A jövő otthonai kerekeken gurulnak

Három évvel ezelőtt Kyle Nossaman, a Gear Junkie magazin szerkesztője és felesége bezárták előkelő minneapolisi lakásuk ajtaját, beültek a lakóautójukba, majd keresztül-kasul bejárták az Egyesült Államokat. Az óceán túlsó partján egyre többen döntenek úgy, hogy otthonuk nem egy kertes családi ház vagy emeletes épület egyik lakása lesz, hanem egy lakókocsi.

2021. 10. 29. 10:10
Oil Boom Shifts The Landscape Of Rural North Dakota
US-OIL-BOOM-SHIFTS-THE-LANDSCAPE-OF-RURAL-NORTH-DAKOTA Fotó: ANDREW BURTON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újságíró és felesége egy év alatt táboroztak és túráztak, régi barátokat látogattak meg és újakat szereztek, miközben részmunkaidőben folytatták munkájukat, és még pénzt is megtakarítottak. Mindezt úgy tették, hogy sohasem szálltak repülőgépre – mert a saját átalakított iskolabuszukban éltek. A Kyle Nossaman döntéséről beszámoló Popsci.com portál szerint mivel Amerikában egyre kevesebb az iskoláskorú gyerek, rengeteg iskolabusz vásárolható meg – bár ideális esetben a motorokat dízelről elektromosra kellene cserélni.

A Covid-zárlat katasztrófa volt az amerikai kiskereskedelmi szektorban – hacsak nem lakóautókat árult valaki. A kerekeken gördülő házak eladása megugrott a karantén megszűnése után: idén közel 200 százalékkal nőttek az eladások 2019 azonos időszakához képest. A lakókocsis házak egyre több ember számára a hagyományos lakástulajdonlás költséghatékony és fenntartható alternatívájaként jelennek meg. A lakókocsi az új amerikai mobilitás szimbóluma. Az adatok azt mutatják, ahogy elérik a Z generáció tagjai a lakásvásárlási kort – a tudomány általános álláspontja szerint az 1995 és 2010 között születettek alkotják a Z generációt –, annál inkább nő a mobil házak értékesítése. Más szóval, a fiatalok tudatosan döntenek úgy, hogy nem vesznek házat (amúgy sem engedhetik meg maguknak), inkább lakóautókat vásárolnak. Miután szemtanúi voltak a pénzügyi válságnak, amely elvitte szüleik megtakarításait, aligha lehet őket hibáztatni, amiért jobban hisznek a mobilitásban, mint a tulajdonban.

A tudományos híreket közlő portál szerint a „mobil ingatlan” bölcs befektetés egy olyan világban, ahol az árvíz és a tomboló szél elsöpörheti házunkat, ahol a hőhullámok idején az ember menekül a betonrengetegből. Akinek az otthona egy óriási autó, az elmenekülhet a természeti veszély elől. Másik előny: ha a következő munkahelyét az ország távoli pontján találja meg, a mobil háznak köszönhetően rövid időn belül odaköltözhet. Egyre többen gondolják úgy, fel kell hagyni azzal, hogy olyan otthonokhoz láncoljuk magunkat, amelyek nem ott vannak, ahol lenniük kell. Ehelyett az örök mobilitás korszakára kell készülnünk, hiszen ki tudja, hogy hol élünk majd öt év múlva?

A lakóautók, az autók után köthető 3D-nyomtatott mikroházak korszaka közeledik. Már az interneten is rendelhető általunk összeállítható guruló ház – ami napenergiával működhet, de csatlakoztatható a helyi energiahálózatra is. Az egyik észt startup utánfutóként szállítható, előre gyártott egységeket épít, amelyek lehetnek otthonok, irodák, üzletek, tárolók, kávézók, közösségi területek vagy sok más célt szolgálhatnak. Csupán egy lapos területre van szükség a lerakáshoz.

A mozgatható lakások robotok segítségével, 3D-s nyomtatással is készülnek, újrahasznosított anyagokat tartalmaznak. Némelyik konténerház mikrobák segítségével állít elő emberi hulladékból szagtalan műtrágyát. A kerekes lakóházakat választók számára az építészek fakemencékkel felszerelt, stílusos mikroházakat is terveznek, megoldják a tetőtéri vízgyűjtést, komposztvécét alakítanak ki. Külön van a konyha, a hálószoba és a nappali.

Elképzelhető, hogy ez a jövő útja, de nem biztos, hogy ez mindenkinek megfelel. A zöldek szerint a klímaváltozás elől nem menekülni kell, hanem vissza kell fordítani a káros folyamatokat.

Borítókép: Élet Észak-Dakota egyik lakókocsiparkjában (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.