Nevethetett-e a fodrász egy politikai viccen?

Az emberek olyan meggondolatlanok, ha beülnek a fodrász forgószékébe.

Gazsó L. Ferenc
2022. 08. 03. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az tévhit, kérem szépen, hogy a fodrásztársadalom kelti a feszültséget. Arról nem tehetünk, hogy a fodrásznál általában megered az emberek nyelve. Tisztességes szövetkezeti dolgozók vagyunk, mosunk, befésülünk, tupírozunk is, ha a divatirányzat úgy kívánja. Az olyan univerzális szakemberek, mint mondjuk jómagam, borotválnak, sőt szükség szerint ízléses vendéghajat építenek a meglévőhöz férfi- és női fejre egyaránt. Nem érünk rá politizálni, meg aztán nem is szeretünk. Rizikós dolog az, kérem. Mert ugye honnan tudhatja az ember, hogy milyen a kuncsaft beállítódása.

Múltkor is beül a székembe egy fiatalember, először jár nálunk, szeszes bedörzsölést kér érzékeny fejbőrre, és mindjárt rákezdi, hogy hallottam-e a legújabb pesti viccet. Mi a különbség a létező és a működő szocializmus között? A létező nem működik, a működő viszont nem létezik. Röhög az egész üzlet, még Turcsányné is kidugja a fejét a szárítógép búrája alól. Ilyenkor a professzionális fodrászipari szakmunkás arcizma se rezdül, különösen, ha az illető ­bátyja a kihirdetett általános amnesztia ellenére még mindig Baracskán ül államellenes izgatásért, mint teszem azt az én esetemben.
Azonnal látja a szakember, ha rossz időben, rossz helyen hangzott el az úgynevezett humoros megjegyzés. Kellerné kedves férje, a Keller ritkán nyitja ránk az ajtót, mivel szinte teljesen kopasz, de aznap, mikor ez az otromba vicc elhangzott, éppen telt házunk volt, ezért Keller kiülte a sort a feleségének, amíg a kozmetikuslány az asszonyka arcbőrén dolgozott. Pár hete valóban derültséget keltett, hogy bejött a Keller, és föl se ismerte a nejét az uborkapakolás alatt. Mármost ez a Keller a kerületi pártbizottság instruktora. Az asszonyok szerint viszonylag nagykutya, de otthon egy papucs. Valószínűleg nem csinál ügyet az esetből, mert a felesége minden csütörtökön nálunk mosat és berakat. Így aztán nem fogja megbontani a házibékét egy sületlenség miatt, de nyilván megjegyzi, hogy ki nevetett, és ki nem.
Az emberek olyan meggondolatlanok, ha beülnek a fodrász forgószékébe. Mesélnek ezek hűtlen feleségről, titkos szeretőről, árdrágításról, feketézésről, zugivó főnökről, sikertelen öngyilkossági kísérletről, a kutyájuk nemi eltévelyedéséről és a jó ég tudja, hogy miről még. A tapasztalt fodrászati szakiparosnak épp ezért alaki kelléke a betanult arckifejezés. 
Széles mosoly a soron következő kedves vendégnek, határozott pillantás a frizurát illetően, és Svejket megszégyenítő ostoba tekintet, amint belekezdenek a történetükbe. Kétségtelen, hogy 1963-ban már sok mindent lehet, de továbbra is kérdéses, hogy mit szabad. Nem árt az óvatosság.
A szakmában sokan tartottak attól, hogy a tartós hullám divatjával megcsappan a forgalom. Én azonban nem féltem, mert a dauer csak megalapozza, hogy a magukra adó lányok, asszonyok akár hetente bejöjjenek egy vasalásra, befésülésre. Sokkal inkább tartok attól, hogy férfifronton az ápolatlan, hosszú haj lesz a divat, mert hozzánk is begyűrűzik ez a Beatles-őrület.

Belső Reakció Elhárító Csoportfőnökség
Napi operatív információs jelentés
1963. augusztus 17.
Ellenséges elemek megfigyelése a Bp.-i Fodrászati KTSZ 43. sz. üzemegységében

Fésüs fedőnevű ügynök (beszervezés alapja: hazafias) jelentette, hogy az utóbbi időben gyakoriak a rendszerellenes politikai viccek fenti fodrászatban. Olyan vendége is volt – aktája mellékelve –, aki a Párt „aki nincs ellenünk, az velünk van” agitációs jelszaván élcelődött. Fésüs ügynök megfigyelése szerint az ellentétes politikai beállítódásról vagy Nyugat-imádatról tanúságot tevő vendégek elsősorban Kátai István fodrász ügyfélkörébe tartoznak. Leállítottam Fésüst Kátai megfigyeléséről, mivel Kátai (fedőneve Borotva, beszervezés alapja: politikai terhelő) bátyja börtönbüntetése révén már egy éve ügynökünk. Természetesen Fésüst ebbe nem avattam be, nem baj, ha a szemét rajta tartja Borotva ügynökön is, de utasítottam, hogy alapvető feladatára koncentráljon, K. Gy. író, újságíró beszéltetésére. Fésüs jelentése szerint ennek lehetősége korlátozott, mert K. Gy. ritkábban nyiratkozik, amióta a Beatles-frizura divatba jött.

Borítókép: Fodrászat, 1963 (Fotó: Fortepan/Erky-Nagy Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.