Fogantyú

A lapra szerelés mennyországában bárki összelegózhatja álmai konyháját.

2021. 06. 30. 20:24
null
Budapest, 2020. augusztus 1. Az IKEA áruház épülete a XIV. kerületi Örs Vezér téren. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapra szerelés mennyországában bárki összelegózhatja álmai konyháját. Az IKEA számos stílust kínál a modern minimáltól kezdve a vidékin át a klasszikusig. Árban megoszlanak a vélemények, hogy megéri-e, de tény, hogy mi, magyarok szeretjük a svéd bútoráruházat. Használni viszont kevésbé tudjuk. Ugyanis hiába hívják fel a vásárlóik figyelmét, hogy az álomkonyha első lépése a mérés, méghozzá a pontos mérés. Utána bárki akár az otthoni kanapéján kiválaszthatja, milyen és mekkora szekrényeket szeretne a rendelkezésre álló helyre beépíteni. Ha bizonytalan, az áruházak munkatársai segítenek, bár az időpontok hetekkel előre elfogynak. Ha megvan a terv, jöhet a vadászat, tekintve, hogy szinte biztos nem lesz meg minden vasalat, tartó- és takaróelem, ami a kész konyhához szükséges. És persze a végén következik az összeszerelés, amiért vagy megfizeti a delikvens a borsos felárat, vagy maga próbálkozik, vállalva a rizikót, hogy érdekes Laokoón-csoportokat alkothat a rendelkezésre álló darabokból.

Történt nemrég, hogy a Facebookon egy lelkes konyhaszerelő feltette a kérdést, álmai fogantyúja éppen hiánycikk, nem tudják-e véletlenül a kedves csoporttagok, hol lehet ahhoz hasonlót beszerezni. Igencsak meglepő válaszok érkeztek. Sorjáztak ugyanis azok a tagok, akiknek maradt a keresett dizájnból, és nem is egy, hanem mindjárt 4-8-12 csomag, tehát minimum nyolc fogantyú, mivel két darab van egy csomagban.

Való igaz, én is vittem vissza árut, eredetileg két sor polcot akartam felszerelni, de a kedvenc festményem győzött, így a konzolok fele felesleges lett. Ez mondjuk ritkán fordul elő a konyhabútorok esetén. Nem az lenne tehát logikus, hogy először megszámolom, hány konyhaszekrényem van, és csak aztán vásárolok fogantyút? Ha nagyon biztosra akarok menni, esetleg egy pluszcsomaggal?

Ezek szerint nem. Ma már ugyanis telik a pluszköltségekre. A svéd bútoráruház harminc évvel ezelőtt költözött be ott­honunkba, amikor megnyitott az Örs vezér terén. Akkor a legegyszerűbb konyhabútor nem jött ki a magyar bruttó átlag­bérből,­ mivel 1990-ben a magyarok átlag 13 446 forintot vittek haza, a konyhabútor pedig 19 530 forintba került. Ma ugyanezt 93 870 forintért lehet megvásárolni, a bruttó átlagbér pedig közel 435 ezer forint, így van miből felesleges fogantyúkat vásárolni. Idén ez némileg nehezebb lesz, mivel hetven év után megszűnt az IKEA-katalógus, ami az elmúlt évtizedekben az őszi lakberendezési időszak kedvenc olvasmánya volt. A cég szerint a környezetvédelem jegyében egyre inkább az online­ térbe költözik az áruház, ennek része, hogy a nyomtatott katalógus példányszáma évről évre csökkent, tavaly már csak 350 ezer jelent meg. A vásárlók amúgy is a közösségi médiában és az influencerek segítségével keresnek inkább inspirációt. Bár az anyagi fedezet megvan, a „minek?” kérdésre már nehezebb válaszolni. A véleményvezérek felhívhatnák a figyelmet arra, hogy a fogantyúkkal lehet jótékonykodni is. Persze ennek lennének messze egyszerűbb és célravezetőbb formái.

(Borítókép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.