Idén ünnepeltük Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulóját, időutazó sorozatunk pedig ezzel a szép, kőnyomatos technikával készült lappal tiszteleg az ősi magyar település múltja előtt. Képeslapunk mellesleg annak a Polgár Bertalannak a nyomdájában született, ahol másfél évig készült a „Győr Szab. Kir. Város Hivatalos Értesítője” is a 19. század végén. Minő királyi összecsengés!
Üzenet az régi Győrből
Idén ünnepeltük Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulóját.

A Karmelita tér, a Rába-rakpart, a Vigadó, valamint a bicikliversenyzős Újvásártér mozaikképeiből összeálló lap 1898-ban kelt útra, vagyis még a klasszikus korszakban. A magyar képeslaptörténet ezeket a korai kiadásokat manapság mindinkább előfutárnak (német deltiológiai szakszóval: vorläufernek) tekinti, hiszen városainkról, falvainkról ekkortájt jelentek meg az első képes levelezőlapok.

Ez a pazar kialakítású győri példány – gyűjteményem egyik éke – is az elsők közül való. 123 éves ritkaságunk egy úgynevezett litográfia, az ilyen típusú díszes, cirádás, színkavalkádban úszó, ám mégis ízléses, kőnyomatos lapoknak pedig saját gyűjtőkörük van. Akárcsak az ősbiciklis lapoknak.
A szakirodalom úgy tartja, hogy a kőnyomatos korai képes levelezőlapok mindössze ötszáz-ezer példányszámú sorozatokban készültek, így elmondható, hogy ez a győri lap is egy valódi ritkaság a múltból. Hát intsünk vele egy szervuszt mi is az óévnek, és „tekerjünk át” e szépséges lappal sebesen az új esztendőbe, ahol sorozatunk soron következő, 52. része az év első vasárnapján köszönti majd az olvasót.
A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.
Borítókép: Üdvözlet Győrből. 1898. november 13-án postázva. Kiadja Polgár Bertalan, Győrött (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Elképesztő, így néz ki a dubaji virsli, mutatjuk!
A dubaji virslit különlegessége, hogy pisztáciát és kadajif tésztát (az arab konyha egyik kedvelt, cérnametélthez hasonló sült tésztája) is tartalmaz.

Lehullt a lepel, ő főz majd Jennifer Lopeznek Budapesten
A 42 Restaurant séfje, Koppány Levente gondoskodik majd Jennifer Lopez és csapatának étkezéséről budapesti tartózkodása alatt.

Hatalmas titok derült ki a bodzáról, ezt biztos nem tudta róla
A bodza sokak kedvenc szörpféléje, de méz, zselé, lekvár, sőt pálinka is készíthető belőle.

Mutatjuk a bundás kenyér döbbenetes titkát
Gondolták volna, hogy a legnépszerűbb receptek közé tartoznak a Mindmegettén a különféle bundás kenyerek?
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Ózdi driftkirály: A rendőrség lekapcsolta az oldtimerrel vagánykodó sofőrt

Bayer Zsolt: Szeretettel várom önöket!

Kiadták a figyelmeztetést: ne küldj több SMS-t, különben...

Fordulat Lengyelországban: Nawrocki máris megtörte a befektetőket – a Richter remekelt Magyarországon

Eddig titkolta Törőcsik Franciska, most végre megmutatta: a rajongók szóhoz sem jutottak!

Elkezdett beomlani a parajdi sóbánya + videó

Alpári módon alázta meg Vasvári Vivient Orbán Viktor legádázabb ellenfele

Fogyás egyetlen étellel? Egy nő 22 kilót dobott le vele!

Nagyképű edzője Budapesten alázta meg a magyar válogatott sportolót

Orosz válasz: ballisztikus csapás Ukrajnára

Döbbenetes genetikai eredmény, ami átírhatja a magyarság eredettörténetét

Vonatról ledobott csecsemő miatt zokogtak Kecskeméten, a MÁV-hoz már régen is sok türelem kellett
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Elképesztő, így néz ki a dubaji virsli, mutatjuk!
A dubaji virslit különlegessége, hogy pisztáciát és kadajif tésztát (az arab konyha egyik kedvelt, cérnametélthez hasonló sült tésztája) is tartalmaz.

Lehullt a lepel, ő főz majd Jennifer Lopeznek Budapesten
A 42 Restaurant séfje, Koppány Levente gondoskodik majd Jennifer Lopez és csapatának étkezéséről budapesti tartózkodása alatt.

Hatalmas titok derült ki a bodzáról, ezt biztos nem tudta róla
A bodza sokak kedvenc szörpféléje, de méz, zselé, lekvár, sőt pálinka is készíthető belőle.

Mutatjuk a bundás kenyér döbbenetes titkát
Gondolták volna, hogy a legnépszerűbb receptek közé tartoznak a Mindmegettén a különféle bundás kenyerek?