Idén ünnepeltük Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulóját, időutazó sorozatunk pedig ezzel a szép, kőnyomatos technikával készült lappal tiszteleg az ősi magyar település múltja előtt. Képeslapunk mellesleg annak a Polgár Bertalannak a nyomdájában született, ahol másfél évig készült a „Győr Szab. Kir. Város Hivatalos Értesítője” is a 19. század végén. Minő királyi összecsengés!
Üzenet az régi Győrből
Idén ünnepeltük Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulóját.

A Karmelita tér, a Rába-rakpart, a Vigadó, valamint a bicikliversenyzős Újvásártér mozaikképeiből összeálló lap 1898-ban kelt útra, vagyis még a klasszikus korszakban. A magyar képeslaptörténet ezeket a korai kiadásokat manapság mindinkább előfutárnak (német deltiológiai szakszóval: vorläufernek) tekinti, hiszen városainkról, falvainkról ekkortájt jelentek meg az első képes levelezőlapok.

Ez a pazar kialakítású győri példány – gyűjteményem egyik éke – is az elsők közül való. 123 éves ritkaságunk egy úgynevezett litográfia, az ilyen típusú díszes, cirádás, színkavalkádban úszó, ám mégis ízléses, kőnyomatos lapoknak pedig saját gyűjtőkörük van. Akárcsak az ősbiciklis lapoknak.
A szakirodalom úgy tartja, hogy a kőnyomatos korai képes levelezőlapok mindössze ötszáz-ezer példányszámú sorozatokban készültek, így elmondható, hogy ez a győri lap is egy valódi ritkaság a múltból. Hát intsünk vele egy szervuszt mi is az óévnek, és „tekerjünk át” e szépséges lappal sebesen az új esztendőbe, ahol sorozatunk soron következő, 52. része az év első vasárnapján köszönti majd az olvasót.
A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.
Borítókép: Üdvözlet Győrből. 1898. november 13-án postázva. Kiadja Polgár Bertalan, Győrött (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.

Jó hír érkezett a sajtimádóknak, ezt olvassák el!
A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Óriási fordulat jön a hétvégén az időjárásban

„Remény és kezdet” – magyar püspök is reagált az új pápa hírére

Kardffy Aisha a kapcsolatáról: „Furcsa ez a helyzet”

Fico megakapta a lengyelek engedélyét, hogy Putyinhoz menjen: Ukrajna tombol, szerinte ez gyalázat

A Lidl kasszásának is elkerekedett a szeme! Nem hiszed el, hogy lopnak ma a bolti szarkák

A kiskereskedelmet is elérte az elbocsátási hullám: bezár az aradi Remarkt – 122 munkavállaló kerül az utcára

Pikk Bayerrel és Dezsével – Kinek az embere Gyurcsány? + videó

Robert Prevost lett az új pápa!

Kuzmányi István: Úgy beszélt, mintha Budapesten lett volna

Kicsoda Robert Prevost, azaz XIV. Leó pápa?

Meglepő támogató lépett föl a Fidesz-kormány mögött

Magyar Péter már a földön feküdt, amikor még egyet rúgtak bele a sajátjai
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.

Jó hír érkezett a sajtimádóknak, ezt olvassák el!
A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással.