Szex és New York

A szexbotrányok azóta kísértik New Yorkot, hogy kiköltözött az albanyi rezidenciáról a magyar származású George Pataki.

2021. 08. 18. 11:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt hiszem, megölöm magam! – fakadt ki David Paterson, amikor 2008-ban lemondott a főnöke, és hirtelen ő lett New York kormányzója. Eliot Spitzer luxusprostituáltakkal való viszonyába bukott bele. Paterson már a beiktatása napján a feleségével együtt beismerte, hogy rommá csalták egymást; gondolhatta, jobb, ha saját kezével eteti a mindig szenzációéhes sajtót. Az alkormányzóból lett botcsinálta kormányzó ezután már csak kitöltötte a mandátumot, amely Spitzert illette volna meg, az akkori elnök, Barack Obama pedig eltanácsolta a kifogástalan demokrata pedigréjű, kétszeresen is kisebbségi – fekete, illetve vakként fogyatékkal élő –, ámde népszerűtlen Patersont attól, hogy választáson szálljon harcba a posztjáért.

A szexbotrányok immár évtizede, azóta kísértik New Yorkot, hogy kiköltözött az albanyi rezidenciáról a legutóbbi republikánus kormányzó, az apai ágon magyar származású George Pataki. Az USA ötven államának ötven kormányzója közül mindegyiküknek ugyanannyi esélye lenne arra, hogy szexbotrányba keveredjen, ám ez mégsem a kies Wyoming első embereivel esik meg sorozatban. Hanem New Yorkban, ahol most Andrew Cuomót, a harmadik ciklusát töltő kormányzót érte el politikai végzete. Ő is demokrata párti politikus. A társadalmi haladást jelszóként a zászlajukra tűző New York-i demokraták a női jogok és önrendelkezés bajnokaiként szeretik láttatni magukat, de magánéleti gyarlóságaik banánhéján elcsúszva maguk már nem ugorják meg a mércét. Vajon miért nem?

Az ezredfordulón Magyarországon is sikeres televíziós sorozatként vetítették a Szex és New Yorkot. Ám az élet a mégoly szabados metropolisban sem csak Sarah Jessica Parker (magyar hangja Spilák Klára) és szingli barátnői párkapcsolati okosságaiból áll.

A sikeres és vagyonos Spitzernek csinos és sikeres felesége volt, nem azért fizetett a szexért, mert másképp nem lett volna partnere. A nemcsak dúsgazdag, de jó svádájú Jeffrey Epsteinről pedig ugyan ki mondta volna meg előre, hogy perverz szexbűnözőként és kerítőként végzi egy börtöncellában? A világon minden a szexről szól, kivéve a szexet. A szex ugyanis a hatalomról­ – a bölcsesség Oscar Wilde-tól származik. A húszmilliós New Yorkban óriási pénzügyi és politikai hatalom gyülemlik fel. Kanada és Dél-Korea közt a világ tizenegyedik vezető gazdasági hatalma lenne önálló országként. Az állammal azonos nevű világvárosban az idei Forbes-lista szerint 99 dollármilliárdos él, akik összesen irdatlanul nagy, több mint félezermilliárd dolláros vagyont tudhatnak a magukénak. Az állam kormányzóiból könnyen elnökök lehetnek (a leg­ismertebb Franklin D. Roosevelt), mindenkori szenátoraik, mint Hillary Clinton is, a legbefolyásosabbak közé tartoznak. Nem mellesleg New York szülötte és neveltje, Donald Trump is, akit továbbra is sokan szeretnek az amerikai jobboldalon, de csak kevesen az erkölcseiért. Ahol nemcsak a hormonok, de az ambíciók is tombolnak, igen vastagok a pénztárcák, és nagyon magasak a tétek, ott veszéllyel is számolni kell. Az nyer, akinek van ilyen veszélyérzete.

Spitzernek nem volt. Főállamügyészként még kiérdemelte a Wall Street seriffje címet a szigoráért, de az egyik escortszolgáltatónak átutalt dollártízezreivel a prostitúció elősegítőjeként tűnt el a politikai süllyesztőben. Most Cuomóról derült ki, ő is híján van ennek a képességnek. Pedig a 63 éves olasz-amerikai politikusnak csak megszületnie volt nehéz: a New Yorkot tizenkét éven át kormányzó Mario Cuomo fiaként már fiatalon kiismerhette a helyi politika buktatóit. Most tizenegy nő, köztük testőrségének egyik tagja, egy rendőr állította egy jelentésben, hogy zaklatta őket.

A pár éve kirobbant MeToo zaklatási botránysorozatból ismert vádak köszönnek vissza a megszellőztetett szaftos részletekben. Vádlói szerint Cuomo hol a blúzukba nyúlt, hol a hátsójukat fogdosta, hol a gerincükön húzta végig az ujját, és az is megesett, hogy szexuális szokásaikról vagy aktuális élethelyzetükről, idősebb partnerre való fogékonyságukról érdeklődött. A vallomástevők megfélemlítő légkörről számoltak be. Cuomo alárendeltjei voltak. Mintha a hatalmat emlegette volna Wilde… Pedig alig pár éves fotón Cuomo büszkén mutatja a tollat, amellyel aláírta a nemi erőszak elévülési idejét meghosszabbító New York-i jogszabályt. A kormányzó íróasztalát tucatnyi mosolygó nő veszi körül – amerikai szokás szerint fehérek és színes bőrűek, fiatalok és idősebbek. Cuo­mo 2018-ban az élére állt annak a vizsgálatnak is, amelyet a szexuális erőszakkal vádolt, majd lemondásra kényszerült főállamügyész, Eric Schneiderman ellen indítottak.

Andrew Cuomo a héten lemondásra kényszerült, akárcsak korábban Spitzer. Egy ideje a napjai is meg voltak számlálva, túl szoros volt már a hurok. A vezető demokraták Joe Biden elnöktől New York két szenátorán át ­Cuomo számos bizalmasáig elhatárolták magukat tőle, és a közvélemény többsége szerint is le kellett mondania. Ha nem tette volna meg, impeachment fenyegette volna. Ugyanaz a közjogi felelősségre vonási eljárás, amely amerikai elnököt ugyan még nem mozdított el, de Richard Nixont annyira sarokba szorították vele, hogy aláírta pár soros lemondólevelét.

Kormányzót már buktatott meg impeachment, de egy darabig Cuomo is időt akart nyerni. Ma is tagadja az ellene felhozott vádakat, de elismeri, hogy közvetlen stílusából adódóan gyakran ölel, csókol férfiakat és nőket. Mindennek még büntetőjogi jelentősége is lehet. Az óvatosak azt mondják, egyfelől Cuomót is megilleti az ártatlanság vélelme, és a MeToo kampányban megalapozatlan vádakat is megfogalmaztak hírességekkel szemben. Másfelől az áldozathibáztatás csapdájába sem akar senki beleesni. A demokrata főállamügyész, Letitia James eséllyel indulhatna a 2022-es kormányzóválasztáson. Spitzer és Cuomo is a főügyészi hivatal ugródeszkájáról landolt az albanyi rezidencián. De egyelőre az eddigi alkormányzó, Kathy Hochul töltheti ki a mandátumot, aki tíz nap múlva talán felszabadultabban kezd, mint Paterson tette.

(Borítókép: Andrew Cuomo kormányzó hölgykoszorúban 2021 júliusában. Mindhiába Fotó: Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.