időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Mit old meg a babzsák?

JANCSÓ ORSOLYA
2022.03.30. 12:30
Mit old meg a babzsák?

A XXI. század embere úgy tűnik, sokkal inkább bízik a technológiában, mint bármi másban. Okostelefon, laptop és tablet nélkül ki se lép az utcára. A mindennapi számítástechnika-használat nyomán a gyerekek már nem tudnak fejben számolni, így könnyebben költekeznek túl. 

A PC-khez kötött ülőmunka az egészségnek sem tesz jót. A Semmelweis Egyetem nemrég figyelmeztetett honlapján, hogy élete során valószínűleg mindenkinek van legalább egyszer porckorongsérve. Korábban a betegség főként a középkorúakat érintette, most viszont az ülve végzett feladatok és a mozgásszegény életmód következtében egyre gyakoribb tinédzserkorosztályban is.

Bekötve

A brüsszeli Európai Parlamentben aligha jutna valaki eszébe, hogy vizsgálatot kezdeményezzen a francia médiaviszonyokról.

Persze az ember a két lábra állás óta küzd fiziológiai problémákkal. Hiába múlt el néhány millió év, mégsem tudtunk teljesen alkalmazkodni a felegyenesedéshez. Ám az ülés sem mindegy, hogy történik, mivel görnyedés esetén az ágyéktáji csigolyák terhelése az álláshoz képest kétszáz százalékkal nagyobb. 

Ülőmunka esetén ezért érdemes megtalálni az úgynevezett semleges testhelyzetet, amikor a talp a földön van, comb vízszintes, a váll laza, és a hát kicsit döntve minden lélegzetvételnél mozoghat, így a medence megfelelő szögben áll, és a gerinc nem terhelődik. 

Orvosok azt is ajánlják, hogy az ülőmunkát végzők félóránként álljanak fel, és mozgassák meg a hátukat. Ezt a megoldást az úgynevezett ülő-álló asztalok automatikusan elvégzik a munkavállalók számára. Az elmúlt években egyre több cég ruházott be a százezer forintnál kezdődő eszközökbe, miután a Microsoft 2013-ban kimutatta, hogy egy ötszáz számítógép-használót foglalkoztató vállalat évente hétszázezer dollárt takaríthat meg, ha csak tíz százalékkal csökkenti az ülőmunka okozta hatékonyságcsökkenést. Hasonló eredményre jutottak európai kutatók is, akik szerint a munkavállalók háromnegyede tölti munkaidejének jelentős részét a kényelmes testhelyzet keresésével.

A felmérések eredményeként, illetve a startupkultúra terjedésének köszönhetően a cégek egyre többet költöttek az elmúlt években az úgynevezett ergonomikus iroda kialakítására. 

Ez az ülő-álló asztalokon kívül gerincet megtámasztó ergonomikus székeket, szemkímélő és személyre szabott világítást, illetve az ismétlődő megerőltetés okozta sérüléseket (RSI) csökkentő billentyűzetet és egeret jelent.

Az RSI valójában nem újdonság. A gyári munkások az ipari forradalom idején napi 16-18 órát álltak a gépek mellett, a földeken dolgozók pedig vég nélkül végezték a mezőgazdasági munkákat. 

A folyamatosan végzett azonos tevékenység testi sérüléseket okoz, mivel ugyanazokat az izmokat és ízületeket veszi igénybe. Az emiatt felmerülő hatékonyságcsökkenés a XXI. században jobban számít, mint a gyári munkások között, mivel a képzett munkaerőt nehezebb pótolni. 

A startupvilágban nem véletlenül terjedt el, hogy a munkavállalók babzsákokon vagy a legmodernebb ergonomikus székeken dolgozhatnak, hogy a cégek ne csak megtartsák dolgozóikat, de növelni is tudják munkakedvüket és hatékonyságukat.

Büntetett kirándulók emlékezete

Nem szabad mindent elfelejteni, csak azért, mert úgy könnyebb az élet. Egy darabig talán könnyebb. Látszólag. Aztán jön a büntetés.

A pandémia azonban felborította a kényes egyensúlyt. A munkavállalók hozzászoktak az otthoni környezethez, és azokat a feltételeket várják el a munkáltatóktól is. Így a cégek hiába ruháznának be újabb és újabb eszközökbe, azok nem tudják biztosítani a dolgozók kényelmét. 

Ráadásul a koronavírus okozta gazdasági nehézségek miatt sok cég már nem is tudja megengedni magának a legújabb technológiát, ami öngerjesztő folyamatként egyre kedvetlenebb dolgozókat, rosszabb munkamorált és végső soron értéktelenebb céges projekteket vetít előre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.