Különös időutazás Nógrádi Györggyel

Nógrádi György legújabb könyve az elmúlt három évben, a Magyar Nemzet Lugasának hasábjain napvilágot látott cikkeit gyűjtötte össze.

2023. 02. 27. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válságból válságba – ha tömören kellene összefoglalni Nógrádi György Ami sok, az sok című kötetének tartalmát, akkor ez a szókapcsolat tökéletesen alkalmas volna rá. A neves biztonságpolitikai szakértő legújabb kiadványa 2019 februárja és 2023 januárja között megjelent cikkeit gyűjtötte össze, amelyek a Magyar Nemzet Lugasának hasábjain láttak napvilágot. A Nógrádi-írások az elmúlt három év sokak számára már elfeledett, ugyanakkor a mai világpolitikai összefüggések megértéséhez elengedhetetlen nemzetközi fejleményeit, krízishelyzeteit elemzik. 

Ahogy cikkről cikkre haladunk a kötetben, akarva-akaratlanul elénk tárul a keserű valóság: az Európai Unió az elmúlt esztendők számtalan válságából mindannyiszor meggyengülve, vesztesként jött ki. 

Ez ugyanúgy igaz a jelenleg is tartó ukrajnai háború miatt kialakult energiaválságra és inflációra, mint a 2015-ös migrációs krízisre vagy a koronavírus-járványra. „Nyugat-Európában óriási a csodavárás, és Biden győzelmében bíznak” – írta a szerző még 2020-ban Donald Trump és Joe Biden elnökválasztási versenyének hajrájában. Európa nyugati vezetői akkor abban reménykedtek, hogy a demokrata elnök külpolitikája gyökeres fordulatot vesz a Trumpéhoz képest, azonban csalódniuk kellett: a Biden-adminisztráció ugyanúgy a – vélt vagy valós – amerikai nemzeti érdekeket helyezi előtérbe, Kína – és kisebb mértékben Oroszország – visszaszorítása az elsődleges célja, s hogy ez jó vagy rossz európai szövetségeseinek, jóformán hidegen hagyja. „[…] valamint óriási hangsúlyt kap és főleg fog kapni, hogy a világ amerikai palagázt és ne orosz energiát vegyen” – írta le tűpontosan a 2023-as helyzetet az elemző már 2019-ben.

 

A könyv furcsa időutazásra kalauzolja el az olvasót. 

Furcsa, hiszen mindössze három év nemzetközi történéseit foglalja magába, mégis a két végpont között mintha legalább egy évtized telt volna el. 

Egy 2019-es cikkben például, Volodimir Zelenszkij megválasztását követően még arról értekezik bizakodó hangvétellel a szerző, hogy az újdonsült ukrán államfő tárgyalóasztalhoz ült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ez jelenleg elképzelhetetlen. De ugyanígy képtelenségnek tűnik például az is, hogy nyugat-európai vezetők közvetítsenek Washington és Moszkva között. Pedig pár évvel ezelőtt, amikor Donald Trump vezérletével az Egyesült Államok kilépett a közepes hatótávolságú, nukleáris és hagyományos robbanófejekkel felszerelt ballisztikus rakéták leszereléséről rendelkező INF-szerződésből, pontosan ez volt a helyzet. 

A könyv egyik nagy pozitívuma, hogy a szerző a tőle megszokott módon nem próbálja meg saját véleményét ráerőltetni az olvasóra, a világban zajló geopolitikai folyamatok nagyobb részének megértését, továbbgondolását ránk bízza. 

Ugyanakkor a kötet műfaji sajátosságából adódik, hogy a különböző témák nem egységesen követik egymást, gyakran ugrálunk a helyszínek, múlt és jelen között. Ez azonban, szintén az írások műfajából adódóan, könnyen orvosolható, hiszen nincs megkötve a kezünk, kedvünkre választhatjuk ki azokat a cikkeket, amelyeket szeretnénk elolvasni.  

A cikkválogatás azokat sem hagyja cserben, akiket nem vonz annyira az aktuális nemzetközi politika. A globális fejleményeket taglaló írások között találunk számos olyat is, amely inkább történelmi jellegű, vagy éppen valamely nagynevű politikus vagy közéleti személyiség gazdag életpályáját mutatja be a megszokottól eltérő szemszögből.  

(Nógrádi György: Ami sok, az sok – Írások a Magyar Nemzetben. Kossuth Kiadó, Budapest, 2023, 350 oldal. Ára: 4990 forint) 

Borítókép: Világpolitika 2022 címmel előadást tartott Nógrádi György a Kölcsey Központban  (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.