Kígyóbűvölő táncoltatja fekete kobráit, zenéje nemcsak a hüllőket, az embereket is megigézi. – Ő mérges! – figyelmezteti a túl közel merészkedő turistákat, akik helyette inkább ártalmatlan vízisiklót kapnak nyakukba a közös fotóhoz. Pedig a lustán nyújtózkodó kobrák még azzal sem törődnek, hogy alig néhány lépéssel feljebb már hagyományos berber öltözetben parádézik egy csapat, hangos daluk afrikai ritmusokat idéz. Unottan bámulja őket egy kislánynak öltöztetett szerencsétlen majom. Mintha Az ezeregyéjszaka meséi elevenednének meg a Dzsemaa el-Fnán, Marrákes főterén.

Éticsiga flanc nélkül
Csak napnyugtára enyhül a 40 Celsius-fokos hőség, ilyenkor kel igazán életre a Medina, az óváros. És a hömpölygő tömeg nemcsak szórakozni vágyik, de a gyomra is korog. Szerencsére a bazár – vagy ahogy itt nevezik, szuk – kicsit olyan, mint egy arab ízek utcája, ahol senki nem marad éhes. Szigetekben csoportosulnak az árusok, egymás után tucatnyi egyforma bódéból kínálják a frissen facsart gyümölcslevet. Ember legyen a talpán, aki választani tud. A narancslé édes és hűs, ráadásul meghökkentően olcsó, Marokkó ugyanis a világ egyik legnagyobb citrustermesztője. Jut belőle külföldre is, bár főként Afrikába és a tengerentúlra.
Mögöttük ritka csemegét, éticsigát kínálnak. Egyértelműen francia hatás, de ha nem kerül is mindennap az asztalra, azért ma már megszokott fogás Marokkóban is. Semmi flanc, sós-ecetes vízzel forrázzák le a puhatestűt, majd fogpiszkálóval húzzák ki házából és fogyasztják el, csak úgy magában.
Leginkább csirkebelsőségre emlékeztet, bár nem annyira az íze, mint a textúrája.

Tea. Művészet
A piacon már messzire illatoznak a tornyokban álló friss zöldfűszerek, legnagyobb mennyiségben a menta. A fodros szélű marokkói menta a tea egyik legfontosabb hozzávalója, mert ennek a fajtának nincs kesernyés utóíze. Marokkóba a tea is európai (brit) közvetítéssel jutott el, de mostanra egyedi szertartása és hagyományai alakultak ki. Úgy tartják például, a tökéletes italhoz négy dologra van szükség:
- hogy a család összeüljön, mert teázni társaságban a legjobb,
- aki elkészíti a teát, és megoldja a család problémáit,
- türelemre, mert az igazán jó tea főzéséhez idő kell,
- tűzre a füstös íz eléréséhez.