Százéves a legmegbízhatóbb zaj

Számos rádióadás vagy tévés hírműsor beköszönő szignálja világszerte a három–hat rövid hangjelzés, amelyet gyakran a Greenwich Time Signal néven ismert időjelekből kevernek. A negyedóránként elérhető jelzést 1924. február 5-én elkezdte sugározni a BBC.

2024. 02. 02. 5:50
Buildings and Landmarks - Herstmonceux Castle - Royal Greenwich Observatory Feature - East Sussex
Lugas
Mrs Anne Strong of Eastbourne checks the Greenwich time signal at the Royal Greenwich Observatory, located near Herstmonceux Castle, East Sussex (Photo by PA Images via Getty Images) Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csipogásra emlékeztető Greenwich Time Signal (GTS) történetét az egy évszázados múlt ellenére is kevesen ismerik. A brit életérzéshez azonban olyannyira hozzátartozik, hogy amikor 2008. szeptember 17-én reggel nyolckor ritka technikai probléma miatt elmaradt, majd hat másodpercet késett, a BBC-t hallgató közönség az hitte, alternatív valóságban ébredt. A világ legmegbízhatóbb zaja nem működik rendeltetéssze­rűen. A pipeknek nevezett jelzések először hat másodpercet késtek, majd a megszokott hat darab helyett hét hangzott el a GTS-generátor hibája miatt. A gép újraindításával orvosolták a problémát. Az eset azért volt különösen feltűnő, mert a BBC műsorvezetői kínosan ügyelnek arra, hogy ne beszéljenek bele a pipekbe, így viszont John Humphrys reggeli műsorában csak kellemetlen csend hallatszott.

Greenwich Observatory and Grounds
lugas
A Greenwichi Obszervatórium. Fotó: Richard T. Nowitz

Hasonló probléma fordult elő 2011. május 31-én, amikor a délután ötórás jelzés helyett a GTS-generátor némaságba borult, mivel meghibásodott az atomóra jelét hangjelzéssé alakító berendezés tápellátása. A PR-katasztrófa elkerülése érdekében a BBC este hétkor méltóságteljes csendet sugárzott, majd este nyolckor ismét a szokásos jelzéseket.

 

1924 és 1990 között készült a GTS Greenwichben

Sir Frank Dyson csillagász az 1920-as években találta ki a meghatározott időközönként leadott GTS-t, amely a világ minden pontján segíthet beállítani a pontos időt. Megkereste a BBC akkori ügyvezető igazgatóját, Sir John Reith-t, és megállapodtak, hogy 1924. február 5-én, kedden, pontosan 21.30-kor lejátsszák az első, hat jelzésből álló GTS-t. Az ütemet a tokos ingaóra mozgásából vették, ez elektromos impulzusokat generált, amelyeket a BBC stúdiójába továbbítottak. A rendszer óriási előrelépés volt a Greenwichi Obszervatórium korábbi időjelzéséhez képest, amelynek során minden óra kezdetekor egy labdát dobtak le az épület tetejéről, és a Temzén elhaladó hajók ehhez igazíthatták óráikat.

1937-ben történt némi összetűzés az obszervatóriumot irányító Királyi Haditengerészet és a BBC között, előbbi ugyanis kiszámlázta a pipek előállításának díját a közszolgálati adónak. A számlát sosem fizették ki, de a BBC vezetősége elkezdett gondolkozni, hogyan lehetne a szolgáltatást függetleníteni Greenwichtől. A váltásra végül több mint ötven évet kellett várni, a BBC 1990 óta sugározza a Broadcasting House alagsorában található atomórából mért GTS-t. 1972 előtt a hangjelzések hossza megegyezett, ma a klasszikus GTS utolsó jelzése (amely az óra nulladik másodpercét jelzi) hosszabb, tizedmásodperc helyett fél másodperc, hogy figyelembe vegye a Föld forgásának egyenetlenségeit. A pipeket 1990 óta már nem adja le a BBC minden adója, de a Radio 4 és a World Service is használja egészkor (a hangjelzés egyébként minden negyedórában elérhető).

 

Kellenek még a pipek?

Egyre többen teszik fel a kérdést, vajon a XXI. században szükség van-e még a GTS-re, hiszen az a digitális átállás óta hiába készül pontosan (hiszen atomóraalapú), mire hangjelzéssé változik, illetve a digitális jelet a rádiók dekódolják, kettő–négy másodperc is eltelik. A BBC dolgozik a késés csökkentésén. Szakértők elismerik, hogy a pipek nem tökéletesek, de a legtöbb más időmérő módszernél sokszor még mindig pontosabbak. Bárki által, akinek rádiója van, elérhetők – függetlenül az illető tartózkodási helyétől, időzónájától –, így egyedülálló érték olyanoknak, akiknek éppen nem áll rendelkezésükre más időmérő módszer.

A százéves évforduló kapcsán készült közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy az emberek szeretik a GTS-t, és úgy vélik, az hozzátartozik a rádiózás hangzásvilágához, illetve a hírműsorok kezdetéhez. A hagyománytisztelet más országokban is fontos, nem véletlen, hogy a BBC-pipeket vagy az ahhoz hasonló hangjelzéseket Amerikától Kínáig, Svédországtól Dél-Afrikáig használják. Általában viszont csak három–öt GTS hangzik el, nem mind a hat. Magyarországon a Kossuth rádió sugároz minden óra elején öt sztereó hangot, amelyeknél az ötödik hosszabb a többinél.

 

Borítókép: GTS-generátor az 1970-es években (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.