Nappali melegedőhelyekké alakítják a múzeumokat a nyugati országokban

Az energiaválság, az inflációs válság, a háborús krízis az európai múzeumok teherbíró képességét is próbára teszi. Az ötszáz százalékos rezsiemelkedés miatt korlátozásokat vezetnek be, intézménybezárásokat fontolgatnak. A kényszer szülte azt a stratégiát, hogy amikor nincs érdeklődő, leoltják majd a lámpákat.

2023. 01. 07. 12:00
France bas rhin strasbourg museum modern contemporary art strasbourg mamcs architect adrien
France, Bas Rhin, Strasbourg, Museum of Modern and Contemporary Art of Strasbourg (MAMCS) by architect Adrien Fainsilber, Gustave Doré Hall, Christ leaving the courtroom of Gustave Doré (Photo by MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP) Fotó: MATTES RENE / HEMIS.FR Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az igazán hideg téli napok még be sem köszöntöttek, az energiaválság lecsapott a nyugat-európai múzeumokra. Strasbourgban egyelőre csak heti két napra zárják be az önkormányzati fenntartású nyolc közgyűjteményt, amelyek nyitvatartási idejét a hét többi napján is lerövidítik, közölte Jeanne Barseghian polgármester, úgy fogalmazva, hogy az intézkedés során hozzáigazítják a közszolgáltatásokat az energetikai válsághoz.

Mindemellett naponta 13 és 14 óra között nem fognak beengedni látogatókat a kiállítóterekbe, sőt az is lehetséges, hogy amikor nincs érdeklődő, leoltják majd a lámpákat és kikapcsolják az árammal működő installációkat, hogy ezzel is takarékoskodjanak. A nagy, jelentős kiállításokat viszont nem érintik a módosítások, és a múzeumpedagógiai órákat is megtartják.

Bár Jeanne Barseghian lépései nem tekinthetők drasztikusnak, kiverték a biztosítékot az ellenzék és a szakszervezetek körében, akik megkérdőjelezték a tisztségviselő kultúrpolitikáját. Megfogalmaztak egy petíciót, amelyben azt írják, hogy Strasbourg Franciaország hetedik leglátogatottabb turisztikai desztinációja, de az első olyan francia város, amely ilyen intézkedéseket foganatosít. A korábbi polgármester, Fabienne Keller és az egyik volt parlamenti képviselő, Bruno Studer néhány nap alatt több ezer aláírást gyűjtött össze, hogy ezzel is érzékeltesse a fokozódó általános elégedetlenséget.

Nagy-Britanniában, ahol a háztartások rezsiköltsége átlagosan nyolcvan százalékkal emelkedett, a múzeumi számlák akár ötszáz százalékkal is növekedhetnek. Rosszabb a helyzet, mint a Covid idején, nyilatkozta ezzel kapcsolatban Sharon Heal, az Egyesült Királyságbeli Múzeumok Szövetségének igazgatója. Mint mondta, sosem éltek még át ehhez hasonlót, az ágazatban teljes a kétségbeesés. 

A múzeumigazgatók naponta keresik meg azzal, hogy nem fogják tudni kifizetni télen a számlákat. Ugyanekkor azt is közölte, hogy számos intézménynek mindenképp be kell zárnia, vagy korlátoznia kell a nyitvatartási idejét. Mivel az egyesült királyságbeli közgyűjtemények máig azzal küzdenek, hogy kilábaljanak a világjárvány alatti bevételcsökkenés okozta szorult helyzetből, a szövetség azt tervezi, hogy az új miniszterelnöktől többletfinanszírozást kér a múzeumok nyitva tartása érdekében, többek között arra hivatkozva, hogy nappali melegedőt biztosíthassanak a bajba jutott embereknek.

Ennek lehetőségén Birminghamben, Ipswichben, Gatesheadben és még legalább kilenc skót önkormányzatban is elgondolkodnak. Ezeken a helyszíneken más középületeket is megnyitnának a télen menedékre, segítségre szorulók előtt. Az elképzelést a Liverpooli Nemzeti Múzeum is támogatja, de csak akkor, ha kapnak többletfinanszírozást, amelyre támaszkodva ki tudják majd egyenlíteni a rezsiszámláikat. A költségvetésükből ezt nem tudják megtenni.

Sharon Heal úgy véli, a Covid okozta vészhelyzet és az energiaválság között az a különbség, hogy míg a járvány alatt volt szüneteltetési program, majd megszületett a kulturális helyreállítási alap, amely fedezte veszteségeik egy részét, jelenleg semmilyen mentőöv nem készül a múzeumok részére. A bajt súlyosbítja, hogy a múzeumok többsége régi, hőveszteséges épületekben működik, a múzeumi dolgozók bére pedig nem követi a drágulást.

Carolyn Ayers, a dél-londoni Royal Greenwich Heritage Trust helytörténeti és természetvédelmi központjának menedzsere is négyszáz százalékos energiaszámla-növekedésre számít. Ennek kapcsán mondta a Museums Journalnak, hogy ijesztő időket élnek meg. Állandó bizonytalanságban dolgoznak, minden hónapban felülvizsgálják és módosítják működési stratégiájukat.

Más múzeumokhoz hasonlóan a Royal Greenwich alapítvány is szeretne meleg menedéket nyújtani ezen a télen az elszegényedő rétegeknek, feltéve, ha fedezni tudja majd saját költségeit. Egyetlen vigaszuk, hogy nincsenek ezzel egyedül, hiszen valamennyi múzeum ugyanebben a cipőben jár, de még egyiknek sincs fenntartható, kivitelezhető ötlete arra vonatkozóan, mit kéne tenni.

A múzeumok eddigi nyugodt mindennapjait nem csak az energiaárak robbanása forgatta fel. A legfőbb kulturális-turisztikai látványosságok szövetségének felmérése azt igazolja, hogy a drágulás miatt csökkent az autóval érkező látogatók száma, különösen a családoké. A forgalom csak azokon a helyeken nőtt, ahol ingyenes a belépés. Érezhetően apadtak az adományok is, 2021-hez képest átlagosan húsz százalékkal, miközben az építőanyagok ára százötven százalékkal emelkedett, ami kihatott a fejlesztésekre, a létesítménygazdálkodásra.

Az energiahordozók világpiaci árának rendkívüli mértékben történő emelkedése tárgyában az Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata is megszólalt, kiemelve, hogy számos országban a közművelődési szektor elmaradó beruházásai is akadályozzák a múzeumok energiahatékonyságát, ami a válság előrehaladtával további költségnövekedéssel jár. Fontos tényező, hogy számos múzeumépület műemlékvédelem alatt áll, ami akadálya lehet az energetikai korszerűsítésnek és előidézője, oka a várható intézménybezárásoknak. 

A szervezet prognózisa szerint mindez negatív hatást gyakorol majd Európa kulturális, társadalmi életére, ezért arra kéri a döntéshozókat, növeljék meg a múzeumok működési költségvetését, és könnyítsék meg, hogy az épületek a lehető leghamarabb hatékony energiafelhasználásúak, környezetbarátak és fenntartható módon üzemeltethetők legyenek. 

Ebbe az irányba elsőként talán Németország lépett: közel egymilliárd eurót különített el a kulturális intézmények számára. Az összeget a mozik, színházak, operák, koncerttermek és múzeumok között osztják szét, mivel a költségvetésük szűkössége miatt önerőből képtelenek megbirkózni a válsággal, mondta Claudia Roth kulturális miniszter. Claudia Roth is amondó, hogy a válságkezelésből mindenkinek ki kell vennie a részét, jó példával a szövetségi intézményeknek kell elöl járniuk.

Romániában egyelőre nem zárják be a nagy közgyűjteményeket, de a nadrágszíjat meghúzzák. Az egyik legjelentősebb létesítményben, a nagyszebeni Brukenthal Múzeumban szenzorokra cserélik le az elektromos aljzatokat, hogy csak akkor égjenek a takarékos égők, amikor mozgást érzékelnek.

Borítókép: Kiállítótér a Modern és Kortárs Művészeti Múzeumban Strasbourgban (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.