A szabad világ pakkja

Nekünk, ötvenhat után itthon maradottaknak az IKKA a vágyott világ megragadható darabkája volt. Nájloning, orkánkabát, egy karton Marlboro vagy fél kiló holland kakaó. Csupa hiánycikk. Persze azoknak a szerencséseknek, akiknek Nyugatra disszidáltak a rokonaik, és nem felejtették el őket. Akadt belőlük elég, hiszen csak az ötvenhatos forradalom után kétszázezren menekültek ki az országból.

Gazsó L. Ferenc
2021. 09. 27. 14:00
Forrás: Fortepan/Magyar Rendőr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztosan emlékeznek Fenyő Miklós slágerére. Made in Hungária. Ugye, megvan? Abban énekli az országos jampec, hogy „nekem megvolt Amerika, ami másnak csak az IKKA…”. Dúdolta öreg és fiatal, de aki nem élte át, azt se tudta, hogy mit énekel. Nekünk, ötvenhat után itthon maradottaknak az IKKA a vágyott világ megragadható darabkája volt. Nájloning, orkánkabát, egy karton Marlboro vagy fél kiló holland kakaó. Csupa hiánycikk. Persze azoknak a szerencséseknek, akiknek Nyugatra disszidáltak a rokonaik, és nem felejtették el őket. Akadt belőlük elég, hiszen csak az ötvenhatos forradalom után kétszázezren menekültek ki az országból. 

Az ikkázás igazi, tőrőlmetszett néphatalmi megoldás volt. Szocialista találmány, mint A tanúban a Bástya elvtársnak érlelt magyar narancs. Olyan külföldi csomag, amely ebben a formájában sosem járt a vasfüggönyön túl. Nem feszítem tovább a húrt. Az ikkázás úgy működött, hogy a nyugatra szakadt rokonok összeválogatták egy termékkatalógusból az ajándékaikat – ki-ki a pénztárcája szerint –, befizették az árát dollárban, fontban, márkában. Idehaza megbízható elvtársi kezek összerakták a pakkot, amelyet aztán Pesten a Tüköry utcai IKKA-boltban vehettek át a boldog nyertesek. Vidéken a posta kézbesített. 

A rejtvényfejtők kedvéért elárulom, hogy IBUSZ Külföldi Kereskedelmi Akció – ez állt az IKKA betűszó mögött. Miközben nem utazott itt senki, semmi. Mindössze arról volt szó, hogy minden évben dollármilliókhoz jusson az állam. Exportcikkeladás idehaza, kemény valutáért. Erre mondják mifelénk, hogy ügyes. Később,­ amikor foxijenci lett a miniszterelnök – neki is a pártközpont diktált –, föltalálták az IKKA-utalványokat. Már termék sem kellett. Az utalvánnyal az itthonra szakadt rokon kiválthatta a külföldi gyógyszereit, Pannónia robogót, menő autót, sőt lakást is vásárolhatott. Az a pletyka járta, hogy a Klauzál téri cipőfoltozónak két szoba-komfortos öröklakást vett Pista bátyja, a Steve Miamiból 7500 dollárért. Mint a mesében. Hittük is, nem is.

Osztályunkból a cingár Ernő így jutott hatcsöves, középszuper világvevő rádióhoz. Hatvannégyben, amikor Mambó magnója is csak négy srácnak volt az osztályban. Naná, hogy nála lógtunk minden délután. A csajok is, akik addig rá se néztek Ernőre. A hatcsövesen néha még az Amerika hangja is bejött, persze recsegve-ropogva, mert rohadtul zavarták.  

Az én családomnak nem volt ilyen szerencséje. Kató néni Torontóban inkább maradt a hagyományos csomagoknál. Minden évben kettőt küldött, mi meg fizethettük a vámot utána. Azt írta, nem bízik az IKKA-ban, mert a komcsik úgyis ellopják a dollárját. A Kató-csomagok néha hetekig keringtek, és mire megjöttek, a jobb cuccokat a vámosok éberségének köszönhetően félig megdézsmálták. A műanyagízű zacskós levesből bezzeg egy sem hiányzott. Lipi bácsi használt farmerja is megjött, nem kellett a kutyának sem. Kató néni akkor került elő újra az életemben, amikor behívtak a seregbe. Hosszú kérdőívet kellett kitöltenem a nyugati rokonságról. ­Ennek tulajdonítom, hogy Nagykanizsára vezényeltek, három évig őrizhettem a határt, nehogy elszaladjon. Kató néni, köszönjük!

Amikor a rendőrség elkapott egy Reinitz nevű egyént, mert IKKA-utalványokkal üzérkedett, engem fedett tisztként nyomban átvezényeltek a Monimpexhez azzal a paranccsal, hogy szervezzem újjá az ikkázást a kor igényei szerint. Akkor már működött a lengyel Pekao, a cseheknél a Tuzex, az endékásoknál a Genex. Összeültem a kinti kollégákkal, mind egy akolból valók voltunk, hisz a moszkvai elhárítóközpontban végeztünk, papíron külker főiskolát. Hasznos volt a tapasztalatcsere. Idehaza megnyitottuk a tetszetős Monimpex IKKA- áruházat. Bárki bemehetett csorgatni a nyálát, de csak azt szolgálták ki, akinek kintről tejeltek a rokonai. Az utalványok kezelését pedig átvette az OTP. Szóval kulturált mederbe tereltem az egészet, akár még ma is működhetne, ha megvolna a vasfüggöny. Ez az ikkázás konyhakész címlistát adott a kezünkre. Kedvünk szerint utánanézhettünk az érdekes embereknek a nyugati rokonaikkal együtt.
A jónép meg örvendezett, hogy mégiscsak van itt enyhülés, móka, kacagás, legvidámabb barakk. 

Nézem ezeket a mai, világméretű webáruházakat, a csomagküldő szolgálataikkal. Röhögöm az egészet. Nincs új a nap alatt.

Borítókép: IKKA-bolt a Tüköry utca 4. számú sarokházban, 1967. Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.