Csendes kakas

Vass Szabolcs Bristolban hetekig nem talált munkát. Gondolta, segíthetne a farmnak, ha a logójukat, amely egy kakas, elkészíti autógumikból.

Ozsda Erika
2021. 10. 12. 13:49
Forrás: Vass Szabolcs archívuma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vass Szabolcs olyan ízesen beszél magyarul, hogy öröm hallgatni. Mostanában a legfőbb célja, hogy megtanuljon angolul, ezért is költözött a Vajdaságból Angliába. 

– Nem először jártam Bristolban, szeretek ott lenni. Amikor tavaly ősszel megérkeztem, két hetet karanténban kellett töltenem – meséli. 

Az egyetemváros kincsesbánya egy művész számára, tele van kiállításokkal, rendezvényekkel, graffitikkel. Ez volt az egyik ok, amiért Szabolcs odaköltözött, a másik, hogy ott él egy kishegyesi ismerőse, akinél egy ideig meghúzhatta magát.

– A barátom a St. Werburghs Community Parkban dolgozik, amelynek nyitott parkját bárki látogathatja – mondja.

– A környékbeliek pihenni járnak oda, állatokat simogatni, különböző ültetési technikákat tanulni, növényeket gondozni.

A farm kertjében egy gumifal állt, melyet évekkel ezelőtt lebontottak, de a majdnem száz autó­gumit nem vitték el, hanem csak egymásra hányták. A karitatív farmnak nem volt rá kerete, hogy elszállíttassa őket darabonként tizenkét fontért. Az autógumi újrahasznosítása drága dolog. Hogy megszabaduljanak tőlük, minden egyes darabnak hajójegyet vesznek, hogy egy messzi földrészre exportálják őket.

Szabolcs Bristolban hetekig nem talált munkát. Gondolta, segíthetne a farmnak, ha a logójukat, amely egy kakas, elkészíti az autógumikból. 

– Nem nagyon ismertem az itteni szabályokat. A gumikat késsel kezdtem el vagdosni a parkban. Valaki feljelentett, mert az itt fegyvernek számít. Próbáltam megmagyarázni a rendőröknek, hogy nem a hasba szúrást gyakorlom, csak újrahasznosítom a gumikat. 

Megmutatta nekik a korábbi munkáiról készült fotóit, köztük a vajdasági Tanyaszínháznak tervezett díszleteit gumiból, valamint a 2018-as Trash­ Art Hungary Fesztivál győztes alkotását.

A díjat négy vajdasági képzőművész barátjával közösen kapták. A gödöllői művészeti fesztivál célja, hogy felhívják a figyelmet az újrahasznosítható hulladékokban rejlő értékekre. Abban az évben a biodiverzitás volt a téma. Szabolcs társaival egy óriási gumidisznót épített, amely beleszorult egy Zastavába. A fényképekkel sikerült meggyőznie a rendőröket, de a munkát a parkban nem folytathatta, a gumikat zárt helyre kellett eltalicskáznia. 

Miközben a fakonstrukciót készítette a szoborhoz, az arra járó emberek sokat viccelődtek rajta. Először katapultnak, majd lónak nézték.

A falapokat a környékről szerezte be, viszont majdnem ezer csavart és festéket kellett vennie. A környékbeliek adományt gyűjtöttek, amellyel fedezni tudta a költségeit. Miután a szobor elnyerte végleges formáját, megjelent az a személy is, aki följelentette Szabolcsot. Gratulált neki, és elnézést kért tőle. 

A kakas majdnem négy méter magas, és két hétig épült. Hetvenhat autógumit használtak fel, a maradékot köré helyezték el. A farm igazgatósága is meglepődött, hogy milyen impozáns méretű lett. Meg is ijedtek, hogy veszélyes lehet, ha az emberek felmásznak rá. Miután több helyen megerősítették, hivatalosan is elfogadták a szobrot.

Az embereknek tetszett az újrahasznosítás ötlete. A kakasról több újság is hírt adott. Formailag a szobor nem mesél semmit, a technikai narráció a fontos, hogy miből és miért épült.

A kakas a környezetet rongáló hulladék szimbóluma lett. Azóta Szabolcsot egy kisebb megrendeléssel is megbízták, a jógaközpontba három gumiból rakott össze egy nigériai madarat.

– Nem a kakast tartom eddigi legnagyobb sikeremnek. Tizenkét évesen önálló kiállításon mutathattam be a görög filozófusokról készült portréimat Pesten és Olaszországban. 

Vass Szabolcs az Újvidéki Művészeti Akadémia grafikus szakán végzett. Készített már festményeket, szobrokat, kerámiát, digitális képeket, performanszot, installációkat. 2015-ben fél évet Alaszkában töltött a Work and travel program keretén belül. Anchorage-ban húsz szerb egyetemistával konyhán dolgozott, később kertészkedéssel foglalkozott. Miután lejárt a munkavízuma, Kaliforniába és New Yorkba utazott. Szerbiá­ban az utolsó két és fél évet Kishegyesen töltötte a helyi általános iskola rajztanáraként. Tavaly szep­temberben szerezte meg a mesterdiplomáját dizájner szakon. Októberben már Bristolban volt.

– Szeretek előre tervezni – jelenti ki.

– Már Amerikában eldöntöttem, hogy Bristolban töltök el néhány évet. Aztán Pécsre mennék vissza, ahol Erasmus-ösztöndíjjal jártam. Nagyon tetszett a város. 

Vass Szabolcs jelenleg egy gondozói otthonban dolgozik Bristolban. Szabadidejében művészettel foglalkozik. Készen áll egy újabb feladatra.

(A borítóképen Vass Szabolcs gumiszobra, amely a hulladék szimbóluma lett. Fotó: Vass Szabolcs archívuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.