Bandhi és az aktivista

Az indiai Gir erdőségben lakozó, megközelíthetetlen bölcsességű remete, Maradna Bandhi elgondolkodva üldögélt rombusznyílású mészkőbarlangja előtt. A leégett rőzsehamuba köröket kapirgált kígyófejes botjával. Ahogy megfáradt tekintetét a hamuról a hamuszínű felhőkre emelte, döbbenten látta, hogy egy fiatal, szemüveges nő áll előtte kiskosztümben. A nő arcvonásai annyira férfiasak voltak, dús szemöldökét oly konokul ráncolta, pengeszáját oly öntudatosan szorította össze, hogy Bandhi nyomban kitalálta: ez a nő gyűlöli a férfinemet.

Végh Attila
2022. 04. 29. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nő odamasírozott hozzá, és így szólt:

– Üdvözlöm, a nevem Maharapapina. Nőaktivista vagyok. Ugye ön a mindent megmondó bölcs errefelé?

És a választ meg sem várva folytatta:

– Szeretném, ha a városba jönne velem, és élére állna mozgalmunknak. „Nők nőkkel a nőkért, a nőknek” – ez a szervezetünk neve. Ellenszegülünk a férfitársadalomnak. Ha ön valóban olyan bölcs, nyilván megérti, hogy küzdenünk kell. Ön kapóra jönne nekünk, hiszen férfi, de valójában mégsem az. Ha érti, mire gondolok. A férfiak túlságosan nőnek tekintik a nőket. Ez felháborító. A szexuális zaklatás is ezért harapódzott el. Jöjjön hát. Legalább tesz valamit – ahelyett, hogy a hamuban kotorászna.

Bandhi kihúzta botját a hamuból, jókorát a nő hátsójára húzott, majd így szólt:

– Ez itt egy öreg tölgyfa ágainak hamuja. A tölgyfát ükapám és ükanyám együtt ültették. Amikor kilombosodott, az unokáik, nagyapám és nagyanyám hűsöltek árnyékában a nyári hőség idején. Apám és anyám e fa alatt lettek egymáséi. A fa kidőlt, most tüzet ad nekem. Én minden reggel kijövök barlangomból, tüzet rakok, vizet forralok, és miután elszürcsöltem teámat, a Nap, a Hold, a Föld és a csillagok képét göcsörtös botommal a hamuba rajzolom. Ezt minden reggel megteszem, mielőtt gondolkodni kezdenék. És mindig gondolkodom, mielőtt beszélni kezdenék. Most pedig takarodj innen, ne zavard hamuköreimet!

Már a távoli mogyoróbokrok között járt a csalódott aktivista, amikor Bandhi még utánaküldte a városnak szóló tanítást:

– Ja, és mondd meg a többi idiótának, hogy ha nem tudnák, minden szex zaklatással kezdődik!

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.