A Friss Ujság 1938 februárjában adta hírül, hogy meghalt Anna Sacher, akinek főztje világhírűvé tette a bécsi konyhát, és aki a pesti Dobos cukrásszal feltalálta a csokoládés Sacher-tortát (arról is híres volt, hogy hosszú, nehéz szivarokat szívott). Tekintsünk el a Sacher család munkásságától vagy attól a ténytől, hogy a nevüket viselő ikonikus torta már az 1830-as években létezett, bár igaz, sok receptje létezik – az „eredetit” állítólag széfben őrzik –, most számunkra az érdekes, hogy Dobos neve egy másik torta kapcsán is felmerül. Lehetséges, hogy részt vett egy Sacher-változat kidolgozásában, de Dobossal kapcsolatban semmi nem egyértelmű.
Paradox helyzet, de szinte a mai napig nem ismertük a dobostorta eredeti receptjét. A képen látható nyomtatvány volt az egyetlen hitelesnek elfogadott forrás, ennek hittünk, s mint a recepthez tartozó jegyzetben olvasható, Tóth Ferenc cukrászmester írta le 1906-ban. (Tóth Ferenc 1922-ben lépett a visszavonuló Ruszwurm Vilmos helyére, és még 1961-ben is vezette a várbeli cukrászdát. Ilona lányát a cukrászati relikviákat gyűjtő Hazai József üzemmérnök vette feleségül. Hazai írta az első Dobos-életrajzot, az abban szereplő tévedések aztán a mai napig kiszínezve vándorolnak tovább.) Sokáig úgy tudtuk, hogy Dobos nem jegyezte le a tortája receptjét, a hagyatékából ilyen nem került elő, különben megjelent volna a Dobos C. József emlékkönyvben, amelyben szerepel néhány kézírásos recept fakszimiléje – Dobos lepény, vajas tészta, fekete dió befőzése, porhanyós tészta, sonkás tészta, lúdmáj pástétom, sós perec, ribiszke cukorka –, de nem kell ahhoz grafológusnak lenni, hogy lássuk, egyik se Dobos jellegzetes, nehezen olvasható kézvonása. Nem tudjuk, kié. És ha 1906-ban (vajon miért éppen akkor?) átadta a receptet a Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének, az később miért nem jelenik meg sehol, miközben Dobos többek szerint a hazai cukrászipar kiemelkedő vezéralakja volt.
A torta népszerűségét bizonyítja, hogy nem maradt ki a korabeli szakácskönyvekből. Közli a receptjét például Rákóczy Karolina (1898), Bagossy Klára (1899), A Hét szakácskönyve (1902), A Divat Újság főzőkönyve (1903), Kugler A leg-ujabb és legteljesebb nagy házi cukrászata (1905), de egyik sem azonos az eredetinek mondottal. Legközelebb az egyik Kugler-féle recept áll hozzá (mert kettő is szerepel a könyvben), de az is jóval egyszerűbb. A torta receptjének egyik legkorábbi felbukkanása 1894-ből való, St. Hilaire Jozéfa Képes pesti szakácskönyvében (28. kiadás, 1894), ez a recept később szó szerint bekerült Rézi néni Szegedi szakácskönyvébe (7. kiadás, 1901). Néhány német receptgyűjteményben is hamar felbukkant – Tobose-Torte néven is előfordul –, ilyen például a Die Süddeutsche Küche 34. kiadása (1903) vagy egy még korábbi szakácskönyv, a Die Kochkunst (1895), amelyik megjegyzi, hogy a tortakrém még mindig a feltaláló titka. Kérdés, miben állt ez a titok.