időjárás 22°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Bandhi és az aktivista

Végh Attila
2022.04.29. 07:30 2022.04.29. 09:09
Bandhi és az aktivista

Az indiai Gir erdőségben lakozó, megközelíthetetlen bölcsességű remete, Maradna Bandhi elgondolkodva üldögélt rombusznyílású mészkőbarlangja előtt. A leégett rőzsehamuba köröket kapirgált kígyófejes botjával. Ahogy megfáradt tekintetét a hamuról a hamuszínű felhőkre emelte, döbbenten látta, hogy egy fiatal, szemüveges nő áll előtte kiskosztümben. A nő arcvonásai annyira férfiasak voltak, dús szemöldökét oly konokul ráncolta, pengeszáját oly öntudatosan szorította össze, hogy Bandhi nyomban kitalálta: ez a nő gyűlöli a férfinemet.

A nő odamasírozott hozzá, és így szólt:

– Üdvözlöm, a nevem Maharapapina. Nőaktivista vagyok. Ugye ön a mindent megmondó bölcs errefelé?

És a választ meg sem várva folytatta:

– Szeretném, ha a városba jönne velem, és élére állna mozgalmunknak. „Nők nőkkel a nőkért, a nőknek” – ez a szervezetünk neve. Ellenszegülünk a férfitársadalomnak. Ha ön valóban olyan bölcs, nyilván megérti, hogy küzdenünk kell. Ön kapóra jönne nekünk, hiszen férfi, de valójában mégsem az. Ha érti, mire gondolok. A férfiak túlságosan nőnek tekintik a nőket. Ez felháborító. A szexuális zaklatás is ezért harapódzott el. Jöjjön hát. Legalább tesz valamit – ahelyett, hogy a hamuban kotorászna.

Bandhi kihúzta botját a hamuból, jókorát a nő hátsójára húzott, majd így szólt:

– Ez itt egy öreg tölgyfa ágainak hamuja. A tölgyfát ükapám és ükanyám együtt ültették. Amikor kilombosodott, az unokáik, nagyapám és nagyanyám hűsöltek árnyékában a nyári hőség idején. Apám és anyám e fa alatt lettek egymáséi. A fa kidőlt, most tüzet ad nekem. Én minden reggel kijövök barlangomból, tüzet rakok, vizet forralok, és miután elszürcsöltem teámat, a Nap, a Hold, a Föld és a csillagok képét göcsörtös botommal a hamuba rajzolom. Ezt minden reggel megteszem, mielőtt gondolkodni kezdenék. És mindig gondolkodom, mielőtt beszélni kezdenék. Most pedig takarodj innen, ne zavard hamuköreimet!

Már a távoli mogyoróbokrok között járt a csalódott aktivista, amikor Bandhi még utánaküldte a városnak szóló tanítást:

– Ja, és mondd meg a többi idiótának, hogy ha nem tudnák, minden szex zaklatással kezdődik!

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Merítő

Mint annak rendje

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.