Jéghajlítás

Kínai tudósok olyan apró jégmikroszálakat hoztak létre, amelyek képesek teljes körben meghajlani, majd visszatérni eredeti formájukba.

2021. 10. 11. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy néhány hónapja megjelent tanulmány szerint kínai tudósok olyan apró jégmikroszálakat hoztak létre, amelyek képesek teljes körben meghajlani, majd visszatérni eredeti formájukba. Pedig a jég könyörtelen anyag. Nemcsak hideg, és súlyos sérüléseket okozhat, hanem feszítés esetén azonnal törik is. Rideg felület, amelyet mikrotörések, felületi egyenetlenségek és a fagyási folyamat során keletkező apró lyukak jellemeznek. A Csöcsiangi Egyetemen azonban kínai tudósoknak sikerült kikísérletezniük egy meglepően rugalmas jégformátumot. A 4,4 mikrométer átmérőjű kísérleti darab képes körbehajlani, majd visszaállni eredeti formájába.

A mikroszál létrehozásához a kutatócsoport tagjai vizet fecskendeztek be egy elektronikus kamrába, amelynek hőmérsékletét folyékony nitrogénnel hűtötték le. Volfrámtű segítségével kétezer voltot juttattak a kamrába, amelynek nyomán jégkristályok keletkeztek a tűn. A mikroszálakat igen lassan sikerült létrehozni, miközben a kísérleti területet mínusz 70 és mínusz 150 fok között tartották. Érdekes módon a legalacsonyabb hőmérsékleten sikerült elérni a legnagyobb hajlékonyságot: 10,9 százalék volt a maximum, amely sokszorosa a jég rendes körülmények között elérhető 0,3 százalékos flexibilitásának. A kutatók szerint a következő időszak célja, hogy 15 százalékra növeljék a hajlékonyságot, ám ehhez még hosszas kísérletezés szükséges.

A létrehozott jégmikroszál meglepően átlátszó, így a jövőben az optikai kábelekhez hasonlóan használható lesz fény továbbítására, illetve akár olyan apró szenzorok létrehozására is, amelyek képesek a légszennyezés mérésére. Ez az első lépés a jégfizika komolyabb felfedezésében, ám mikro- és nanoszinten komoly lehetőségeket rejt a kutatók szerint. Környezetvédők remélik, hogy a kutatás ismét ráirányítja a figyelmet, milyen nagy gondot okoz a jégsapkák olvadása. A Nature egyik tanulmánya szerint a NASA műholdjai azt mutatják, hogy a földi jég olvadásának éves sebessége 0,36 méterről 0,69 méterre nőtt 2000 és 2019 között. A legnagyobb veszélyben Alaszka, Nyugat-Kanada és Grönland jégmezői vannak. Új-Zélandon pedig hétszer gyorsabban olvadt a jég 2015 és 2019 között, mint 2000 és 2014 között. Így a Föld több mint ötezer gigatonna jeget vesztett a XXI. század kezdete óta, ami komoly szerepet játszik a 21 százalékos tengerszint-emelkedésben, illetve számos faj veszélyeztetetté válásában. 

Borítókép: YouTube

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.