Különleges kémlelőeszköz az oroszoktól

A katona kisebb sziklát rak a földre. Pillanatokkal később a szikla tetején megjelenik egy kamera, a kődarab megemelkedik, majd apró kerekein elindul. A kis robot úgy gurul, mintha tank lenne. Amint a helyére ér, a sziklatest leereszkedik, csak a kamera figyeli tovább a környező világot.

2021. 12. 10. 10:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kémkőnek (Spy Stone) nevezett apró eszközt az orosz légierő kadétjai alkották meg három év alatt. A fejlesztői szerint valós harci környezetben is használható Spy Stone akár 15 órányi videó- ​​és hangfelvételt rögzíthet, amelyet a két kilométerre lévő kezelőknek továbbít. Annak érdekében, hogy csak a katonai érdeklődésre számot tartó képet rögzítse, a felvételt mozgásérzékelők aktiválják. A robot közel 24 órára alvó üzemmódba tud lépni. 

– Az egyik alkalmazási lehetőség a felderítés 

– idézte a Popsci.com portál Samuel Bendettet, a Center for Naval Analysis elemzőjét.

A sziklának látszó, rövid hatótávolságú robot nem minden helyzetben alkalmazható, de a frontvonalak lövészárkaiba betekintve hasznos információ­kat adhat üzemeltetőinek. A lövészárkokat leginkább az első és a második világháborúban alkalmazták, de az ilyen erődítmények ásása napjaink hadviselésében is bevett megoldás. Kelet-Ukrajnában, ahol az oroszok által támogatott szakadárok 2014 óta háborúznak Kijev ellen, nagyon sok lövészárkot ástak. 

Ilyen helyzetben a Kémkő hasznos lehet, hiszen ha le tud gurulni a lövészárokba, segítségével az operátorok valós képet kaphatnak az ellenséges katonák mozgásáról vagy hiányáról.

Így felkészülhetnek a támadásra vagy maguk támadhatnak. A szerkentyű kis mérete és rejtett alakja révén sokkal hasznosabb felderítő eszköz lehet, mint egy zümmögő drón vagy egy repülőgép. Bár a Kémkő csak prototípus, más katonai robotokkal kapcsolatos ismeretek alapján fejlesztették ki – a kadétprojekt tanácsadóját a Szíriában szerzett tapasztalatai inspirálták.

A Spy Stone előnye a kis mérete, de egyúttal a hátránya is, mivel még egy szerényebb szikladarab is felboríthatja, illetve a közepes méretű gödörből sem tud kikecmeregni, annak mélyéről pedig hiába nyújtogatja a kameráját, semmit sem lát. A Kémkő kommunikációjának rövid hatósugara is kemény határt jelenthet, mivel a kezelők az ellenséges aknavetők hatótávolságán belül vannak. Ha ezek a problémák leküzdhetők, és ha Oroszország úgy dönt, hogy a lövészárok-felderítő robotot továbbfejleszti, az hadászati és pszichológiai előnyt is jelenthet az országnak. Ha arra gondolunk, hogy a lövészárkokban megbúvó ellenséges katonák minden sziklában kémet gyaníthatnak, az jelentősen növelheti a stresszt bennük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.