Ropó, hágó, dűlő

Az ismeretlen szóval tűzdelt földrajzi nevek egészen különleges hangulatot árasztanak.

Bárth M. János
2021. 09. 25. 10:51
null
Gyergyi-havasok, 2021. februr 16. A Gyergyi-havasok hegyvonulatai a Keleti-Krptokban. MTVA Fot: Molnr-Bernth Lszl Fotó: Molnár-Bernáth László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi helynevek akkor váltak számomra különösen izgalmassá, amikor diákkoromban Szabó T. Attila kéziratos céduláit gépeltem Hajdú Mihály tanár úr megbízásából. Fogalmam sem volt, hogy hol van a Felső-tanorok, a Setét-vápa vagy a Ropó-bérc, de a sok, számomra ismeretlen szóval tűzdelt földrajzi név egészen különös hangulatot árasztott. A saját, Duna–Tisza közi „névmintáim” itt nem működtek: kiderült számomra, hogy más-más tájakon más és más nyelvi eszköztárból építkeztek a helynevek névadói – tehát a minket körülvevő névrendszer épp olyan változatos területileg, mint a nyelv maga. Szép lassan, szótárak, névtárak lapozgatásával megértettem, hogy a helynevekben megőrződött szavak közül sok elhomályosult, a mindennapi szóhasználatból kiveszett, ma már csak a helynévi példákból tudunk visszakövetkeztetni ezen kifejezések jelentésére.

Ilyen különlegesen furcsa, elsőre talán értelmezhetetlen helynév az Erdélyben gyakori „Ropó” földrajzi név is, amelynek példái egytől egyig Közép-Erdélyből valók. (Egy Heves megyei előfordulása írásbeli tévesztés eredménye lehet: Lopó-ból válhatott Ropó-vá.) A Ropó, Ropó oldala, Ropó teteje stb. típusú erdélyi helynevek Kalotaszegtől a Székelyföld nyugati határvidékéig, tehát az Erdélyi-medence középső részén fordulnak elő nagy számban. A Székelyföld keleti karéján viszont, valamint a Királyhágótól nyugatra a magyar nyelvterület más részein nem találunk ilyen neveket.

Benkő Loránd egy ma már klasszikus, 1947-es tanulmányában kísérelte meg a név megfejtését. Amellett érvelt, hogy a szóban – ahogy érezzük is – a „rop” igét (annak -ó folyamatos melléknévi igenévképzős alakját) ismerhetjük fel. Az általában ’hegy, domb, hegyoldal’ jelentésű „ropó” szó eredetét kutatva rámutatott arra, hogy ez a kifejezés beleillik a ’térbeli haladást’ jelentő igékből képzett melléknévi igenevek (hágó, dűlő, lejtő stb.) rendszerébe – azokkal hasonló szemléleti móddal alakulhatott.

A „rop” valószínűleg ősi, hangutánzó eredetű szavunk, amely, ahogy ma is értelmezzük, első írásos előfordulásaiban mindig valamiféle táncra, táncos tevékenységre vonatkozik: „hát még ahol ropják a te tánczodat”, „ropja módos tánczát lova is kényessen” stb. Eredeti jelentése azonban ennél általánosabb lehetett: valamilyen lábműködésre, járásra, lépésre utalt, és az ebből kifejlődött ’dobog, ugrál, szalad’ tartalomból alakult ki ’gyorsan megy’ értelme. Párhuzamba állítható ez a „lejt” szó jelentésfejlődésével is. A „lejt” esetében is térbeli előrehaladást kifejező ige vette át a ’táncol’ jelentést, de az elsődleges értelmezés sem szorult vissza teljesen. A „lejt” melléknévi igeneve pedig éppúgy térszínformanévvé vált, mint a „ropó”, csak ma sokkal gyakrabban használjuk: ez a lejt-ő – lejtő, vagyis a ’hegyoldalban lefelé menő földterület’.

Benkő írásában arra is említ példákat, hogy a népnyelvben a „táncot rop” általában fárasztó és nehéz tevékenységre vonatkozott, ez alapján a „ropó” ’fölfelé, fáradsággal haladó földterület’ lehetett.

Az Erdély középső részén sűrűn előforduló „Ropó” helynevek földrajzi elterjedése pedig arra utal, hogy ez a szó a régi, kora középkori erdélyi magyar lakosság sajátja volt, a XII–XIII. században betelepülő székely népesség más „névmintákat” követett, és a keleti székely területeken ezt a szót már nem alkalmazta, amikor helynevekkel is birtokba vette szállásterületét. A „névföldrajz” ebben az esetben egybeesik a „nyelvföldrajz” tanúságtételével: azokkal a nyelvi lenyomatokkal, amelyek az erdélyi területek korai magyarságának és a székelységnek markáns nyelvi elkülönülését bizonyítják.

(Borítóképen a Gyergyói-havasok hegyvonulatai a Keleti-Kárpátokban. Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.