Fine dining vacsorára mész? Megőrültél? Éhen fogsz halni! – szörnyülködik nagyétkű ismerősöm, aki szerint a bécsi szelet Pesten is csak akkor ehető, ha egy rendes grinzingi pinceétteremhez hasonlóan lelóg a tányérról. A fine dining gyakran gúny tárgya a kis adagok miatt. A szüleimnek is van hasonló történetük.
A nyolcvanas évek derekán édesapám üzleti útra utazott Brémába. A protokollhoz hozzátartozott, hogy a keleti vendégeket a német üzleti és politikai éra munkatársai megvendégeljék. Hoch elegáns vacsorára szólt a meghívó Bréma legnevesebb éttermébe, ahol a főétel szó szerint három szem húsból állt, három szem borsó és répa kíséretében. A korpulens tárgyaló feleknek kopogott a szemük a főétel után. Édesanyám epret kért desszertként, mire a pincér megkérdezte: „Sok tejszínhabbal?” „Sokkal” – válaszolta.
Pezsgővödörnyi tejszínhab érkezett egy tál eper kíséretében. Az üzletemberek vágyakozó pillantása nyomán édesanyám körbekínálta a tetemes mennyiségű, habos fehér tejszínt. A kisebb étkű partnerek végül nem teljesen éhesen tértek haza, ám a fővendéglátó nem hagyhatta, hogy a magyarok azt gondolják, a németek madárétkűek, így a vacsora végén egy kisebb társaság átvonult a polgármesteri hivatal melletti pincében berendezett kockás terítős étterembe, hogy végre jóllakjanak.
Az igazsághoz tartozik, hogy a valódi fine dining vacsora hat-nyolc egymásra épülő fogásból áll az igazi gasztronómiai élmény érdekében.
A menü íze különleges, akár meglepő, és látványra is tökéletes. Ennek köszönhető az emberekben élő nagy tál – kevés étel kép, a nyolcadik fogás végére azonban valóban jóllakik a vendég.
Magyarországon ez a trend 2010 óta érvényesül. A monarchia időszakában olyan különlegességekről volt híres a hazai gasztronómia, mint a dobostorta vagy a debreceni mézsör. A szocializmus és a gulyáskommunizmus azonban megölte a családi vállalkozásokat, és az étkezési kultúrát is a mennyiségi szemlélet felé nyomta, hogy mindent olcsón, nagy mennyiségben, de rossz minőségben lehessen elkészíteni. 2010 körül kezdődött a hazai étkezési forradalom. Az évtized a magyar konyha nemzetközi sikereiről és Budapest fine dining éttermeiről szólt. Ma hét Michelin-csillagos és – a csillagok előszobájának is számító – 18 Michelin-tányéros étterme van a fővárosnak.