Amerikában a járványügyi központ, a CDC megkongatta a vészharangot, miszerint az étterembe járás az egyik legnagyobb kockázatot jelentő tényező vírusválság idején. Míg vásárlás közben vagy a fodrásznál az emberek többsége magán tartja a maszkot, addig ez evés közben nem lehetséges. Ráadásul – állítja Todd Rice, a Vanderbilt Egyetem docense – étkezés közben olyanok is közel kerülnek egymáshoz, akik egyébként nem egy háztartásban laknak, egymás arcába beszélnek, nevetnek, mindezt maszk nélkül, tehát komoly a fertőzésveszély. A CDC kutatása nem tér ki arra, mi a helyzet a kerthelyiségekkel. Európa országaiban jó ideje a kerthelyiségek működtetését preferálják. Bécsben a vendéglátóteraszok téli nyitva tartása van terítéken, Párizsban pedig már ki sem nyithatnak a zárt bárok (eddig is csak este tízig lehettek nyitva). Magyarországon a nyári pozitív mérleg mindenhol visszaesni látszik, körülbelül ötvenszázalékos forgalommal számolhatnak a vendéglátóhelyek.
– Nyáron a külvárosi éttermeink, amelyeknek volt kerthelyiségük, nagyon jól teljesítettek, akár jobban is, mint tavaly. A belvárosi éttermek viszont bajban voltak. Nemcsak a turisták maradtak el, hanem a magyarok sem mentek be Pest belvárosába – mondja Semsei Rudolf, a Vakvarjú étteremcsalád és a Budapest Party Service tulajdonosa.
Szakértők egyetértenek, hogy bár kevesebb vendéggel kell számolniuk, de működési lehetőségeik messze jobbak, mint a tavaszi teljes lezárás idején. Ágoston Dániel, a Dürer Kert kommunikációs vezetője arról beszél, hogy Magyarországon jelenleg jobb a helyzet, mint külföldön, hiszen engedélyezett az ötszáz fő alatti rendezvények tartása, ez persze a menedzsment részéről komoly erőfeszítéseket igényel, koncertátszervezés vagy lemondás formájában.
A jelenlegi szabályok szerint este 11-ig lehet vacsorázni vagy látogathatók rendezvények. A maszkviselés kötelező a pincérek számára, a vendégeknek azonban nem. Sokan ezért az amerikaiakkal ellentétben kifejezetten a kerthelyiségekkel rendelkező éttermeket vagy szórakozóhelyeket választják. A hideg idő beköszöntével azonban Semsei Rudolf szerint a magyarok egyre inkább beltérre vágynak, mivel fázósak. Hiába szereznek be ezért az éttermek hőgombákat, a többség inkább bent enne. Széjjelebb kell húzni az asztalokat, de sok esetben nem lehetséges a másfél méteres távolság megtartása, mert akkor annyira lecsökkenne a vendégszám, hogy az már a rentábilis működést veszélyeztetné. Igaz, a legtöbb látogatót nem a távolságtartás, inkább az éttermi alkalmazottak maszkviselése, illetve a pár méterenként elhelyezett kézfertőtlenítők használata nyugtatja meg.