Ez a tó tekinthető a klímaváltozás szimbólumának

Az évek óta visszatérő nyári hőhullámok és a minimális csapadék miatt Németország keleti részének tóvidékén kiszáradnak a tavak, ami pusztulást jelent a vizek állat- és növényvilágának, valamint kárt a helyi lakosoknak.

Forrás: HAON2020. 08. 23. 10:51
Lake Seddin dries out
A jettie, which years ago still went into the water is now in the dry, is seen on the lake Seddin, southeast of Berlin, Germany August 13, 2020. Picture taken August 13, 2020. REUTERS/Hannibal Hanschke - RC2SDI93ITLM Fotó: REUTERS/Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Berlintől délkeletre lévő brandenburgi Seddini-tó (Seddiner See) az elmúlt években átlagosan évente 60 centiméterrel lett sekélyebb – mondta Knut Kaiser helyi geográfus, aki szerint ez a régió tava végének kezdete.

– Drámaibban kifejezve: a Seddini-tó itt, Brandenburgban a klímaváltozás fenyegető jóslata – fogalmazott a Reutersnak adott interjúban.

A 218 hektáron elterülő tavat a talajvíz táplálja, kiszolgáltatva a csapadéknak és az emberi vízhasználatnak. 2013-ban a tó eléggé tele volt ahhoz, hogy egy kisebb szomszédos tóba is átfolyjon. 2020-ban a vízparti mólók szárazak és magasan kiemelkednek a vízből.

Fotó: Reuters/Hannibal Hanschke

A Hajdú-Bihar megyei hírportál beszámolója szerint Németországban Brandenburg tartományban van a harmadik legtöbb tó, de a második a legszárazabbak között a német meteorológiai intézet szerint.

A tavalyi és a tavalyelőtti szárazság után a tó valószínűleg idén is nagy mennyiségű vizet veszít – vélte Kaiser.

Abban egyetértenek a tudósok, hogy a brandenburgi tavak fő problémáját a klímaváltozás jelenti, de az emberi tevékenység is szerepet játszik benne. A nádasok, amelyek tisztítják a vizet és szaporodási helyet nyújtanak a halaknak, ki vannak téve az alacsony vízállásnak, ezenkívül a parton járó emberek is letapossák.

A helyi halászoknak is gondot okoz a csökkenő víz: eddig elég halat fogtak ahhoz, hogy eltartsák magukat, most más forrás után kell nézniük.

A gleccserek változása elért egy visszafordíthatatlan pontot

Egy új amerikai kutatás szerint ma a felmelegedés megállna, a grönlandi jégmező már akkor is mindenképp tovább olvadna.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.