Koronázás: hiába a fenntarthatóság és visszafogottság, az angolokat nem érdekli az új király

Új korszak kezdődik ma, május 6-án Nagy-Britanniában. III. Károlyt hivatalosan is felkenik, ám vitákat kiváltó személyisége miatt továbbra is kérdés, hogy a koronázás mennyire teremt biztos alapot az új Károly-kornak.

2023. 05. 06. 6:50
Britain's King Charles III (L) and Britain's Camilla, Queen Consort (R) attend a ceremony to present the new standards and colours to the Royal Navy, the Life Guards of the Household Cavalry Mounted Regiment, The King’s Company of the Grenadier Guards and The King’s Colour Squadron of the Royal Air Force at Buckingham Palace, in London, on April 27, 2023. (Photo by Yui Mok / POOL / AFP) Fotó: YUI MOK Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt a királynő, éljen a király! – szólt a hivatalos köszöntés 2022. szeptember 8-án. II. Erzsébet halálával Károly walesi hercegből automatikusan király lett, de koronázására csak háromnegyed évvel később kerül sor. Ennek oka egyrészt az állami és a családi gyászidőszak, másrészt a ceremónia bonyolultsága, amely hosszas tervezést és szervezést igényel.

III. Károly jobban kedveli az egyenruhát, mint a koronázás, a ceremónia korábbi megszokott viseleteit. Fotó: Europress/AFP/Daniel Leal

A Buckingham-palota közleménye szerint az Edward Fitzalan-Howard, Norfolk tizennyolcadik hercege által felügyelt esemény igazán közvetíti Károly kívánságát, hogy a monarchia modern arcát mutassa be, másrészt viszont ragaszkodik az évszázados hagyományokhoz.

III. Károly lesz a negyvenedik uralkodó, akit a Westminster-apátságban koronáznak meg. 

Az első dokumentáltan ott tartott ceremónia Hódító Vilmos koronázása volt 1066 karácsonyán. Az apátság azóta számos más jeles eseménynek is otthont adott, köztük II. Erzsébet és Vilmos herceg házasságkötésének, illetve a néhai királynő koronázásának és egyik temetési szertartásának. Azonban míg II. Erzsébet koronázásához külön lelátókat kellett építeni, hogy a nyolcezer meghívott mind elférjen, Károly és Kamilla mindössze kétezer vendéggel számol.

Az ok a modernizáció, illetve a költségcsökkentés. 1953-ban II. Erzsébet koronázása mai áron számolva közel 43 millió fontba került.
A gazdasági válság és a rengeteg munkanélküli miatt III. Károly kifejezett kívánsága volt, hogy olcsóbb és kevésbé pompás ünnepséget tartsanak. A pontos költségekről hivatalos információ nem látott napvilágot, ám a becslések ötven- és százmillió font között számolnak, vagyis úgy tűnik, a mai árak mellett még az egyszerűbb szertartás is drágább.

 

Egyszerűbb koronázási ceremónia a cél

A királyi pár II. Erzsébet ünnepségével ellentétben nem járja körbe Londont a nem túl kényelmes, kétszázhatvan éves arany állami hintóban (Gold State Coach), hanem csak a Buckingham-palota és az apátság közti valamivel több, mint két kilométeres utat teszi meg. Odafelé a II. Erzsébet gyémántjubileumára készült, lengéscsillapítókkal, elektromos ablakemelővel és légkondicionálóval felszerelt hintóval (Diamond Jubilee State Coach) utaznak, és csak a visszaúton ülnek át az először 1831-ben használt aranyhintóba. IV. Vilmos koronázása óta minden király a Gold State Coach-ban utazott a Westminsterbe és vissza is. A hintó olyan nagy és nehéz, hogy hat ló helyett nyolccal kell húzni.

Eltérnek a tradicionális öltözetektől is. A korábbi királyokat térdzokniban és térdnadrágban koronázták meg, ám ezt III. Károly túl régimódinak tartja, ezért sokan katonai egyenruhát ­valószínűsítenek. 

Annyi biztos, hogy nagyapja, VI. György kardszíját és kesztyűjét, illetve aranyselyemmel készült köpenyét és felöltőjét viseli majd. Az öltözetet a IV. György király számára 1821-ben készült császári köpeny egészíti ki, amelyet Vilmos herceg ad rá.

A királynék koronázási ruhája korábban látványos, klasszikus szabásvonalat követő darab volt, II. Erzsébet például egy Norman Hartnell tervezte, királyi motívumokkal ellátott estélyi ruhát viselt, ám Kamilla valószínűleg egyszerűbb, bár ünnepélyes darabban jelenik meg.
A pontos dizájnt hét lakat alatt őrzi a királyné közeli barátjának számító tervező, Bruce Oldfield.

Az öltözködési újdonságok nyomán vélhetően a walesi hercegné sem fog a hagyományok szerint megszokott hercegi koronát viselni, hanem virágos fejdíszt választ. Szatirikus brit és amerikai források szerint a sussexi hercegné többek között azért sem jelenik meg, mert ha Katalin nem visel tiarát, akkor Meghannek sem lehet.

A koronázás emlékére készült a király és a királyné kötött mása. Fotó: Europress/AFP/Paul Ellis

 

Nem fogad mindenki hűséget a királynak

A koronázási szertartást kétórásra tervezik II. Erzsébet több mint háromórás ceremóniája helyett. A legnagyobb rövidítési lehetőség, hogy nem minden megjelenő fogad hűséget III. Károlynak. Vilmos térdel elsőként a király előtt, és csókol neki kezet. Valószínűleg ő lesz az egyetlen királyi herceg, aki így tesz, mivel Harry herceg a királyi család nem dolgozó tagjaként nem kap hivatalos feladatot (tíz sorral testvére mögött kap helyet), Eduárd herceg pedig azért nem vállalná a kiemelt hűségfogadást, hogy kevésbé legyen feltűnő a szexbotrányba keveredett András herceg szerepnélkülisége.

A korábbi koronázások biztos pontja volt, hogy számos arisztokrata egymás után térdelt a király elé, III. Károly azonban jóval kevesebb arisztokratát hívott meg, helyettük európai, afrikai és ázsiai koronás fők, kormányzati, parlamenti képviselők, számos ország államfője (köztük Novák Katalin), a diplomáciai testületek képviselői, katonai és jótékonysági szervezetek tagjai jelennek meg. A szertartást vezető canterburyi érsek, Justin Welby az arisztokrácia hűségfogadása helyett az apátságban helyet foglalók felé fordul majd, hogy abban a percben a jelenlévők vagy a tévén és rádión keresztül csatlakozók közül bárki hűséget fogadhasson az új királynak. A szervezők szerint „ez új és jelentős pillanata lesz a koronázási hagyománynak”.

A ceremónia tradicionálisan öt elemből áll. Az első az elismerés, amikor III. Károly a hétszáz éves koronázási trón előtt áll, és a canterburyi érsek bemutatja a megjelenteknek, akik „Isten áldja a királyt!” felkiáltással és trombitaszóval köszöntik. Ezután következik az eskü, amikor a király megfogadja, hogy megtartja a törvényeket és az anglikán egyházat. A felkenés előtt Károly ceremoniális köpenyét leveszik, hogy leüljön a trónra. Ekkor keni meg az érsek a Jeruzsálemben készült szent olajjal a király kezeit, mellkasát és homlokát. Mivel ez a koronázás legszentebb része, ezért aranyszövettel takarják el a nézők elől az eseményt. A szövet az ígéret szerint a kamerák számára átlátszó lesz, így először a történelemben rögzíthetik az eseményt. II. Erzsébet szertartásán (az első tévében is közvetített koronázáson) a kamera szándékosan mást közvetített.

A krizmaolajban hagyományosan cibetmacskából és bálnából nyert összetevők is vannak, ám Károly környezetvédő énjének megfelelően május 6-án kizárólag narancsvirágot, rózsát, jázmint, fahéjat és ámb­rát tartalmaz.

Az ezt követő beiktatás során kerül Károly fejére Szent Eduárd koronája, illetve megkapja a koronázási ékszereket, így az országalmát, amely a keresztény világot szimbolizálja, illetve a két jogart. Az egyik, amelyen kereszt és a világ legnagyobb gyémántjából készített Afrika Nagy Csillaga látható, a királyi hatalmat és igazságosságot jelképezi, a galambbal díszített pedig a könyörületességet és a király vallási szerepét. Szent Eduárd koronája II. Károly számára készült, miután Cromwell beolvasztotta a korábbi koronát. A jelenlegi verzió majdnem pontos másolata a XI. századi Hitvalló Eduárd fejékének. Mivel a korona nem hagyja el a Westminster-apátságot, ezért a Buckingham-palotába visszavezető úton Károly már a birodalmi koronát viseli.

A király a szertartás utolsó részében a koronázási trónról átül saját trónjára, és ott fogadja a hűségesküket. Kamilla királynét ezután hasonló, bár egyszerűbb ceremónia keretében koronázzák meg Teck Mária királyné koronájával, illetve megkapja a királyi jogarok női megfelelőit, de esküt nem tesz.

King Charles III coronation
Szent Eduárd trónja nem ugyanaz a trón, mint amelyen Károly előtt hűséget fogadnak. Fotó: Europress/AFP/Andrew Matthews

 

Királyi koncert, utcabálok és jótékonykodási feladatok

A koronázás zenéjét Károly állította össze, köztük 12 új szerzemény szerepel, például az Andrew Lloyd Webber által írt koronázási himnusz, illetve egy görögkeleti zene, amely az elhunyt Fülöp herceg előtt tiszteleg. Ám nemcsak a szombati koronázás, de a vasárnapi megakoncert Windsorban, Katy Perryvel, Lionel Richie-vel és a Take Thattel is zenei élményt jelent majd. Az Erzsébet uralkodásának ötvenedik évfordulójára szervezett 2002-es show mutatta meg, milyen egy sikeres királyi koncert: örökzöld slágerek, családbarát popdalok és néhány furcsaság keveréke, amelyek együttesen a brit életérzést jelenítik meg, illetve lehet rájuk táncolni az országszerte szervezett utcabálokon is.

Az utcabálok előtt össznépi vacsorák rendezésére buzdítják a szervezők a szomszédságokat, ahol felszolgálják a spenótos, lóbabos, tárkonyos koronázási quiche-t is. A recept az esemény előtt elérhető a Buckingham-palota honlapján. II. Erzsébet koronázási évfordulóira rendszeresen csirkés étel készült, legutóbb pedig egy citromos sütemény, a Platinum Pudding. Az angolos fogások után a franciás, zöldséges quiche komoly megrökönyödést váltott ki a hagyománytisztelő britek között, ám szakértők ezt szintén a különféle kultúrákra nyitott Károly-kor egyik szimbólumaként értékelik.

A koronázási eseménysor célja, hogy összekovácsolja az országot. Kutatások bizonyítják, hogy a csoportos rituálék során a résztvevők szívverése azonos ritmusra vált, így biztosítva az összetartozás érzését. A hagyományok megtartása a nemzeti érzést erősíti, külföldön pedig kiváló példája Nagy-Britannia puha hatalmának. Minderre azért van szükség, mivel a YouGov április közepi felmérése szerint a britek 35 százalékát nem túlzottan, 29 százalékát pedig egyáltalán nem érdekli a szertartás. A hagyomány és modernizáció között egyensúlyozó koronázási hétvége azonban a szervezők reménye szerint meggyőzi a kétkedőket a király értékeiről.

Borítókép: Károly király és Kamilla királyné a fegyveres erők új zászlóinak bemutatásakor 2023 áprilisában (Fotó: Pool/AFP/Yui Mok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.