Testvérfák

Olyan jó felidézni azt a már rég elsüllyedt világot, amelyben igazán otthon érezném magamat.

Ozsváth Sándor
2022. 06. 16. 11:05
-
Balatonfüred, 2015. május 10. Kőrösi Csoma Sándor szobra a Tagore sétányon. A nyelvtudós, könyvtáros, a tibetológia megalapítója, a Tibeti-Angol szótár megalkotójának mellszobra Kamotsay István szobrászművész 1982-ben készült alkotása. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget. Fotó: Faludi Imre Forrás: MTI/ MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balatonfüreden járva első utam mindig a tópartra vezet, a Tagore sétányra. Olyan jó itt felidézni azt a már rég elsüllyedt világot, amelyben igazán otthon érezném magamat. Emlékezetem vetítővásznán ilyenkor megjelenik a parton Szentgyörgyi Horváth Anna kisasszony, andalogva, napernyőjét forgatva, komornája kíséretében – odébb, a színházban épp új darabjukat kezdik próbálni a teátristák. Egy későbbi lélekmozisnitt „kistotálján” Wesselényi báró ballag, fölöttébb illedelmes fürdődresszben – pár bemelegítő karmozgást végezve – a móló felé, idő telve meg már a híres indiai költőt, a Nobel-díjas Tagorét látom, amint hálája jeléül emlékfát ültet…

Fák, emléktáblák és szobrok sorjáznak a sétányon,

köztük a keletjáró székelyé, Csoma Sándoré, akit Tagore hazájába is elvezetett tudásszomjból fakadó nemes kalandozási vágya. Mindezek az engem Füredre visszaröpítő gondolatok Nagyenyeden jutottak nemrég az eszembe, Kőrösi Csoma Sándor fái alatt, a híres és idén éppen négyszáz éves kollégium udvarán.

A székely magyar utazó egykor három pár páfrányfenyő-csemetét (tudományos nevén Ginkgo biloba) küldött haza Indiából Európába – Tagoréra emlékeztető módon, ugyancsak hálája jeléül. Egyet szülőfalujának, Csomakőrösnek, egyet az őt támogató londoni székhelyű Bengáli Társaságnak, egyet meg alma materének, az Enyedi Református Kollégiumnak. A három párból már csak ezek állnak, a tornacsarnok előtt, Sándor deák egykori tanulószobájából épp rálátni.

Az indiai költő füredi fája és székely atyánkfia páfrányfenyői mellett még egy kapocs köti össze a két jeles férfiút:

Kőrösi Csoma Sándor tudományos munkáinak java történetesen éppen Kalkuttában jelent meg, Rabindranáth Tagore szülővárosában!

A mai Balatonfüred mindkettejüknek méltó emlékhelye, azt bizonyítva, hogy nincs idegenség, nincsenek távolságok, csak hidak vannak, amelyek erőt adnak az emberiséget forgácsoló, nehéz időkben is!

A szerző művelődéstörténész

Borítókép: Kőrösi Csoma Sándor szobra a balatonfüredi Tagore sétányon (Fotó: MTI/ MTVA/Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.