A szomjas állatok ezekkel a technikákkal maradnak hidratáltak

A csörgőkígyók, a csimpánzok, a tasakosegerek és az állatvilág számos képviselője dolgozott ki különböző stratégiákat a túlélése érdekében a vízhiányos környezetben. Most ezeket a trükköket és taktikákat gyűjtötte össze a National Geographic – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 08. 20. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csörgőkígyók egyfajta „tállá” alakulnak

Az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén lévő sivatagban élő préri csörgőkígyók (Crotalus viridis) úgymond a végsőkig harcoló túlélők. Évente mindössze egyetlen kiadós étkezéssel képesek életben maradni, ám az alkalmanként hozzáférhető, egy-egy korty víz nélkül ezek a kígyók összezsugorodnak és utoljára szisszennek fel. Ezek után felmerült a tudományos körökben a kérdés: 

vajon hogyan maradhatnak ezek a türelmesen várakozó ragadozók hidratáltak a Sziklás-hegységben, ahol olyan kevés az állóvíz?

A válasz egyszerű: könnyen. Az állatok a testüket ugyanis alkalmanként egyfajta esőgyűjtő tálakká változtatják.

Amikor szemerkélni kezd az eső, a préri csörgőkígyók kicsúsznak a szabadba, és különös pózba tekerednek fel – mondta Emily Taylor, a San Luis Obispóban található Kaliforniai Politechnikai Állami Egyetem kígyóbiológusa, a hüllők fiziológiai-ökológiai laboratóriumának igazgatója a National Geographic online portáljának. – A testüket úgymond koronggá lapítják, miközben az eső összegyöngyözik a pikkelyeiken a mikroszkopikus, labirintusszerű textúrának köszönhetően, amely megakadályozza a cseppek lecsúszását.

Egy 2017-es tanulmány során Taylor és Scott Boback kollégája, a Pennsylvania állambeli Dickinson College munkatársa

időzített kamerákat helyeztek el a coloradói vadcsörgőkígyó-élőhelyek közelében,

a Project RattleCam nevet viselő, polgári tudományos kezdeményezés keretében. A rögzített képek azt mutatták, hogy a csörgőkígyók már a születésük másnapján képesek ezekre a „lapított testhelyzetekre”

Ebből az következik, hogy valószínűleg már ezzel az ösztönnel és szomjasan születnek, és az első pillanattól fogva képesek az esőgyűjtő viselkedésre – mutatott rá Taylor.

Természetesen a legtöbb állat nem képes arra, hogy pillanatok alatt esőgyűjtő tállá alakítsa a testét. Nézzük, hogy más lények hogyan oltják a szomjukat.

A teljes cikket ITT érheti el.
Kiemelt kép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.