozni. A kockával mindenképpen. A két bajnok a 2019-es melbourne-i világbajnokságon méri össze erejét, ott, ahol Feliks született, ahol a barátaival kezdett kockázni, és ahová most a világ minden pontjáról érkeztek ismerősei, családtagjai. Maxet, akiről a rajongói már a verseny előtt úgy beszélnek, mint a világbajnokság győzteséről, a szülei kísérik el. Miután közös kép készül a legjobb 16 versenyzőről – akik között van filippínó kisfiú, francia lány, német fiú –, elkezdődik a bajnokság. Nagyon erős a mezőny. A versenyzők négy napon keresztül kockáznak. Óriási a feszültség, mert sokszor csak századmásodpercek döntenek. Mindenki izgul. A nézők is. Most is 0,01 másodperccel lett jobb az egyik a másiknál. Hogy ki? Nem árulom el, csak annyit, hogy ami a világbajnokságon történt, arra senki nem számított. Már ezért is érdemes megnézni a filmet. Gondolom, a kockarajongók többször látták, és elemezték a helyzeteket. Én azoknak ajánlom, akik eddig segítség nélkül nem tudták kirakni a Rubik-kockát.

(A gyorskockázás világa / The Speed Cubers. A Netflix saját gyártású dokumentumfilmje. 40 perc, 2020. Rendező: Sue Kim. Forgalmazó: Netflix)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.