Üzenet az régi Győrből

Idén ünnepeltük Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulóját.

Balázs D. Attila
2021. 12. 29. 8:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén ünnepeltük Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulóját, időutazó sorozatunk pedig ezzel a szép, kőnyomatos technikával készült lappal tiszteleg az ősi magyar település múltja előtt. Képeslapunk mellesleg annak a Polgár Bertalannak a nyomdájában született, ahol másfél évig készült a „Győr Szab. Kir. Város Hivatalos Értesítője” is a 19. század végén. Minő királyi összecsengés!

A Karmelita tér, a Rába-rakpart, a Vigadó, valamint a bicikliversenyzős Újvásártér mozaikképeiből összeálló lap 1898-ban kelt útra, vagyis még a klasszikus korszakban. A magyar képeslaptörténet ezeket a korai kiadásokat manapság mindinkább előfutárnak (német deltiológiai szakszóval: vorläufernek) tekinti, hiszen városainkról, falvainkról ekkortájt jelentek meg az első képes levelezőlapok.

Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye

Ez a pazar kialakítású győri példány – gyűjteményem egyik éke – is az elsők közül való. 123 éves ritkaságunk egy úgynevezett litográfia, az ilyen típusú díszes, cirádás, színkavalkádban úszó, ám mégis ízléses, kőnyomatos lapoknak pedig saját gyűjtőkörük van. Akárcsak az ősbiciklis lapoknak. 

A szakirodalom úgy tartja, hogy a kőnyomatos korai képes levelezőlapok mindössze ötszáz-ezer példányszámú sorozatokban készültek, így elmondható, hogy ez a győri lap is egy valódi ritkaság a múltból. Hát intsünk vele egy szervuszt mi is az óévnek, és „tekerjünk át” e szépséges lappal sebesen az új esztendőbe, ahol sorozatunk soron következő, 52. része az év első vasárnapján köszönti majd az olvasót.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Üdvözlet Győrből. 1898. november 13-án postázva. Kiadja Polgár Bertalan, Győrött (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.