Egyedi hangulatú kortárs mese Lengyelországból

Katarzyna Ryrych mesekönyvét nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is élvezetesnek találhatják.

2023. 04. 03. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományos mesék az erkölcsi világrend kiépülését vagy épp helyreállítását mutatják be: a jók elnyerik jutalmukat, a rosszak megbűnhődnek – amihez persze az is kell, hogy a főszereplő helyesen cselekedjen, és érdemesnek bizonyuljon a rá váró megméretésen. A modern mesék ezzel szemben nem a klasszikusok közegében játszódnak, nem feltétlenül a jó és a rossz küzdelmére összpontosítanak, olykor átcsapnak fantasybe vagy kalandtörténetbe, vagy épp elmulasztják gyerekként kezelni befogadóikat. 

 

Katarzyna Ryrych Lugas
Katarzyna Ryrych (Forrás: Móra.hu)

 

A krakkói író, költő, festő és tanár, Katarzyna Ryrych A Bojtorjánmező lakói című műve ugyanakkor a hagyományos és modern mesék ötvözésével létrejött, újabb típus képviselője, nevezhetnénk hibrid mesének is.  

„Ha – úgy, mint Selma Lagerlöf Csodálatos utazásában Nils – felülnél egy lúd hátára, és egy kicsit délnek, egy kicsit nyugatnak, majd egy kicsit keletnek repülnél, egy várost pillantanál meg magad alatt” – kezdődik a Prológus. A mesefüzér főszereplői e városka szélén elterülő rét – a címben szereplő Bojtorjánmező – közelében lakó gyerekek, valamint a környék legtitokzatosabb lakója, egy idős hölgy, akit az ifjoncok és emberpalánták csak Boszorkányként emlegetnek. A neve valójában Mariann, ami semmiféle veszélyt nem sejtet, de kisvártatva kiderül: csakugyan nem kizárólag takarításra használja a seprűjét. 

 

Katarzyna Ryrych: A Bojtorjánmező lakói (Forrás: Móra.hu)

 

És elég az első néhányat elolvasni a huszonegy – összefüggő, ám a Prológus után a többitől függetlenül is érthető, élvezhető – történetből, hogy még valami nyilvánvalóvá váljon: a gyerekek mindennapjai teli vannak olyan gondokkal, amelyeket egy felnőtt is súlyosnak találna. Az egyik kislány húga megvakul, egy kissrác apja a kelleténél gyakrabban néz a söröskorsó fenekére, egy másik fiú rákbetegséggel küzd, a következő szegénysorban él. 

Ám a nehézségeket gyakran felbukkanó, szürreális elemek ellenpontozzák:

a Boszorkány macskája emberi nyelven beszél, a papucsok, amelyeket az asszony látszólag dühében vág az állathoz, valójában fontos feladatot teljesítenek. Egyszer csak feltűnik egy titokzatos alak, aki talán vámpír, talán nem. Egy másik férfi viharfelhőt húz maga után zsinóron. Van, hogy a gyerekeknek egy csillagóvodából elhozott kis csillag sorsát kell elrendezni, van, hogy arra kell rájönniük, hol szerezhetnek be lerágott csontokat… És vajon mit jelez a boldogságfa? És mire képes egy levélben küldött fekete lyuk? 

 

A Bojtorjánmező lakói egyedi hangulatú, sajátságos kortárs mese, amelyben a valós világ egybefonódik a varázsvilággal. Katarzyna Ryrych nem rejti véka alá, hogy a rejtélyek megfejtéséhez elsősorban gyermeki nyitottság és lelkesedés szükséges, míg a problémák megoldásához a lurkókra valóban odafigyelő felnőttek érdeklődése, finom közbeavatkozása.  

A mesefüzér fő mondandója így az, hogy jó, szeretetteljes közösségben senki sincs egyedül, és ha valaki ilyen csoport tagja, nehézségeinek súlya előbb-utóbb csökken – végső soron tehát értékelvű, konzervatív üzenetről beszélhetünk. 

A rajzok tökéletesen illeszkednek a szöveghez: Rigall Grazyna játékos, de nem feltétlenül felszabadultságot árasztó képei fokozzák a mesefüzér sejtelmes, nyugtalanító hangulatát, és többszöri megszemlélésre csábítják a befogadót.  

 

Rigall Grazyna rajza a Cseresznyevarázs című meséhez (Forrás: Móra.hu)

 

A kötet tehát mind külcsínét, mind beltartalmát tekintve figyelemre méltó. Aligha véletlen, hogy 2017-ben az év legjobb lengyel gyerekkönyve lett, de nem kell ennyire szűken megvonni a határt: ha valaki kedveli az egyedi történeteket, a különleges világokat, a sejtelmes – néhol kimondottan valószerű, máshol kissé szürreális – atmoszférát, felnőttként is gyarapíthatja a mező szomszédságában lakók sorát. 

(Katarzyna Ryrych: A Bojtorjánmező lakói. Fordította: Pászt Patrícia és Borzon Dániel. Móra Könyvkiadó, Budapest, 2023, 128 oldal. Ára: 3999 forint) 

 

Borítókép: Rigall Grazyna illusztrációjának részlete a könyv belső borítójáról (Forrás: Rókaúr.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.