Az európaiak már Kolumbusz felfedezése előtt ismerhették Amerikát

Az, hogy az emberek pontosan hogyan és mikor telepedtek le Észak-Amerikában, igencsak lenyűgöző téma a szakértők számára. Most azonban több száz éves dokumentumok új elemzése rávilágított a régóta vitatott „idővonal" néhány, eddig kevésbé ismert részletére. Talán az európaiak már Kolumbusz felfedezése előtt ismerték Amerikát?

Forrás: ORIGO2021. 10. 13. 13:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy milánói szerzetes által írt, 1345 körül kelt dokumentumban a szakemberek egy hivatkozást találtak Észak-Amerika atlanti-óceáni partvidékére. Mindez azt sugallja a kutatók számára, hogy az itáliai tengerészek már talán 150 évvel azelőtt tudtak a kontinens létezéséről, hogy Kolumbusz Kristóf elindult volna azt felfedezni – olvasható az Origó cikkében.

A Cronica Universalis című, latin nyelvű művet Galvaneus Flamma írta, de soha nem publikálták.

A kötetben a szerzetes megpróbálja részletezni az egész világ történetét, a teremtéstől egészen a XIV. századig.

Tanúi vagyunk az első utalásnak, ami az amerikai kontinensre vonatkozik a Földközi-tenger térségében, bár még nagyon kezdetleges formában

– mondta Paolo Chiesa, a Milánói Egyetem Irodalomtudományi, Filológiai és Nyelvészeti Tanszékének professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A Pinta, Niña és a Santa Maria másolatai a New York partjainál 1912-ben
Fotó: Wikimedia Commons

Galvaneus a Grönlandtól nyugatra fekvő Marckalada nevű földről ír, amely jól illeszkedik a több izlandi forrás által is említett Markland régióhoz. Valószínűleg a mai Kanada keleti részén található Új-Fundland és Labrador tartományra utal.

A Marckaladáról szóló rész kivételes a maga földrajzi eredetében

– írja Paolo Chiesa a Terrae Incognitae tudományos szaklapban publikált tanulmányban. – A Galvaneus által leírt Marckalada „fákban gazdag” és állatok élnek ott.

Ez ellentétben áll más északi területek korabeli leírásával, mint például Grönlandról, amit „sivárnak és terméketlennek” minősítették, annak ellenére, hogy nincs konkrét bizonyíték arra, hogy olasz tengerészek oda merészkedtek volna.

Maga Kolumbusz Kristóf is Genovában született és nem elképzelhetetlen, hogy a kikötőbe látogató tengerészektől hallott egy észak-amerikai földről szóló történetet. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Sebastiano del Piombo poszthumusz portréja Kolumbusz Kristófról, 1519. Nem maradt fenn hiteles portré Kulombuszról. Forrás: Wikimedia Commons

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.