A teve, a sivatag gyönyörű hajója

Sehol nem rajonganak annyira a tevékért, mint Szaúd-Arábiában. Az egyszerre nagyon modern és nagyon ősi társadalomban megkülönböztetett figyelmet szentelnek a sivatag hajóinak, és státusszimbólumként büszkélkednek gyönyörű púposaikkal, sőt alkalmanként még tisztességtelen beavatkozásoktól sem riadnak vissza.

2024. 09. 13. 5:50
SAUDI-DESERT-CAMEL Fotó: AFP/FAYEZ NURELDINE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábiában jelenleg a teve a múlt egyik megmaradt szeletkéje. Az ország maga sem különösebben idős, az államalapító király, Abdulaziz Al-Szaúd 1932-ben egyesítette a Nedzsd és Hidzsáz királyságait, s adta az új országnak saját nemzetsége nevét. Akkoriban még nem volt olajkincs, csak a tiszta iszlám iránti vonzalom, a szent helyek, Mekka és Medina csodája, ahová a muszlimok tömegei zarándokoltak el minden évben, valamint a homoksivatagban vonuló karavánok. Az itt élő arab nomádok soha nem voltak gazdagok, soha nem építettek hatalmas városokat, rendkívül szigorúak voltak önmagukhoz, a pazarlás szóba se kerülhetett. 

A teve az élet volt maga, hiszen a zsíros tevetej meg tudta menteni az ember életét, minden porcikáját felhasználták, ráadásul igénytelen és nagyon munkabíró teremtmény.

A sivatagi nomádok ma is büszkélkednek egy-egy kiemelkedő példánnyal, igaz, ma már nincs olyan szerepe a tevének, mint egykoron. A legendás 8-as számú kísérleti olajkút először 1938-ban adott kereskedelmi mennyiségű kőolajat. Ezzel pedig végleg megváltozott az ország élete. Az olajat kutató amerikai mérnökök segítettek városokat, telepeket, utakat, repülőtereket építeni a sivatagban, a szaúdi lakosság pedig megismerte a gazdagság áldásait és átkait. A fiatalok nem emlékeznek a szűkös múltra, az időseknek megdöbbentő a fiatal nemzedék pazarlása.

Ma is rengeteg különböző teveszépségversenyt tartanak. A legutóbbi Abdulaziz Király Teveszépségversenyen 66 millió dollár volt az össznyeremény, amelyet szétosztottak a legszebb állatok között. A fő ismérvek az arányos púp, a húsos ajkak és a nagy orr. A hatalmas pénz persze a csalókat is vonzza, így alkalmanként a tulajdonosok kisebb-nagyobb beavatkozásokkal próbálják az állataikat tetszetősebbé változtatni. A vizsgálóbiztosok 3D képelemzéssel és röntgensugárzással próbálják kiszűrni a módosított állatokat, 2021-ben 27 tevét diszkvalifikáltak, mert tagjaikat módosították, 16-ot pedig azért, mert injekciókat kaptak. 

Talán meglepő, de a ránctalanításért felelős botoxot itt is alkalmazzák, hormoninjekciókkal próbálják elérni az ideális izomfejlődést, kollagéninjekciókkal pedig az ajkak lesznek dúsabbak, éppúgy, mint az embereknél.

A szóban forgó tevefesztiválra mintegy 33 ezer tevetulajdonos megy el minden évben, s nagyjából százezer turistát vonz a negyvennapos esemény. Éppen a túlságosan is nézőcsalogató külsőségek miatt sok tevetenyésztő úgy döntött, nem vesz részt állataival a fesztiválon, ugyanis a győztes inkább a hírnevet hajhássza, s nem az ősi hagyományokat tiszteli munkájával. Egy díjnyertes teve ára akár hárommillió dollár is lehet, a tevetenyésztők pedig csillagászati összegeket fizetnek, ha egy ilyen tevével tudják fedeztetni sajátjaikat. A tiszta vérvonalak megőrzése ugyanis rendkívül fontos a beduinoknak, függetlenül attól, hogy mire tudják manapság használni az ember legjobb barátját.

A teveszépségverseny azonban nem korlátozódik Szaúd-Arábiára, ahogy a tevék iránti rajongás sem. Az Egyesült Arab Emírségekben ugyanúgy tartanak ilyen eseményeket, amely az ősi kultúra feléledését mutatja. A hét emírség által alkotott, de Abu-Dzabi által irányított államszövetség fiatal és roppant gazdag lakói láthatóan megpróbálnak a régmúlthoz visszatérni, mert a rengeteg arany és a luxustermékek nem elégítik ki a hagyományok iránti vágyaikat. A tevék szeretete pedig olyan mélyen gyökerezik bennük, hogy át tudták hozni a törzsi kultúrára jellemző rajongást a huszonegyedik századba. 

A fiatal emírségekbéliek keresik a gyökereiket, hogy kötődhessenek valahová. A rendkívül gyorsan felépített modern társadalom belső személyes válságot alakított ki

– mondta Rima Sabban, a dubaji Zajed Egyetem szociológusa az AP tudósítójának. Az emírségekben rendezett Dhafra fesztiválon megjelentek a „teveinfluenszerek”, azok a fiatalok, akik a közösségi médiában tevékkel fotózkodnak, tevékről írnak, tevés témákkal igyekeznek népszerűséget elérni, és nagyon sok alkalommal ez sikerül is nekik. Mert a tevék lassabbak ugyan a Toyota Land Cruisernél, de megdobbantják a sivatag fiainak szívét.

Borítókép: Szépségversenyen résztvevő tevék Szaúd-Arábiában (Fotó: AFP/Fayez Nureldine)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.