Érinthetetlen hegycsúcs

A 6993 méter magas Machhapuchare-ről van szó, melynek neve a nepáli nyelvben annyit tesz: Halfarok.

2021. 06. 07. 15:34
Dead Body Of US Climber Being Airlifted From Mount Everest To Kathmandu
(EDITOR'S NOTE: Image depicts death) The body of an American mountaineer Puwei Liu who died during his descent from Mount Everest lies on the ground after being airlifted from Mount Everest to Kathmandu, Nepal on Sunday, May 30, 2021. (Photo by Rojan Shrestha/NurPhoto via Getty Images) Fotó: NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Himalája nemcsak a világ legmagasabb hegyének, a Csomolungmának (más néven a Mount Everestnek) ad helyet, de további nyolc olyan csúcsa van, amely nyolcezer méter fölé nyúlik. Így Nepál a világ minden tájáról vonzza a hegymászás szerelmeseit, és mert egy-egy túra ára néhány száztól több tízezer dollárig terjed, a hegyi turizmus a kicsi és szegény ország fontos gazdasági ágazata. A járvány elhatalmasodása idején az alpinistákat persze nem lehetett a kő- és jégóriások közé engedni, de – közel egy év után – eljött a tavaly márciusban életbe léptetett korlátozások lazításának ideje. Nepál áprilisra több mint háromszáz hegymászónak adott engedélyt, hogy – az előírt védőintézkedések betartásával – megkíséreljen feljutni a Mount Everestre. És mégis: ilyen körülmények között is akad egy orom, amelyet elkerülnek a turisták.

A 6993 méter magas Machhapuchare-ről van szó, melynek neve a nepáli nyelvben annyit tesz: Halfarok. (Meredeken felszaladó, ikertornyokként emelkedő kettős csúcsa – és a közöttük mutatkozó hiátus – a távolból nézve ugyanis egy hal testének végződésére emlékeztet.) Ez Nepál egyik legfestőibb magaslata, egyéb körülmények között minden bizonnyal nyüzsögnének rajta a turisták – csakhogy számukra tiltott e terület. Ez elsősorban James O. M. Robertsnek, a brit hadsereg alezredesének, a katmandui brit nagykövetség egykori katonai attaséjának tudható be.

Roberts és csapata 1957-ben ugyanis megkísérelte meghódítani a hegyet, ám a tetejétől alig negyvenöt méternyire visszafordultak – egyesek szerint azért, mert az időjárási viszonyok nem tették lehetővé, hogy tovább haladjanak felfelé, mások szerint viszont azért, mert az alezredes becsületszavát adta az akkori nepáli uralkodónak, hogy emberei nem fogják bakancsaikkal illetni a csúcsot. Ilyen vagy olyan okból, de végül így is történt. Az alezredes ezután azzal a kérelemmel fordult a nepáli kormányhoz, hogy a Machhapuchare-t vegye ki a megmászható hegyek köréből.

Szerencsétlenül járt amerikai hegymászó holtteste a nepáli Katmanduban (Istenek otthona). Fotó: Getty Images

Vannak, akik pszichológiai okokkal magyarázzák Roberts kérését. Azzal érvelnek, hogy az alezredes – gyakorlott hegymászóként és a Himalája egyik feltérképezőjeként – kezdett személyes kedvenceként tekinteni a Machhára, és mert neki nem sikerült megmásznia, gondoskodott arról, hogy azok se járhassanak sikerrel, akik a későbbiekben próbálkoznának vele. Mások elvetik a sértett hiúságon alapuló okfejtést, mondván: Roberts nemhogy korlátozni akarta a Himalájába irányuló turizmust, hanem serkenteni – olyannyira, hogy 64-ben ő hozta létre Nepál első utazási irodáját! Ők a katonai attasé spirituális fogékonyságát tartják a legfontosabbnak: Roberts magáévá tette a gurungok – a helyi gurkha törzs –

meggyőződését, miszerint a Machhapuchare csúcsa az istenek otthona, így emberi láb nem érintheti, pusztán a szem csodálhatja.

Mindezt csak az gyengíti némiképp, hogy a környékbeliek a Himalája több hegyét is szentnek tartják, a kormány mégsem tiltja azok megmászását. Ráadásul a hagyomány szerint a Halfarok tetején Siva, a hinduizmus egyik főistene lakozik – csakhogy a helyi lakosság többsége nem hindu vallású. Végső soron tehát kisebbfajta rejtély, hogy Roberts annak idején mivel érte el, hogy a kabinet rábólintson a kérésére, de ez mit sem változtat a lényegen: a Machhára a hatvanas évek közepe óta nem kérhető – ezért nem is adható – mászási engedély.

Így az egyetlen hivatalos expedíció, amely a meghódítására irányult, a már említett 57-es próbálkozás, amely az alezredes nevéhez kötődik. Bizonyos körökben ugyan tartja magát, hogy a nyolcvanas évek elején egy illegális akcióktól vissza nem riadó, magányos új-zélandi alpinista – bizonyos Bill Denz – felhatolt a csúcsra, ám mert engedély nélkül tette, teljesítményét nem ismerték el hivatalosan. (Denzet 83-ban – a Himalája másik pontján – a mélybe sodorta egy lavina, ezért nem állhat a nyilvánosság elé a maga verziójával.) Noha a hozzá legközelebb eső – gyakorlatilag alatta elhelyezkedő –, 5587 méter magas Mardi Himalra 2012 óta fel lehet jutni, magára a Halfarokra változatlanul nem. A Machha tehát évtizedek óta őrzi „szűz csúcs” hírnevét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.