Ukránok, lengyelek, oroszok: ki kit árult el a forradalmi időkben?

A vonat Nagykőrös felől beér a ceglédi állomásra. A pályaudvar nagy sárga kavalkád. A vagonokból kipotyogott repce szárba szökkent és virágzik. Mert a repce a nóta szerint is „sárgát virágzik”. Mindent ellep, a sínek közötti bazaltsávot, az épületek közötti udvarokat. Vasutasok szállnak be a kupéba, nézik a pályaudvart, és a repceinvázióról lamentálnak. Elegük van az egészből. Az egyik a repce latin nevét is tudja: Brassica napus. Aztán a vonat továbbmegy Pest felé, de a többi állomáson is ugyanaz a helyzet.

Tefner Zoltán
2023. 03. 08. 5:05
null
Przemysl, 2022. november 11. A Lengyel Rozmár téli úszócsoport tagjai nemzeti zászlót lengetve mennek a San folyóban a függetlenség napjának alkalmából a délkelet-lengyelországi Przemyslben 2022. november 11-én. Lengyelország 123 év után, 1918-ban ezen a napon vált ismét egységes, független állammá. Ezt megelõzõen, 1795-ben Oroszország, Poroszország és a Habsburg Birodalom felosztotta egymás közt. MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz Fotó: Darek Delmanowicz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bécsi kormányzat 1848-ban a divide et impera elvét alkalmazta a birodalom tizenegy nemzetével szemben. Tulajdonképpen azt akarták elérni, hogy politikai eszközökkel teremtődjön meg a konfliktusmentesség két vagy több nemzetiség között, de az még fontosabb volt számukra, hogy a birodalom egyben maradjon. Az egyik népcsoport támogatásával a lázongó másik gyengítése. Jellasicsot ráküldeni Magyarországra, az ukránokat pedig a lengyelekre, akik az 1772-es felosztáskor a Habsburgoknak juttatott osztrák tartományban, Galíciában forradalmi veszélyt jelentettek.

 

Rock Salt: Miners being lowered down the shaft on rope slings to begin their shift in the salt mine at Wieliczka, Galicia, Poland. Mine worked for 1,000 67 miles of Very pure deposit. Engravcing published c1890.
Bányászok a galíciai Wieliczka sóbányájában a XIX. század végén. Csak egy szikra kellett. Fotó: Getty Images/Universal Images Group

Nemzetállamok járványa

A rutének megnyerésével Franz Stadion gróf belügyminiszter lett megbízva, aki ígért is fűt-fát nekik, amit a forradalmak leverése után a bécsi kormány aztán elfelejtett teljesíteni. (Stadion gróf ennek ellenére még a mai Ukrajnában is afféle kisebb nemzeti hős, „a rutének nagy barátja”.) Némi orosz rásegítéssel sikerült is úrrá lenni a forradalmi helyzeten, de ennek a konfliktusmentességre való törekvés látta a kárát. Ugyanaz történt, mint a horvát–magyar viszonyban, elkezdődött az egymásra mutogatás: „az áruló horvátok”, az „áruló rutének”. Az akkor még ruténnak nevezett ukránok és a lengyelek között amúgy is létező feszültség mindezek hatására az 1850-es évektől fokozódott.
A viszony megromlásának voltak átfogóbb, világtörténelmi kiváltó okai is. A kis népek közül is mindenki önálló országban, fix határok által körülvett nemzetállamban szeretett volna élni. A nemzetállamnak – akkor még vadonatúj fogalom – először csak halvány kontúrjai jelentek meg a kis nemzetek tudatában, alapításának vágya csak lappangó járványként terjedt közöttük. Ami aztán az 1880-as évekre kezdett el először hasonlítani arra, ami manapság a ceglédi állomáson látható, ha kivirágzik a repce. Miután a sikeresebb, jobb helyzetbe juttatott nemzet jutott érvényre ebben a harcban, az ellentétek és a gyűlölet inváziója elborította a rutén–lengyel együttélés szinte valamennyi területét: nyelvhasználat, ortodox vallás–katolikus vallás, felsőoktatás, politikai képviselet a bécsi törvényhozásban.
Egy harmadik, politikailag leginkább meghatározó tényező még inkább bonyolította a helyzetet. Ez volt maga Oroszország. Ami Oroszországot illeti, a ruténeket itt már lélekszámuknál fogva nem is lehetett kis népnek nevezni. Annak, hogy az ukránok önálló államot akartak, legfőképpen Oroszország volt az akadálya, amely a rutén állam reneszánszát nemcsak hogy akadályozta, hanem diktatórikus eszközökkel véresen el is nyomta. Egy esetleges rutén államalakulatot az Orosz Császárságban még említeni sem lehetett.

 

Oszd meg és uralkodj!

Az 1867-ben létrejött Osztrák–Magyar Monarchia a rendet sokkal finomabb és eredetibb módszerekkel tartotta fenn Galíciában. Divide et impera: favorizálni kezdte a lengyeleket a ruténekkel szemben. 1868 után a galíciai lengyelek szépen lassan majdnem olyan politikai jogosítványokkal rendelkeztek, amelyek bennünket, magyarokat az 1867-es egyezmény felruházott. Ezúttal a lengyel–orosz kapcsolatban okozott konfliktust és ellenszenvet az, hogy Lengyelország hármas felosztása után Oroszországban lett a lengyelek helyzete a legrosszabb. A tatár alapokon és a bizánci ortodox gondolkodás bázisán nyugvó keleti despotizmus politikája a XIX. század végére a varsói területrész lengyeljeinek sorsát tette a legkeserűbbé. III. Sándor uralkodásának éveiben napirenden voltak a bebörtönzések, kivégzések, szibériai száműzetések. Az orosz–lengyel részen két nagy felkelés is megrázta az Orosz Császárság épületét, az 1831-es és az 1863-as. S amikor már mindenki rosszban lett mindenkivel, akkor jött 1875-ben, majd 1888-ban a két bulgáriai – klasszikusabb nevén keleti – válság.

Postcard Of Alexander III Monument
Tisztek csoportja III. Sándor szentpétervári lovas szobránál 1905 körül. Fotó: Getty Images/Allan Seiden Legacy Archive


Mindkét esetben döntés elé álltak a nagyhatalmak, indítsanak-e preventív, illetve büntetőháborút Oroszország ellen. A Monarchia közös külügyminiszterének, Andrássy Gyulának szóhasználata szerint, hogy „rendezzék a számlát” az oroszokkal. A döntés mindkét esetben elodázódott, hogy aztán a XX. században két alkalommal is zátonyra fusson: az első világháború egészében és a második világháborús Barbarossa-terv csődjében. A lengyelek bármelyik pillanatban hajlandóak lettek volna Moszkváig masírozni, ha az európai nagyhatalmak hozzájárulnak a felosztott Lengyelország újraegyesítéséhez.
Készültek is Bécsben a Ballhausplatzon tervek 1878-ban, amikor az első nagy keleti válság idején Andrássy szorgalmazására ez a megelőző invázió komolyan szóba jött, de a mértékadó politikai és katonai tényezők nem vállalták e valóban kétes kimenetelű kalandot. De ezzel egy időben ugyanakkor arra is készültek tervek, hogy magukat a Monarchia ruténjait vonják be az oroszok elleni háborúba. Miután az ellenszenv, sőt nemegyszer a tettlegességbe torkolló utálat az oroszokkal szemben még nagyobb volt, mint a lengyelekkel szemben. Az egyik ilyen tervet Carl von Wolfarth báró hozta össze valószínűleg Andrássy megbízásából. Wolfarth – mielőtt átkerült a külügybe – évekig szolgált a kelet-galíciai Kolomeai Járás elöljárójaként, nálánál jobban kevesen ismerték a gyűlöletnek ezt az invázióját, amely uralta a főleg rutének lakta vidéket.

 

Alábecsült rutének

Wolfarth emlékiratában felteszi a kérdést: miért van az, hogy a Monarchia méltatlanul és mélyen alábecsüli a rutének politikai fontosságát, helyettük az egyébként szintén fontos és „derék” lengyeleket favorizálja? A ruténpárti Wolfarth (mert azért, ha kevesen is, de voltak ilyenek is Bécsben abban az időben) ezután megemlíti, hogy az egyébként „derék” lengyelek, bár a kölcsönös utálat a poroszokkal szemben is nagy, amennyiben ők (tehát a poroszok) vállalnák Lengyelország újraegyesítését, akkor a poroszokat fogják szeretni. Ha Oroszország ígérné meg ugyanezt, akkor a lengyelek az oroszokat fogják szeretni. Jelenleg azonban mind a lengyelek, mind a rutének zsigerileg oroszellenesek – mondja Wolfarth –, és ezt katonailag is ki kellene használni. Amikor kitört a második bolgár válság 1887-ben, ismét jöttek az emlékiratok a Ballhausplatz címére. Miért nem a ruténeket favorizáljuk, miért csak a lengyeleket?


Egy Rosenberg nevű vezérkari ezredes emlékiratában majdnem ugyanazt ismételte meg, amit Wolfarth tíz évvel korábban: a ruténeket fel kell használni az oroszok elleni háborúban. Mindkét tervnek volt mindamellett egy szépséghibája, amelyet a memoárírók figyelmen kívül hagytak. Nehéz lett volna elképzelni, hogy rutén parasztok elnyomó lengyel földesuraik vezetésével lettek volna hajlandók az oroszok ellen vonulni, lengyel tisztek parancsnoksága alatt. Ezzel a kör bezárult.

 

A népirtó ukrán hős

Közben a megkésett nemzetek nemzetállami törekvései még sárgább virágmezőt növesztettek. A félénk ruténekből is öntudatos ukránok lettek. Bécsből nézve „Russ”, tehát rutén, Moszkvából nézve „határ menti”, „u-kraji”, tehát ukrán. Az öntudat erőszakba csapott át, Lembergben például ukrán szélsőségesek 1908-ban lelőtték a galíciai helytartót, a lengyel (!) Andrzej Potockit. Aztán jött az ukrán–lengyel háború 1919-ben, majd a volhíniai népirtás 1943-ban, amikor az Ukrajnában ma is nemzeti hősnek elismert Sztepan Bandera idején mintegy negyvenezer lengyelt gyilkoltak meg.

Commemoration Of Polish Victims Of Ukrainian Genocide
Az ukránok volhíniai és galíciai népirtásának emlékhelye a krakkói Rakowicki temetőben, 2022. Fotó: Getty Images/Beata Zawrzel/NurPhoto


De lehet-e negyvenezer lengyel halálára a feledés fátylát borítani? A lengyel politikusok gondolkodására mindig is jó adag irracionalitás volt jellemző. Mert lehet-e máshogy reagálni a felosztottságból adódó nonkonform érzések és az elkeseredés gyötrelmére, mint a minden mindegy filozófiájával?
Pillanatképek 1863-ból. A varsói Lengyelország fellázad rabtartója, Oroszország ellen. A háború alapjában véve gerillaháború, de előfordulnak olyan ütközetek is, amelyek során régi harcászati módban, csatárláncban, fegyverrel mennek egymásnak oroszok és lengyelek. De fegyver nincs, az oroszoknak van, a nagyrészt fiatal lengyel harcosok puszta kézzel mennek az orosz lánc ellen. Az oroszok lelövik az első lengyel láncot. Sebaj, feláll a második lánc, azt is lelövik. Feláll a harmadik: azt is lelövik. Miután nincs több lengyel, az oroszok elégedetten teszik lábhoz a fegyvert: győztünk. Filozófia: a lényeg az, hogy meghaltunk a hazáért, az új nemzedékek halálunkból fognak erőt nyerni a további harchoz.

Ukraine considered as an 'unfriendly step' the Project of the New Polish Passport
Az 1918–19-es lengyel–ukrán háború lengyel áldozatainak sírkertje az ukrajnai Lembergben (Lviv). Fotó: Getty Images/Artur Widak/NurPhoto

A szerző a Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott egyetemi magántanára
 

Borítókép: A Lengyel Rozmár téli úszócsoport tagjai nemzeti zászlót lengetve mennek a San folyóban a függetlenség napjának alkalmából a délkelet-lengyelországi Przemyslben 2022. november 11-én. Lengyelország 123 év után, 1918-ban ezen a napon vált ismét egységes, független állammá. Ezt megelőzően, 1795-ben Oroszország, Poroszország és a Habsburg Birodalom felosztotta egymás között (Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.