Ha a két hajdani zsarnok kulináris szokásait tekintjük, alighanem Hitler a nagyobb rejtély. Már csak azért is, mert fiatalkorában – vélhetően – ugyanúgy táplálkozott, mint bármelyik vidéki osztrák vagy bajor vidéki ember. Közismert vegetáriánus korszaka csak később, 1937 táján vált uralkodóvá, igaz, már előtte sem fogyasztott gyakran húst. Ennek okaként sokan magánéleti változásokat, szerelmi csalódást, életrajzi töréseket jeleztek, de valószínűleg jóval egyszerűbb a megoldás. Hitler a 30-as évek elejétől izzadástól, izomremegéstől, kimerültségtől szenvedett, éppen ezért önszántából választhatta a húsmentes életmódot (azzal együtt, hogy olykor erkölcsi kifogásokat is jelzett, egyszer például úgy fogalmazott, olyan húst enni, mintha holttestet rágcsálna az ember). Egyes források szerint krónikus puffadástól és székrekedéstől is szenvedett. Bármiért is mérsékelte azonban étkezési szokásait, valójában nem szakított teljesen és véglegesen a húsokkal, kortársai közül többen látták állati termékeket fogyasztani.
Annak ellenére, hogy ő maga is kényszerű önmegtartóztatásnak tartotta, a náci vezér a könnyebb étkezést favorizálta:
a leggyakrabban tojást, spagettit, zabpelyhet, párolt gyümölcsöket, salátákat, leveseket, zöldségpudingokat és sült burgonyát túróval fogyasztott. Különösen szerette az édes falatokat, péksüteményeket, desszerteket, olykor beszéd vagy tanácskozás közben is félrevonult pár falatért. Hitler kedvelte továbbá a forró csokoládét, de a leggyakrabban borsmenta- és kamillateát ivott, a kávét ugyanakkor teljesen mellőzte, mert alvási zavarokat okozott nála. Ennek következtében az alkohollal sem kötött életre szóló barátságot.

Sztálin bezzeg nem érte be holmi teákkal, hatalmas lakomákat és ivászatokat rendezett privát rezidenciáján. Ezekre rendszeresen meghívta kommunista politikustársait, olykor lerészegedtek, időnként mozifilmeket néztek, a lényeg leginkább az volt, hogy a vörös cár ne unatkozzon egyedül. A bolsevik forradalom győzelme után Sztálin eleinte Moszkva hírhedten rossz menzáján, a Kremlben ebédelgett akkori feleségével. Vjacseszlav Molotov külügyminiszter emlékezett arra, milyen egyszerű ételeket szolgáltak fel Sztálinnak: télen húslevest savanyú káposztával, nyáron friss káposztalevest, a második fogás hajdina vajjal egy szelet marhahússal, majd desszertként (ha egyáltalán volt), áfonyazselét vagy aszalt gyümölcsöt.