időjárás 1°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Olvadt vas hullik az égből egy, a Földtől nem messze felfedezett bolygón

Forrás: Origo.hu
2021.10.15. 09:51
Olvadt vas hullik az égből egy, a Földtől nem messze felfedezett bolygón

Az exobolygók – vagyis azok a planéták, amik Naprendszerünkön kívül találhatók – sokszor az extremitásukról híresek, még a legtapasztaltabb csillagászokat is lenyűgözi, milyen, az emberi elme számára szinte elképzelhetetlen világokat rejt a kozmosz. Mostanában is egy ilyen bolygót sikerült felfedezni: a nagyjából Jupiter méretű WASP-76b napsütötte oldalán akkora a forróság, hogy a vas elpárolog, és esőként hull vissza az égitest hűvösebb, éjszakai felén – idézi a Science Alert cikkét az Origo.

A WASP-76b-t már korábban is vizsgálták a szakemberek, akkor arra a megállapításra jutottak, hogy a bolygó nappali oldalán nagyjából 2246 Celsius-fok lehet a hőmérséklet. Most felülvizsgálták a korábbi eredményeket, és arra a következtetésre jutottak, hogy ennél is nagyobb a forróság, erre pedig az égitest légkörében észlelt ionizált kalcium a legjobb bizonyíték, ami kizárólag extrém magas hőfokon képes létrejönni. 

Ők is figyelhetnek bennünket

Úgy találhatnák meg bolygónkat, ahogy a földi csillagászok más csillagok körül keringő égitestek, azaz exobolygók után kutatnak.

Az ionizált kalcium spektrális jele arra enged következtetni, hogy az exobolygó légkörének felső tartományában nagyon erős szelek tombolnak, vagy az atmoszferikus hőmérséklet sokkal magasabb, mint azt korábban véltük

magyarázta Emily Deibert, a kanadai Torontói Egyetem munkatársa.

A WASP-76b-t eredetileg 2016-ban fedezték fel. Egy forró Jupiter típusú planéta, ami azt jelenti, hogy az óriásbolygó rendkívül közel van a csillagához, mindössze 1,8 földi nap alatt kerüli meg azt. A Földtől „mindössze" 640 fényévre található. Kötött tengelyforgású, vagyis egyik oldala mindig a csillaga felé néz (ezért az égitest ezen részén örökké nappal van). A központi csillag egyébként valamivel forróbb, mint a mi Napunk.

A teljes cikk ITT olvasható el.

A borítókép illusztráció. Forrás: Unsplash